Ξεκινά τη Δευτέρα η λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου. Ποια είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.


Τη λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τις μεθόδους click away και click in shop, στο πλαίσιο προσαρμογών στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης, Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

"Με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση της στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερους βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως είπε και ο Υπουργός, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη. Η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.

Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής.

Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Για αυτό χρειάζεται προσοχή σε αυτό το τελευταίο μίλι της δύσκολης διαδρομής. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα που προτείνονται, επαναλαμβάνω με έμφαση, δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Γιατί ναι, έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, όπως επισήμανε και ο Υπουργός. Ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικός αριθμός των πολιτών. Υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα και είμαστε πλέον στην άνοιξη. Ο καιρός, όπως και οι ίδιοι οι Επιδημιολόγοι παραδέχονται, έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Τώρα, σε σχέση με τις σημερινές εισηγήσεις και τις αποφάσεις.
  • Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.
  • Επιπλέον, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.
  • Και θέλω να σταθώ σε αυτό το μέτρο. Ο διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες.
  • Άρα, από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και, κυρίως, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών.
Ας βγούμε, λοιπόν, από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε. Μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που, ούτως ή άλλως, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ευνοούν την διασπορά και τη μετάδοση του ιού.

Επίσης, η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png