Χωρίς σχέδιο "Ιόλαος" ο δήμος Αίγινας. Αναγκαία η έγκρισή του καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.


Τα σχέδια με τις κωδικές ονομασίες "Δάρδανος" και "Ιόλαος" είναι δύο αναγκαία εργαλεία που πρέπει να αποκτήσει και ο δήμος της Αίγινας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες εξαιτίας πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα και καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, για την οποία ο δήμος της Αίγινας εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο "Ιόλαος" που αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών αποτελεί ένα αναγκαίο μέσο για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Μπορείτε να δείτε το πρότυπο σχέδιο "Ιόλαος" εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου που πλησιάζει, ο δήμος της Αίγινας θα πρέπει να συγκαλέσει το Συντονιστικό Τοπικό Όργανό Πολιτικής Προστασίας ή ακόμη και να προχωρήσει στην μετατροπή του σε Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. δηλαδή σε Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Επίσης απαιτείται η συζήτηση και μεταφορά εμπειρίας από τις πυρκαγιές της προηγούμενης περιόδου, τις ελλείψεις που έχουν καταγραφεί όπως δρόμων για πυροσβεστικά οχήματα ή τις πιθανές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό κτλ. Επίσης, ένα κρίσιμο ζήτημα είναι οι επικοινωνίες.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Επιστρέφοντας στο σχέδιο "Ιόλαος", βάσει του νέου σχεδιασμού (το Aegina Portal τον είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο 2020) να προχωρήσει στην σύνταξη "Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές", το οποίο ο δήμος είναι υποχρεωμένος να συντάξει μέσα σε 18 μήνες από την δημοσίευση του νόμου (7 Φεβρουαρίου 2020). Την σχετική νομοθεσία μπορείτε να δείτε εδώ.

Με το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Τοπικό επίπεδο, για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
 
Το σχέδιο αφού συμπληρωθεί (επαναλαμβάνουμε ότι είναι τυποποιημένο) θα πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι 133 σελίδων και περιγράφει αναλυτικά τη συντονισμένη εμπλοκή και ανταπόκριση των εμπλεκομένων φορέων.

Σύμφωνα την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, καθώς και για την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Προϋπόθεση για την επίτευξητου σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Φορέων και στα τρία επίπεδα.

Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα είναι η Διενέργεια Ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή ασκήσεων, αναφέρει το σχέδιο, Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την τακτική και σε βάθος δοκιμασία, εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων σε δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών, καθώς και για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους.

Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα που διαπραγματεύεται το σχέδιο για το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας είναι:

 • Σύνταξη ή επικαιροποίηση μνημονίων ενεργειών, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου, στα οποία να προσδιορίζονται οι επιχειρησιακά υπεύθυνοι υπάλληλοι, ο ρόλος και οι δράσεις αυτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Στα πλαίσια αυτά συντάσσονται τηλεφωνικοί κατάλογοι με τηλέφωνα και θέσεις υπευθύνων των Δήμων (Παράρτημα Β του παρόντος) τα οποία και κοινοποιούνται στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.
 • Κοινοποίηση του επικαιροποιημένου Παραρτήματος Β, στις αρμόδιες κατά τόπους Διοικήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, για λόγους άμεσης κινητοποίησης και πληρέστερης ενημέρωσής τους.
 • Εξασφάλιση επικοινωνίας με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων σε τοπικό επίπεδο.
 • Μέριμνα για τη συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμβατότητα εξοπλισμού και μέσων που διαθέτει ο Δήμος προς υποστήριξη του έργου του ΠΣ.
 • Κατάρτιση, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων προς ενίσχυση του έργου του Δήμου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους, για την περίπτωση που δεν επαρκούν οι πόροι του Δήμου.
 • Καθορισμός χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού, μετά από σχετική συνεννόηση με την οικεία Περιφέρεια, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών (χώροι καταφυγής).
 • Μέριμνα για τη σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου κατόπιν εντολής του Δημάρχου
 • Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές
 • Προγραμματισμός διενέργειας άσκησης Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών του Δήμου έναντι δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΓΓΠΠ (παράγραφος 8.2.1 του παρόντος).
 • Καθημερινή παρακολούθηση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την ΓΓΠΠ και ενημέρωση του Δημάρχου.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png