Τα εγκαίνια της έκθεσης: "Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια''.

 
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής 2021 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς έκοψαν την κόκκινη κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης: "Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια". Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τη Διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Ελένη Δρούλια και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αμαλία Παππά, παρουσία του επιμελητή της έκθεσης, ζωγράφου και σκηνογράφου της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννη Μετζικώφ.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου: "Η έκθεση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων φωτίζει με μοναδικό τρόπο την προσωπικότητα και τη διαδρομή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, αυτού του χαρισματικού πολιτικού και διπλωμάτη, μέσα από πληθώρα ιστορικών τεκμηρίων και συλλογών, χειρόγραφων και εγγράφων, έντυπων εκδόσεων και εφημερίδων, κειμηλίων και έργων τέχνης, μικρών επίπλων και αντικειμένων, από την εποχή της υπηρεσίας του στη ρωσική Αυλή μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του και τη δολοφονία στο Ναύπλιο την 27η Σεπτεμβρίου του 1831".

Όπως πρόσθεσε, "η έκθεση αποτελεί, όμως, και μια σταθερή υπόμνηση της σημαντικής συνεισφοράς της Αίγινας όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή του Αγώνα για την Ελευθερία, αλλά και κατά τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, η οποία αποτυπώνεται σε μια σειρά από κτίρια και τοπόσημα", όπως η Μητρόπολη του νησιού, όπου ορκίστηκε ο πρώτος Κυβερνήτης, το Κυβερνείο και το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, όπου λειτούργησε το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σύντομα θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή "Αίγινα 2021", οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης για το κοινό.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου, του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, των Βουλευτών Χαλκιδικής Γεώργιου Βαγιωνά και Νικόλαου Μανωλάκου Α' Πειραιά και Νήσων, της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής 2021 κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, του Δημάρχου Αίγινας Γιάννη Ζορμπά,  του Προέδρου της Επιτροπής "Αίγινα 2021"  Μανώλη Κοττάκη της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρη Μεταλληνού, της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσως Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, του εκπροσώπου της Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης πατέρα Νικόλαου Γαρυφάλλου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Σπύρου Σπυρίδωνα, του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, μελών της διοίκησης του Δήμου Αίγινας και του Δημοτικού Συμβουλίου, μελών της Επιτροπής "Αίγινα 2021" και εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας και συλλόγων του νησιού.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png