Ανοίγουν γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ από 31 Μαΐου. Μείωση τηλεργασίας στο 25%.

ypoyrgeio-politikis-prostasias-28.jpg
Την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, το άνοιγμα των γηπέδων 5x5 και των γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής μειώνεται στο 25% η τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Πιο συγκεκριμένα:

Αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τη Δευτέρα 31/5, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self-test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.

Επίσης, αποφασίστηκε οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων δηλαδή, με προϋποθέσεις:

 • Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.
 • Με rapid test ή PCR.
 • Ηλεκτρονικές εγγραφές.
 • Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.

Ακόμη αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από 31/5. Θα ανακοινωθούν βέβαια κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο, σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Για περαιτέρω ζητήματα, θέματα που αφορούν σε πρωτόκολλα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, θα υπάρξει ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Ακόμη κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 31 Μαΐου ενεργοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ξένων αρχών για την πορεία της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο επικρατείας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid-19.gov.gr, αλλά και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες.

 • Πρώτον, το δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή.
 • Δεύτερον, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ημερη κυλιόμενη βάση.
 • Τρίτον, την ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Και τέλος, το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας, με τουλάχιστον μια δόση.

"Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη από την ομάδα των επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ", ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων είναι τα ακόλουθα:
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 6 το πρωί.
 • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι ως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, οπότε θα επιτρέπεται έως 6 άτομα.
 • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
 • Αναστολή θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες, με την παρουσία ως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.
Σε ερώτηση για την τηλεργασία απάντησε:

"Στην τηλεργασία νομίζω σήμερα πήρε απόφαση η Επιτροπή για μείωση στο 25%. Δηλαδή και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα πλέον η τηλεργασία από 50%, αν δεν κάνω λάθος, μειώνεται στο 25%.
Άρα και στο κομμάτι αυτό σιγά-σιγά έρχονται πίσω στην εργασία τους και οι εργαζόμενοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και όλοι όσοι πρέπει, πάντα βέβαια η κάθε επιχείρηση και κάθε τομέας του Δημοσίου, ειδικά με τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα, η κατάσταση της υγείας τους να είναι πιο δύσκολη.
Προφανώς θα βάλουν τις προτεραιότητες τους. Όμως σήμερα νομίζω η Επιτροπή, όχι νομίζω, είμαι σίγουρος, απλά δεν πρόλαβα να σας το ανακοινώσω, έχει μειώσει την τηλεργασία από το 50% στο 25%."

Με πληροφορίες από το Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας