π. Εμμανουήλ Γιαννούλης: Η επιτομή των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του νέου Ελληνικού Κράτους στην Αίγινα από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

pat-eman-giannoulis-epitomi.jpg

Συνεχίζοντας τον κύκλο των ενημερωτικών εκπομπών για τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας, παρουσιάζει σήμερα την επιτομή των πρώτων στιγμών, της δημιουργίας του νέου Ελληνικού Κράτους στην Αίγινα, από τον Ιωάννη Καποδίστρια.


 Ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης με αυτό του το πόνημα, απαντά στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποιός ήταν ο προορισμός του Καποδίστρια στην κάθοδό του προς Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1828;
  • Πώς περιγράφει η "Γενική Εφημερίς της Ελλάδος"(δηλ. το Φ.Ε.Κ της εποχής) τα ιστορικά γεγονότα;
  • Είναι σωστός ο ισχυρισμός , ότι: " προορισμός του Κυβερνήτη ήταν το Ναύπλιο, επειδή όμως τότε εκεί υπήρχε φατριασμός των φρουρών, τότε ο Καποδίστριας πήγε αυτοεξόριστος στην Αίγινα και, όταν ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες, τότε επέστρεψε στο Ναύπλιο, την Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδος;".
  • Υπήρχε, τότε, "Πρώτη Πρωτεύουσα";
  • Σε ποιό σημείο έγινε η αποβίβαση του Καποδίστρια στη στεριά της Αίγινας;
  • Ποιές ήταν οι επικρατούσες τότε στο νησί συνθήκες;
  • Πώς περιγράφει το Φ.Ε.Κ της εποχής την υποδοχή του Κυβερνήτη στο "Βουλευτήριο", δηλ. την Μητρόπολη της Αίγινας, καθώς και την μετέπειτα ορκωμοσία του; Ποιές ήταν οι πρώτες στιγμές λειτουργίας του "υπό σύστασιν" Νεώτερου Ελληνικού Κράτους;
  • Πώς ήταν ο τρόπος ζωής του Καποδίστρια στο Κυβερνείο της Αίγινας;
  • Ποιές ήταν οι Πρώτες Κυβερνητικές Πράξεις Εξουσίας ( Νομοτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής) και τα πρώτα Ψηφίσματα ,κατά την περίοδο της Πρώτης Διακυβέρνησης της Χώρας;
Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θα ακούσετε να μας διηγείται από το Αρχονταρίκι της "μεγάλης Εκκλησίας" των χρόνων της εποχής του Καποδίστρια, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου Αιγίνης π. Εμμανουήλ Γιαννούλης, Νομικός, Θεολόγος Εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ερευνητής, αποτέλεσμα προσωπικού του μόχθου και έρευνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όπως αυτή καταγράφεται και στο βιβλίο του "Ταξίδι στην Ιστορία- Αίγινα, "μεγάλη Εκκλησία" Καποδίστριας, Αρχή Νεοελληνικού Κράτους (εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, Αθήνα 2013, έχει εξαντληθεί).

Η σειρά των ενημερωτικών εκπομπών αποτελεί προσφορά του π. Εμμανουήλ στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png