Σταθερά πάνω από τους 30 °C για έβδομη ημέρα η μέγιστη θερμοκρασία στην Αίγινα. Θερμοκρασίες καύσωνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

20200630_203047-thermokrasia.jpg

Σταθερά πάνω από τους 30°C κινείται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα η μέγιστη θερμοκρασία στην Αίγινα, δημιουργώντας υψηλή αίσθηση της ζέστης ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το τετραήμερο από 19 έως 22 Ιουνίου η μέγιστη θερμοκρασία στην Αίγινα ξεπέρασε τους 32°C. Αυτά, σύμφωνα με τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται εγκατεστημένος στο ΓΕΛ Αίγινας. Τα θερμόμετρα στο κέντρο της Αίγινας, όπως ήταν αναμενόμενο, έδειξαν αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες, με την ζέστη να είναι έντονη και να πλησιάζει χθες ακόμη και τους 37°C.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία από τον κόμβο του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέγιστη θερμοκρασία στην Αίγινα θα φτάσει σήμερα στους 38 °C, ενώ από αύριο Πέμπτη το νησί θα αντιμετωπίσει συνθήκες καύσωνα με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι στην Αίγινα τους 39 - 41 °C. Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ την Κυριακή φαίνεται ότι η μέγιστη θερμοκρασία στο νησί δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τους 42 °C, πάντα σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά στοιχεία.
 
Λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας Δελτίο Τύπου εξέδωσε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
 
  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.