Ξενάγηση στη έκθεση "Η Αίγινα υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια", στο ιστορικό κτίριο του Κυβερνείου.

kiverneio-ekthesi-00.jpg
 
Πρόσφατα ο Δήμος Αίγινας, η Επιτροπή Αίγινα 2021 και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας, ανακοίνωσαν πως η λειτουργία της έκθεσης "Η Αίγινα υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια" στο Κυβερνείο, παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2021. Το Aegina Portal επισκέφθηκε χθες Κυριακή το ιστορικό κτίριο του Κυβερνείου, μαζί με την πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη. Ήταν μία ευκαιρία να απολαύσουμε την ξενάγηση στο χώρο και στα εκθέματα. Την ξενάγηση, ένα μέρος της οποίας παρουσιάζουμε στο video, έκανε ο κ. Γιώργος Αργυριάδης, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Οι μέρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00. Η είσοδος βρίσκεται επί της οδού Αγίου Διονυσίου (δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας). Η είσοδος είναι δωρεάν.
 
Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους "Ελλάδα–Ρωσία 2016". Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της πολιτικής και διπλωματικής διαδρομής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από την εποχή της υπηρεσίας του στην ρωσική Αυλή, μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του και την τραγική του δολοφονία στο Ναύπλιο την 27η Σεπτεμβρίου του 1831. Το πλούσιο υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, αλλά και από το αρχείο πολιτικών εγγράφων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής, κατά την οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας θεμελίωσε από την Αίγινα το Ελληνικό Κράτος και τους θεσμούς του, καθώς ο γνωστός ζωγράφος και σκηνογράφος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Μετζικώφ, εκτός από την επιμέλεια της έκθεσης, διαμόρφωσε τον εσωτερικό χώρο με το γραφείο του Α’ Κυβερνήτη της Νεώτερης Ελλάδας. Η έκθεσης χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από τη Βουλή των Ελλήνων.
 
"Η έκθεση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων φωτίζει με μοναδικό τρόπο την προσωπικότητα και τη διαδρομή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, αυτού του χαρισματικού πολιτικού και διπλωμάτη, μέσα από πληθώρα ιστορικών τεκμηρίων και συλλογών, χειρόγραφων και εγγράφων, έντυπων εκδόσεων και εφημερίδων, κειμηλίων και έργων τέχνης, μικρών επίπλων και αντικειμένων, από την εποχή της υπηρεσίας του στη ρωσική Αυλή μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του και τη δολοφονία στο Ναύπλιο την 27η Σεπτεμβρίου του 1831", είχε πει στην ομιλία της, στα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν στις 23 Μαΐου, η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, συμπληρώνοντας ότι: "Αποτελεί, όμως, και μια σταθερή υπόμνηση της σημαντικής συνεισφοράς της Αίγινας όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή του Αγώνα για την Ελευθερία, αλλά και κατά τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, η οποία αποτυπώνεται σε μια σειρά από κτίρια και τοπόσημα".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png