Σε αδιέξοδο η διαδικασία έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην Αίγινα. 25 μηχανικοί υπέγραψαν διαμαρτυρία - καταγγελία για μη έκδοση βεβαιώσεων. Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος εξηγεί τι έχει συμβεί.

giannis-papopoulos.jpg

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 29 Ιουνίου 2021, ο τέως δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης κατέθεσε στο προεδρείο μία επιστολή διαμαρτυρία - καταγγελία, την οποία είχε υπογράψει το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης στην οποία είναι επικεφαλής.

Την ίδια μέρα, κάτι το οποίο δεν έγινε γνωστό εκείνη την στιγμή, είχε κατατεθεί ένα ξεχωριστό έγγραφο με το ίδιο όμως περιεχόμενο, το οποίο υπέγραφαν 27 πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι και δύο δημοτικοί σύμβουλοι (οι κύριοι Ντελής και Μεθενίτης). Δηλαδή υπογράφτηκε από το σύνολο των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αίγινα.

Ο λόγος που οι μηχανικοί του νησιού υπέγραψαν αυτή την επιστολή, είναι για να διαμαρτυρηθούν και να καταγγείλουν "την μη νόμιμη συμπεριφορά του Δημάρχου Αίγινας σχετικά με την χορήγηση βεβαιώσεων", όπως αναφέρεται στο κείμενό της. Το θέμα αφορά στη χορήγηση αδειών δόμησης σε προϋφισταμένους του 1923 οικισμούς. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 117/82 την οποία επικαλούνται οι μηχανικοί, σε αυτές τις περιπτώσεις διενεργείται αυτοψία από δύο τμηματάρχες της πολεοδομίας και προσκομίζεται βεβαίωση από τον δήμαρχο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς αρνείται να χορηγήσει αυτές τις βεβαιώσεις λέγοντας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του, χαρακτηρίζει την εγκύκλιο 117/82  ως "παρωχημένη" που δεν αφορά κάποιο νόμο και επικαλείται νεώτερη εγκύκλιο που απαγορεύει στους δημάρχους να εκδίδουν βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με την ιδιωτική περιουσία των δημοτών. Αυτή είναι η όσο το δυνατόν συνοπτικότερη περιγραφή του θέματος, αφού τόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Ιουνίου, όσο και στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος στις 7 Ιουλίου υπήρχε εκτενής - καταγγελτική αναφορά αναφορά από τον κ. Δημήτρη Μούρτζη και αντίστοιχα εκτενής διατύπωση για την υποστήριξη των θέσεών του από τον κ. Γιάννη Ζορμπά, ο οποίος στις 7 Ιουλίου απέστειλε επιστολή στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία διατυπώνει αναλυτικά τις θέσεις του.
Το Aegina Portal ζήτησε από τον αρχιτέκτονα - μηχανικό κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι ένας από τους 27 που υπογράφουν το κείμενο της διαμαρτυρίας - καταγγελίας, να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση των βεβαιώσεων.

Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είπε τα ακόλουθα:

"Αυτό τον καιρό οι μηχανικοί της Αίγινας αντιμετωπίζουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εξαιτίας κάποιων αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας, τα όρια των οικισμών προ του 1923 κρίθηκαν ότι είναι ανίσχυρα. Για να μπορέσει να αποδείξει κανείς ότι είναι μέσα σε ένα οικιστικό ιστό, σε έναν οικισμό προ του 1923, για να εκδώσει οικοδομική άδεια, απευθύνεται στην πολεοδομία, στην ΥΔΟΜ (Πολεοδομία) του Δήμου Πειραιά, η οποία λέει: "Θα κάνω αυτοψία με δύο στελέχη μου, να δω, να διαπιστώσω κι εγώ ότι το οικόπεδό σου είναι μέσα στον οικισμό, αλλά θα μου φέρεις και μία βεβαίωση από τον Δήμο της Αίγινας, που θα βεβαιώνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, ότι το οικόπεδο, δηλαδή, είναι εντός των ορίων του οικιστικού ιστού".
Αυτή την απαίτηση η Πολεοδομία την στηρίζει σε μία εγκύκλιο του 1982, γιατί ήδη από τότε είχαν δημιουργηθεί προβλήματα. Η οποία εγκύκλιος, πολύ σοφά και σωστά, ζητάει δύο να είναι οι πηγές που το βεβαιώνουν αυτό, για λόγους ευνόητους. Δηλαδή, ούτε μόνο η βεβαίωση του δημάρχου να αρκεί, ούτε η βεβαίωση του υπαλλήλου της Πολεοδομίας. Λέει, και αυτοψία από τον υπάλληλο της Πολεοδομίας, και βεβαίωση από το Δήμο".

Ο δήμαρχος Αίγινας αρνείται να χορηγήσει αυτές τις βεβαιώσεις.

"Ωστόσο, ο δήμαρχος Αίγινας αρνείται να χορηγήσει αυτές τις βεβαιώσεις, δεν γνωρίζω για πιο λόγο. Το ζήτημα είναι ότι στην Πολεοδομία που απευθυνθήκαμε μας είπαν ότι εάν χορηγήσουμε άδεια χωρίς να έχουμε προσκομίσει την βεβαίωση αυτή, εκείνοι θα έχουν κάνει παράβαση καθήκοντος. Η εγκύκλιος αυτή του ΄82 εξακολουθεί να ισχύει".

Έγγραφη καταγγελία με 25 υπογραφές από όλους τους μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Ο δήμαρχος σε μία απαντητική του επιστολή, ένα έγγραφο, σε μία καταγγελία διαμαρτυρία που έγινε, την οποία υπογράφουν όλοι ανεξαιρέτως οι μηχανικοί της Αίγινας. Έχω εδώ 25 υπογραφές από όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο νησί. Δεν έμεινε κανένας έξω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μία "παρωχημένη" εγκύκλιο. Ήξερα ότι υπήρχαν εγκύκλιες οδηγίες οι οποίες καταργήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν από κάποιες άλλες ή έχουν βγει νόμοι οι οποίοι λένε ότι οποιαδήποτε εγκύκλιος σχετικά με το θέμα αυτό δεν έχει πια ισχύ. Τον όρο "παρωχημένη εγκύκλιος" δεν ξέρω αν του το είπε του δήμαρχου η Νομική του Υπηρεσία, πάντως σε όποιον δικηγόρο απευθύνθηκα έβαλε τα γέλια. Ας μας εξηγήσει ο δήμαρχος αυτόν τον νομικό όρο, "παρωχημένη" και ας μας εξηγήσει για ποιο λόγο μας ταλαιπωρεί σε τέτοιο βαθμό.

Σε αναμονή 50-60 οικοδομές εξαιτίας της άρνησης του δημάρχου να δώσει αυτή την βεβαίωση.

"Φανταστείτε 50-60 οικοδομές αυτή την στιγμή περιμένουν να ξεκινήσουν και δεν ξεκινούν εξαιτίας της άρνησης του δημάρχου να δώσει αυτή την βεβαίωση. Φανταστείτε 15 - 20 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι στις τράπεζες και περιμένουν οι ιδιοκτήτες να τα ξοδέψουν στην τοπική αγορά. Πόσα επαγγέλματα εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την οικοδομή, γύρω στα 170. Από τους μηχανικούς, τους εργολάβους, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους εκσκαφείς, τους εμπόρους δομικών υλικών, μέχρι και τα εστιατόρια περιμένουν να ζήσουν από αυτή την οικονομική δραστηριότητα, την οποία ο δήμαρχος έχει μπλοκάρει.

Το λέω χωρίς την παραμικρή αντιπολιτευτική διάθεση. Τουναντίον, έχω πει στον κ. Δήμαρχο ότι είμαι στη διάθεσή του να με πάρει σαν άμισθο σύμβουλο αν φοβάται να υπογράψει αυτές τις βεβαιώσεις, να μου τις δίνει να τις προσυπογράφω πρώτα εγώ. Αλλά με κάποιο τρόπο, μέχρι να αλλάξει η εγκύκλιος, μέχρι να βγει κάποιος νόμος, πρέπει να ξεμπλοκάρει τις άδεις οικοδομών που είναι στα χέρια του.  Είναι καθαρά στο δικό του χέρι να μας βοηθήσει", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας - καταγγελίας, που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Γραμματέα του Προεδρείου κ. Μαίρη Κουκούλη.

Οι κάτωθι υπογράφοντες επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε την μη νόμιμη συμπεριφορά του Δημάρχου Αίγινας σχετικά με την χορήγηση βεβαιώσεων.
Όπως είναι γνωστό, μετά από σχετικές αποφάσεις  του Σ.τ.Ε, τα όρια πολλών οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 ανά την επικράτεια θεωρούνται ανίσχυρα. Ωστόσο η Πολιτεία έχει προβλέψει και έχει θεσπίσει ήδη από το έτος 1982, με την εγκύκλιο 117/82, κανόνα που επιλύει με απλούστατο τρόπο το πρόβλημα αυτό. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής: «διευκρινίζουμε ότι είναι δυνατή η χορήγηση αδειών σε προϋφισταμένους του 1923 Οικισμούς για τους οποίους ή έχουν καθοριστεί όρια τα οποία δεν ακυρώθηκαν από τον Νομάρχη ή δεν ορίστηκαν ποτέ όρια πλην όμως είναι συγκροτημένοι οικισμοί …….. με τις εξής προϋποθέσεις: Α) Να διενεργείται αυτοψία από δύο τμηματάρχες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας ……. Για την έκδοση της άδειας, και Β) Να προσκομίζεται βεβαίωση του Προέδρου της Κοινότητας (εν προκειμένω λόγω Καλλικράτη του Δημάρχου) ότι το οικόπεδο ευρίσκεται εντός του προϋφισταμένου του 1923 οικισμού.»

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η έκδοση άδειας δόμησης όσο ο Δήμαρχος αρνείται να χορηγήσει τις σχετικές βεβαιώσεις χρησιμοποιώντας έωλα επιχειρήματα και παρερμηνεύοντας τις διατάξεις περί Διοικητικής Υποστήριξης. Η ανεξήγητη και πάντως μη νόμιμη συμπεριφορά του Δημάρχου Αίγινας έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν στο ράφι ολοκληρωμένες μελέτες συνοδευόμενες από εγκρίσεις συναρμοδίων φορέων, γεγονός που έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο έως και απόγνωση μηχανικούς, ιδιοκτήτες οικοπέδων, εργολάβους, εμπόρους δομικών υλικών, τεχνίτες κλπ, ενώ βλάπτει παράλληλα και την συνολική οικονομία της Αίγινας, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην οικοδομή. Αυτό μάλιστα συμβαίνει  σε μία περίοδο που, μετά από πολυετή ύφεση και μαρασμό του κλάδου της οικοδομής, άρχισε να διαφαίνεται τάση σημαντικής ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας. Καλούμε τον Δήμαρχο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβει τις ευθύνες του, δεδομένου του ότι η χορήγηση των βεβαιώσεων αυτών αποτελεί δέσμια αρμοδιότητά του. Επίσης παρακαλούμε τους συναρμόδιους φορείς στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Αντιπεριφέρεια Νήσων και ΥΔΟΜ Δήμου Πειραιά για τις δικές τους ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο το μείζον αυτό ζήτημα που έχει προκαλέσει οικονομική ζημία και κοινωνική αναστάτωση στον τόπο.

Ακολουθεί το κείμενο του εγγράφου το οποίο αποτελεί απάντηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά. Το κείμενο διάβασε η Γραμματέας του Προεδρείου κ. Μαίρη Κουκούλη:

Θέμα: "Bεβαιώσεις Δημάρχου περί θέσης οικοπέδου εντός ή εκτός οικισμού".

Σχετ.:

I) Η υπ’ αρ. πρωτ. 8631/29.06.2021 επιστολή διαμαρτυρίας - καταγγελίας Δημοτικών Συμβούλων
2) Η υπ’ αρ. πρωτ. 9099/07.07.2021 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου

Σε συνέχεια των ως άνω σχετικών σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

α) η έκδοση οικοδομικών αδειών είναι αρμοδιότητα η οποία ανήκει πλέον στους ΟΤΑ Α' βαθμού (άρθρο 75 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 94 του ν.3852/2010). Η αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο προέλεγχος για την έκδοση τους, ο έλεγχος μελετών για οικοδομικές άδειες, συναφούς χαρακτήρα πολεοδομικές αρμοδιότητες, καθώς και ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων για την κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων, ανήκει στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης του οικείου Δήμου.
Σε όσους Δήμους δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Πολεοδομία του Δήμου της έδρας του Νομού που έχει ορισθεί πως θα προσφέρει διοικητική υποστήριξη στο Δήμο αυτό.

Στην περίπτωση του Δήμου Αίγινας, διοικητική υποστήριξη στα πολεοδομικά ζητήματα προσφέρει η ΥΔΟΜ Πειραιά.

β) έπειτα από αλλεπάλληλες χρονικές παρατάσεις, το απώτατο χρονικό σημείο κατά το οποίο θα υφίσταται η διοικητική υποστήριξη των Δήμων που δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ορίσθηκε η Ιη Οκτωβρίου 2021 (ά. 376 ν.4700/2020 για την πλήρη άσκηση αρμοδιοτήτων των Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης από ΟΤΑ Α' βαθμού). Μέχρι την ημερομηνία αυτή, η αρμοδιότητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών στο νησί της Αίγινας, ανήκει στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πειραιά.

γ) η έκδοση της οικοδομικής άδειας πραγματοποιείται αφού προηγουμένως η Υπηρεσία Δόμησης ελέγξει παρεμπιπτόντως τις προϋποθέσεις που καθιστούν ένα ακίνητο οικοδομήσιμο. Στις προϋποθέσεις αυτές ανήκει και η διαπίστωση της ακριβούς θέσης του ακινήτου αυτού. Για την διαπίστωση αυτή, η Πολεοδομική αρχή διατηρεί σχετικό αρχείο, σε περίπτωση δε που το κρίνει απαραίτητο, προβαίνει και σε αυτοψία.

δ) η αποτύπωση της ακριβούς θέσεως ενός ακινήτου ανήκει στον μηχανικό που έχει συντάξει το σχετικό τοπογραφικό της ιδιοκτησίας. Επίσης στον μηχανικό και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ανήκει η ευθύνη της δήλωση των ορίων της ιδιοκτησίας.

ε) η επικαλούμενη από τους διαμαρτυρόμενους δημοτικούς συμβούλους εγκύκλιος 117/82, πέραν του ότι δεν αποτελεί νόμο, και δεν έχει εκδοθεί σε εκτέλεση συγκεκριμένου νόμου, αφορά σε καθεστώς που ανάγεται σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες πριν. Η εγκύκλιος αυτή είναι πλέον παρωχημένη και δεν εφαρμόζεται καθώς δεν προσδιορίζεται πλέον η θέση μιας ιδιοκτησίας σε προ του 1923 οικισμούς, από την Βεβαίωση Δημάρχου. Σήμερα γίνεται χρήση της εγκυκλίου 117/1982 καθώς και της εγκυκλίου 27433/7753/124/5.7.1982, μόνο σε σχέση με τους μηχανικούς, υπό την έννοια ότι είναι οι μηχανικοί αυτοί οι οποίοι βεβαιώνουν εάν η ιδιοκτησία η οποία αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει την μελέτη για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, βρίσκεται εντός οικισμού προ του 1923.

στ) ο Δήμαρχος έχει τις αρμοδιότητες οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 58 του ν,3852/2010. Στην απαρίθμηση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου, δεν προβλέπεται δυνατότητα του Δημάρχου να εκδίδει βεβαιώσεις περί της θέσεως ακινήτων ιδιωτών. Αλλωστε, το Υπουργείο Εσωτερικών με την με αριθμό 39/2008 εγκύκλιό του, έχει ενημερώσει Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι απαγορεύεται στους Δημάρχους να εκδίδουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά η άλλα έγγραφα σχετιζόμενα με την κατάσταση της ιδιωτικής περιουσίας των δημοτών παρά μόνον είναι υπεύθυνοι για την έκδοση πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης αυτών καθώς και πιστοποιητικών για τα οποία επιτάσσονται ειδικώς από διάταξη νόμου.

ζ) οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, του Προέδρου του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας καθώς και του Προέδρου (εκπροσώπου) τοπικής Κοινότητας, ορίζονται από τα άρθρα 79 επ. του ν.3852/2010 (όπως ισχύει σήμερα). Οι αρμοδιότητες των αιρετών προσώπων είναι διακριτές τόσο μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με αρμοδιότητες του Δημάρχου» Εντεύθεν, είναι λίαν επιεικώς εσφαλμένο να επικαλείται κανείς πως ο Δήμαρχος έχει υπεισέλθει στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Κοινότητας (!), θεσμού δηλαδή που υφίστατο πριν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση των νόμων Καποδίστρια (2539/97), Καλλικράτη (ν,3852/10) και του πρόσφατου νόμου
Κλεισθένη (4555/18).

Οι υπηρεσίες στις οποίες κατατέθηκαν τα έγγραφα με τις επιστολές διαμαρτυρίας - καταγγελίας των δημοτικών συμβούλων και των μηχανικών.

Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης μιλώντας στο Aegina Portal προσέθεσε ότι τα υπογεγραμμένα έγγραφα έχουν σταλεί στην ΥΔΟΜ Πειραιά, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη. 

Για το ρεπορτάζ θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ο κ. Δημήτρης Μούρτζης επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος υπέγραφε τέτοιες βεβαιώσεις, όπως και οι προηγούμενοι δήμαρχοι, κάτι που έχει σταματήσει να συμβαίνει τους τελευταίους 15-17 μήνες, κάτι που είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα και ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png