Την Αίγινα επισκέφθηκε η Ρένα Δούρου. Τι δήλωσε για τον υποθαλάσσιο αγωγό, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, τα λιμενικά έργα της Πέρδικας και της Αγίας Μαρίνας.

rena-dourou-diloseis-01.jpg
Την Αίγινα επισκέφθηκε σήμερα η κ. Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη τους Περιφερειακούς Συμβούλους, κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο και κ. Χρήστο Καραμάνο, τέως Αντιπεριφερειάρχες Νήσων και Οικονομικών αντίστοιχα, καθώς και την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Κατερίνα Λογοθέτη και την πρ. Περιφερειακή Σύμβουλο Βούλα Τουτουντζή. Στην Αίγινα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό, και τους δημοτικούς συμβούλους κ. Δημήτρη Μούρτζη, κ. Καίτη Σαλπέα και κ. Παντελή Μεθενίτη. Επίσης, στην συνάντηση συμμετείχε ο συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αίγινας κ. Παναγιώτης Πατσακιός.

Η κ. Δούρου επισκέφθηκε το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού και τη δεξαμενή στο Λεόντι, την νότια πτέρυγα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, τα λιμενικά έργα Πέρδικας και Αγίας Μαρίνας, καθώς και το κτίριο του Λεουσείου Ιδρύματος, για τη λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η κυρία Ρένα Δούρου με την ευκαιρία της επίσκεψής της, παραχώρησε μία μικρή συνέντευξη για τρέχοντα θέματα στο Aegina Portal, η οποία έγινε απρογραμμάτιστα, πέντε μόλις λεπτά πριν αναχώρηση του πλοίου της επιστροφής, από το λιμάνι της Αίγινας.

Οι λόγοι της σημερινής σας επίσκεψης στην Αίγινα;

"Ιερό καθήκον και υποχρέωσή μου, απέναντι σε όλους εκείνους και εκείνες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας έχουν φέρει σήμερα στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της πατρίδας μας, είναι να επισκεπτόμαστε τα νησιά σαν την Αίγινα, το Κορωπί και το Αιγάλεω, την Πολιτεία και τα Κύθηρα προκειμένου να δούμε μαζί με την τοπική κοινωνία τις ανάγκες, τους προβληματισμούς, δυστυχώς και τις καθυστερήσεις, ακόμη και έργων που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί δύο χρόνια πριν.

Απευθυνόμενοι σε όσους και όσες αγωνιούν για την πολύπαθη Αίγινα λέω ότι η "Δύναμη Ζωής" και προσωπικά, θα είμαστε πάντα εδώ για να δίνουμε τη μάχη για το νερό και για τον τόπο. Για τον τουρισμό, για την πολιτιστική παράδοση, για ένα νησί, που μην ξεχνάμε έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και είμαστε εδώ για το αυτονόητο, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε!

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού και η σύνδεσή του με το τοπικό δίκτυο. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας γι' αυτό. Πρόκειται για μία προγραματική η οποία έχει την υπογραφή σας.

Δυστυχώς είμαστε ακριβώς εδώ γιατί δεν ολοκληρώθηκε θα σας έλεγα, γιατί είναι το δεύτερο καλοκαίρι που ενώ οι Αιγινήτισσες και οι Αιγινήτες περίμεναν να πίνουν νερό από τον αγωγό, οι τουρίστες και οι τουρίστριες, που θέλουμε, που είμαστε περήφανοι και περήφανες για την Αίγινα ως τόπος, παγκόσμιος τόπος τουρισμού, δεν πίνουμε νερό από τον αγωγό.

Είμαστε λοιπόν εδώ για να δούμε και με την τοπική κοινωνία, με τον κ. Ζορμπά και τον κ. Μούρτζη, γιατί είναι δεύτερο καλοκαίρι που δεν πίνετε νερό από τον αγωγό; ενώ το καλοκαίρι του 2019 παραδώσαμε ένα έργο με την υπόσχεση ότι δεν θα χρειαστεί να ξανααγοράσετε νερό σε πλαστικό μπουκαλάκι.

Για τις Φυλακές, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, είχατε ενημέρωση από κάποιον υπεύθυνο εκεί;

Εκεί η καθυστέρηση φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη, δηλαδή, ότι αν όλα πάνε καλά, το Σεπτέμβριο που περιμένουμε θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία και στην χώρα ολόκληρη.  Απλώς, αν μου επιτρέπετε, να μην λέμε ότι ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

Τον υποθαλάσσιο εννοείτε;

Ναι.

Η πόντιση του υποθαλάσσιου έχει ολοκληρωθεί...

Όπως δεν έχει περαιωθεί και το σπουδαίο έργο στο Μουσείο Καπράλου, όπως δεν έχουνε περαιωθεί και μία σειρά άλλων έργων, το λιμάνι στην Πέρδικα και κάποιος πρέπει να μας απαντήσει γιατί αυτό δεν έγινε, όταν για παράδειγμα το λιμάνι του Αγκιστρίου, ένα πρότυπο λιμάνι, ουσιαστικά περαιώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Πήγατε και Αγία Μαρίνα και Πέρδικα, τα είδατε και τα δύο;

Βεβαίως.

Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν ξέρω αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο.

Όχι είναι υποχρέωσή μου να με ρωτάτε και να σας απαντάω και είναι ιερή μου υποχρέωση να τιμώ τη θέση της επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προασπίζομαι ένα έργο, που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι έργο Δούρου, είναι έργο της τοπικής κοινωνίας της Αίγινας. Είναι έργο όσων επισκέπτονται αυτό το πάρα πολύ σπουδαίο νησί!

Δήλωση στο Aegina Portal έκανε ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, περιφερειακός σύμβουλος.

"Μερικές ώρες δεν είναι αρκετές για να καλύψουμε το τεράστιο έργο που έχει γίνει στην Αίγινα, εκ μέρους της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Σήμερα λοιπόν επισκεφθήκαμε το όμορφο και ιστορικό νησί της Αίγινας, για να επισκεφθούμε και να δούμε την εξέλιξη των έργων τα οποία εμείς ξεκινήσαμε και τα οποία είναι καθοριστικής και κεφαλαιώδους σημασίας για το νησί της Αίγινας. Καταρχήν ξεκινήσαμε από τις Φυλακές, το Ορφανοτροφείο, στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον υποθαλάσσιο αγωγό και είδαμε την εξέλιξη του έργου, καθώς επίσης και τα λιμάνι της Πέρδικας και της Αγίας Μαρίνας.
Είναι ένα έργο κεφαλαιώδους σημασίας για την Αίγινα και είναι έργο Δούρου και της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, η οποία για πρώτη φορά και είναι πρωτοφανές αυτό για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Αίγινα, δώσαμε 70 εκατομμύρια μόνο σε ένα νησί. Αυτό ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα το αναγνωρίσουν οι Αιγινήτες. Η Αίγινα θέλει κι άλλα λεφτά βέβαια και θέλει και άλλη αξιοποίηση, η οποία όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα από την νέα Περιφερειακή Αρχή, η οποία δεν έχει ούτε όραμα, ούτε πρόγραμμα, ούτε έργο να επιδείξει μέχρι τώρα, ούτε και στο μέλλον διαφαίνεται ότι έχει να επιδείξει".

Για την επίσκεψή της στην Αίγινα η παράταξη "Δύναμη Ζωής" εξέδωσε Δελτίο Τύπου το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Ρένα Δούρου στα έργα της Δύναμης Ζωής στην Αίγινα: “Η Δύναμη Ζωής είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι ο αγωγός, όπως και όλα τα άλλα έργα υποδομής, θα ολοκληρωθούν”

Σημαντικά, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, έργα της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Αίγινα επισκέφθηκε σήμερα η Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής, αποτελούμενη από  τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Παναγιώτη Χατζηπέρο και Χρήστο Καραμάνο, τέως Αντιπεριφερειάρχες Νήσων και Οικονομικών, αντιστοίχως, καθώς  και την Περιφερειακή Σύμβουλο Κατερίνα Λογοθέτη και την πρ. Περιφερειακή Σύμβουλο Βούλα Τουτουντζή. Την αντιπροσωπεία συνάντησαν ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς και ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καίτη Σαλπέα (της παράταξης του πρώην Δημάρχου) και Παντελής Μεθενίτης (επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή Πορείας”) καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Στέλιος Θεριανός.

Στην επίσκεψη μετείχε αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αίγινας, με επικεφαλής τον Συντονιστή της Παναγιώτη Πατσιακό.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση, επί 18 μήνες της ολοκλήρωσης του αγωγού υδροδότησης του νησιού καθώς, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ανέλαβε τα καθήκοντά της, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο στις 15 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση της Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (απόφαση υπ᾽ αρ. 1683/2019). Η παράταση της... παράτασης από τη σημερινή Διοίκηση προβλέπει ολοκλήρωση του έργου στις... 30 Σεπτεμβρίου 2021 και βλέπουμε!

IMG-3984.jpg

Έτσι και φέτος κάτοικοι και φιλοξενούμενοι του νησιού εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους νερουλάδες που στοιχίζουν στο Δημόσιο 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.  Ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό τεχνικά έργο (προϋπολογισμού 32.520.000)  που η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής, αφού παρέλαβε σε επίπεδο προμελέτης, χωρίς χρονοτριβή το δημοπράτησε, χρηματοδότησε, ξεκίνησε να υλοποιεί σε αγαστή συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή. Και παρέδωσε στη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, έχοντας επιλύσει σοβαρότατες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις.

IMG-4020.jpg

Τέλος, η αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής επισκέφθηκε και άλλα σημαντικά έργα στο νησί, όπως αυτό της αποκατάστασης του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (πρώην φυλακών) για νέες χρήσεις, (προϋπολογισμού 1.881.647 ευρώ, από το ΠΕΠ Αττικής), την ανακαίνιση του κτιρίου εκκλησιαστικής Λεουσείου Στέγης για τη λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης  για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τρίτης ηλικίας (έργο προϋπολογισμού 3.047.080 ευρώ). Τέλος, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και τα έργα προστασίας των λιμένων Αγίας Μαρίνας και Πέρδικας (έργα προϋπολογισμού 7.400.000 ευρώ).

“Τα αυτονόητα δικαιώματα, όπως εκείνο της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως στο αγαθό του νερού, είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής δούλεψε σκληρά για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο των κατοίκων της Αίγινας. Κάναμε πράξη αυτό που όλοι ήθελαν στα λόγια εδώ και δεκαετίες. Και για αυτό το λόγο αισθανόμαστε δικαίωση και περηφάνια. Σήμερα η ευθύνη του τελευταίου βήματος βαραίνει τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής που ήδη έχει καθυστερήσει, καταδικάζοντας κατοίκους και φιλοξενούμενους του νησιού στον αναχρονισμό των νερουλάδων. Η Δύναμη Ζωής είναι εδώ για να ελέγχει και να διασφαλίσει ότι ο αγωγός, όπως και όλα τα άλλα έργα υποδομής που για πρώτη φορά έγιναν στην Αίγινα αλλά και στα υπόλοιπα νησιά μας, θα ολοκληρωθούν. Γιατί αυτά τα έργα ζωής και ελπίδας δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για πινακίδες αυτοπροβολής, όπως συνηθίζει να κάνει ο Περιφερειάρχης Αττικής. Αλλά η απόδειξη μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλευρό των πολλών, που δοκιμάζονται”, παρατήρησε σχετικά η Ρένα Δούρου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png