Ονομασία ανωνύμων οδών και μετονομασία οδών στην Κοινότητα Αίγινας. Ποιοι δρόμοι αποκτούν όνομα, ποιοι αλλάζουν.

20210714_111734.jpg

Αλλαγές ονομάτων σε γνωστές οδούς, όπως για παράδειγμα την οδό Νοσοκομείου ή το τμήμα της οδού Φανερωμένης που συνδέεται με την Τότη Χατζή, αλλά και ονοματοδοσίες σε ανώνυμες οδούς στην Κοινότητα Αίγινας, αφορά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την συνεδρίαση που έγινε στις 2 Ιουνίου 2021, με θέμα την "Λήψη απόφασης για την ονομασία ανωνύμων οδών και μετονομασία οδών στην Κοινότητα Αίγινας" .

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Με την απόφαση 46/2021 εγκρίθηκε η ονοματοδοσία των ακόλουθων ανώνυμων οδών στα όρια της Κοινότητας Αίγινας:

 • Την ονοματοδοσία της διερχόμενης από την βορειοανατολική πλευρά του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου οδού, ως οδού Νικηταρά, προκειμένου να τιμηθεί έτσι ο μεγάλος αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, καθότι το κελί στο οποίο φυλακίστηκε πρόσκειται στο Ορφανοτροφείο από την πλευρά του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (του Τάματος του Έθνους).
 • Την ονοματοδοσία του κεντρικού δρόμου στο Λιβάδι Αίγινας που διέρχεται από τον Ιερό Ναό των Αιγινητών Αγίων σε οδό Αγίου Θωμά, την ονοματοδοσία της εφαπτόμενης σε αυτή οδό σε οδό Αιγινητών Αγίων και την ονοματοδοσία της παράπλευρής της, σε οδό Αγίων Αναργύρων.
 • Την ονοματοδοσία της οδού ανατολικά της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας σε οδό Αγίας Αναστασίας. Την ονοματοδοσία της διερχόμενης νοτίως της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας έως την οικία Δ. Σκίτσα οδού, σε οδό Πολύμνιας Π. Ηρειώτη, μεγάλης ευεργέτιδος του νησιού μας.
 • Την ονοματοδοσία της εκκινούσης από την οικία Αικατερίνης Αλεξίου ανώνυμης οδού σε οδό Σπυρίδωνος Αλεξίου.
 • Την ονοματοδοσία της διερχόμενης από το σημείο Βουνάκι στα Πλακάκια οδού, σε οδό Τζίτζηδων και την παράλληλη αυτής σε οδό Ροδίτηδων.
 • Την ονοματοδοσία της εκκινούσης από την οικία Μαυρομάτη οδού έως την συμβολή της με την οδό Γ. Μπήτρου, σε οδό Μαυρομάτη.
 • Την ονοματοδοσία της εκκινούσης από την οικία Νικόλαου Μαρμαρινού οδού έως τη συμβολή της με την οδό Ευάγγελου Μαρίνη, σε οδό Χρήστου Αξιώτη (πρώην
  Δημάρχου Αίγινας).
 • Την ονοματοδοσία της εκκινούσης από την οικία Ε. Καμπανάου οδού έως την συμβολή της με τη Λεωφόρο Λεούση, σε οδό Γεωργίου Γιαννούλη (πρώην Δημάρχου
  Αίγινας).
 • Την ονοματοδοσία της οδού της περιοχής Μεριστού, από τις Πλάκες Λαζάρου έως το Αθλητικό Πάρκο Σωτηρίου Κρεούζη, σε οδό Παύλου Μελά, μεγάλου αγωνιστή
  του Μακεδονικού Αγώνα.
 • Την ονοματοδοσία της ανώνυμης οδού που διέρχεται από το χωριό Κοντός, σε οδό Αρχαίου Υδραγωγείου και της οδού από οικία Γελαδάκη έως την συμβολή της με την οδό Αρχαίου Υδραγωγείου σε οδό Αρχιμανδρίτου Τιμόθεου Καλαμπερίδη (ο οποίος εφημέρευσε στην Μονή Αγίου Νεκταρίου για 50 έτη και δώρισε την οικία του στη Μονή).
 • Την ονοματοδοσία της οδού της περιοχής Κοντού, από τη Μονή Αγίου Νεκταρίου έως την Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας, σε οδό Παναγίας Χρυσολεόντισσας.
 • Την ονοματοδοσία της αδιέξοδης, ανώνυμης οδού στην περιοχή Λιβάδι, από κτήμα Μαρίνη έως την οικία Γεώργιου Ζωνά, σε οδό Αιακίδων.
Επίσης, εγκρίθηκε η μετονομασία των ακόλουθων οδών στα όρια της Κοινότητας Αίγινας:

 • Τη μετονομασία της οδού Σαλαμινομάχων σε οδό Αιγινητών Σαλαμινομάχων, προς τιμήν της συμβολής των Αιγινητών στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
 • Τη μετονομασία της οδού Φανερωμένης, από τη συμβολή της με την οδό Τότη Χατζή έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Φανερωμένης, σε οδό Πολυκρίτου, ο οποίος ως αρχηγός των Αιγινητών στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας συνέβαλε καθοριστικά στην νίκη και γι’ αυτό προτάθηκε από τους υπόλοιπους αρχηγούς των Ελληνικών Πόλεων για το Αριστείο Ανδρείας.
 • Τη μετονομασία της οδού Νοσοκομείου σε οδό Ιατρού Γεωργίου Ξυδέα, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο νοσοκομείο της Αίγινας και στο νησί μας.
Μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεούσης Νεκτάριος, ο οποίος ψήφισε αρνητικά στην πρόταση έγκρισης του θέματος. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γαλάνης Γρηγόριος ψήφισε
“παρών”. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κουκούλης Παναγιώτης και Λογοθέτης Εμμανουήλ απείχαν της ψηφοφορίας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πτερούδης Νικόλαος διαπιστώθηκε
προσωρινά απών κατά την ψηφοφορία του θέματος.