Με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας θα τιμηθεί η Ντόρα Μπακοπούλου.

bakopoulou-dora-aegina.JPG

Τιμητικές διακρίσεις θα απονείμει με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ανάμεσα σε όσους θα τιμηθούν είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Η Ντόρα Μπακοπούλου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα τιμηθεί  με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας. Η τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, η διεθνούς φήμης μουσικός Ντόρα Μπακοπούλου, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο νησί για την τεράστια προσφορά της στον πολιτισμό και στα πολιτιστικά της Αίγινας.

Η Ντόρα Μπακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δ. Μητροπούλου, που την άκουσε μικρή να παίζει στη Νέα Υόρκη.
Σε ηλικία 17 ετών αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (Α΄ Βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire της Γενεύης κοντά στον L. Hiltbrand από όπου και αποφοίτησε (Α΄ Βραβείο Δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον N. Magalof, με τον Fr. Gulda στο Σάλτσμπουργκ και με τους P. Badura Skoda και A. Brendel στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε. Επίσης έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Vercelli (Ιταλία).

Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Εμφανίστηκε στο Ηρώδειο ως σολίστ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Y. Menuhin, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Χωραφά, Β. Κολάση, Μ. θεοδωράκη, Γ. Δεμερτζή, Α. Κοντογεωργίου, Τ. Χριστογιαννόπουλο, Μ. Φαραντούρη, Martha Argerich, κ.αλ.

Το Φεβρουάριο του 2007 προσκεκλημένη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, έδωσε παρουσία του όπως και παρουσία των προέδρων Βουλγαρίας και Ρουμανίας ρεσιτάλ σε Σόφια και Βουκουρέστι στο πλαίσιο εορτασμών για την ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Ravel, Scriabin, Rachmaninov) και έργα Ελλήνων συνθετών (κυρίως Μ. Χατζιδάκι και Μ. θεοδωράκη).
Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το Βραβείο Μοντσενίγου.

Ζει στην Ελλάδα όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ατομικών ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες. Είναι Έφορος της Σχολής Πιάνου του Ωδείου Αθηνών, Πρόεδρος της Ε. Ρ. Τ. Α. Ελλάς και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png