Η ενημέρωση για την Πολιτική Προστασία στην Οικονομική Επιτροπή. Η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Κουκουλη, η απάντηση του κ. Γιάννη Ζορμπά.

oikonomiki-epitropi-aeginas-090821.jpg

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής σήμερα, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την πολιτική προστασία, την ύδρευση και την αποκομιδή των απορριμμάτων λέγοντας τα ακόλουθα:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε: "Σχετικά με την πολιτική προστασία υπάρχει μία μεγάλη, έτσι να το πω, παρακολούθηση και εποπτεία και ανησυχία φυσικά από εμάς, καθ’ όλο όλο το Σαββατοκύριακο. Σχετικά με την καθαριότητα να σας πω ότι γενικότερα στο νησί παρατηρείται, ότι ενδεχομένως ξεπερνάει τα όρια που μπορεί να φιλοξενήσει το νησί και γι’ αυτό και ίσως παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις στην υδροδότηση, παρατηρήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά νομίζω ότι αυτά όλα εξομαλύνθηκαν. Το ίδιο συμβαίνει και στην Υπηρεσία Καθαριότητας όπου εκεί έχουμε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες να διαχειριστούμε, πιστεύω όμως ότι με προγραμματισμό και με εποπτεία που υπάρχει και όλο το σαββατοκύριακο και μέχρι τουλάχιστον και τις 20 Αυγούστου ότι όλα θα πάνε καλά. 


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Πανωγιώτης Κουκούλης ο οποίος αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία στην έλλειψη συνεδρίασης του Τοπικού Οργάνου και στην έλλειψη σχεδίου για την Πολιτική Προστασία.

"Οι  ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμες και καθιστούν αυτό το θέμα πάρα πολύ επίκαιρο και να πω ότι στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή, είχα ρωτήσει για την Πολιτική Προστασία και η απάντηση που δόθηκε από σας, είναι αλήθεια ότι μας προβλημάτισε πάρα πολύ, δηλαδή η απάντηση ότι δεν έχει συνεδριάσει το Τοπικό Όργανο για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων μας έβαλε σε πάρα πολύ μεγάλες σκέψεις".

Ο κ. Ζομπάς σε μία σύντομη παρέμβασή του είπε ότι το όργανο είχε συνεδριάσει παλαιότερα και ότι μέλη του Τοπικού Οργάνου είχαν λάβει μέρος σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας.

Ο κ. Κουκούλης συνεχίζοντας είπε ότι: “Δεν έχει συνεδριάσει ενόψει της περιόδου, που ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αυτό μας έβαλε σε πολύ μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία και να πω ότι βλέπουμε ένα έλλειμμα σε αυτήν την προετοιμασία, γενικότερα στην αντιμετώπιση του θέματος της Πολιτικής Προστασίας, που όμως δεν είναι το μοναδικό. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την αρχή αυτής της περιόδου ήδη από την προεκλογική περίοδο, λέγαμε ότι το θέμα της πολιτικής προστασίας αποκτά μία διάσταση και μία σημασία, δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα δεδομένα και χρειάζεται μία 100% διαφορετική αντιμετώπιση και από το Δήμο διότι ο Δήμος είναι ένας βασικός συντελεστής, στην αλυσίδα των Αρχών και των αρμοδίων, για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών, για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη και οι συνθήκες είναι πάρα πολύ διαφορετικές και χρειάζεται εξαρχής μία διαφορετική αντιμετώπιση από το Δήμο. Δεν είναι όπως παλιά όπως και να το κάνουμε. Χρειάζεται να διαθέσει κάνεις και πόρους και ανθρώπινους και υλικούς, για να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ μεγάλο το ζωτικό πρόβλημα.

Και εκτός από το έλλειμμα της καλής οργάνωσης του Τοπικού Οργάνου, βασικό θέμα είναι η έλλειψη ενός τοπικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, ένα σχέδιο δηλαδή αντιμετώπισης και διαχείρισης του κινδύνου από διάφορα φυσικά φαινόμενα, που λείπει από την Αίγινα.

Λείπει ένα τέτοιο σχέδιο. Τι θα κάνουμε σε περίπτωση που υπάρχει μία φυσική καταστροφή όπως οι τωρινή, δεν είμαστε έτοιμοι ως Δήμος και αυτό νομίζω πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν και ας μου επιτραπεί να πω ότι αυτή την επισήμανση, την έχουμε κάνει επανειλημμένως.

Και άλλοι συνάδελφοι και ιδιαίτερα ο κύριος Δούκας, έχουμε μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αλλού, επανειλημμένως, για την αναγκαιότητα αυτού του Τοπικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και ξέρω ότι και εσείς συμμερίζεστε αυτή την αναγκαιότητα, αλλά το αποτέλεσμα όμως μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Και να πω επίσης ότι και αυτή η Επιτροπή των Μεγάλων Έργων, που είχε συσταθεί πέρυσι, τα αποτελέσματά της δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν με κανένα τρόπο, ως υπ’ αριθμόν ένα έργο, είχε είχε θέσει την εκπόνηση ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή είναι γνωστά αυτά τα πράγματα και απορώ γιατί δεν τα αντιμετωπίζετε με πολύ -  πολύ υψηλή ιεράρχηση και σημασία.

Και επικαλούμαι αυτή την αναγκαιότητα σήμερα, κάτω από αυτές τις πολύ πιεστικές συνθήκες και τραγικές, μέχρι ένα σημείο συνθήκες, για να πω ότι χρειάζεται μία αλλαγή αντιμετώπισης του θέματος της πολιτικής προστασίας.

Μέχρι τώρα τα μέσα τα οποία οι πόροι που διαθέτει ο δήμος είναι πάρα πολύ φτωχοί. Είναι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος έχει μία σειρά από άλλες υποχρεώσεις και ασχολίες, αλλά είναι και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία. Δεν αρκεί, χρειάζεται ένας αντιδήμαρχος ή ένα πολιτικό πρόσωπο, που να έχει αποκλειστική απασχόληση με αυτό το φλέγον θέμα της πολιτικής προστασίας. Και δεν ξέρω, αν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών συνειδητοποιεί την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει, απέναντι στην ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Γι’ αυτό το ξαναλέω, χρειάζεται μία άλλη αντιμετώπιση, όσο γίνεται πιο νωρίς. Καλώς ή κακώς, αυτά τα μεγάλα ελλείμματα υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ελπίζω να τα διαπιστώνουμε μόνο στη συζήτησή μας εδώ και να μη διαπιστώσουμε, αυτά τα ελλείμματα, με τρόπο οδυνηρό στο πεδίο, μέχρις ότου εξαλειφθούν αυτά τα ελλείμματα και πούμε ότι είναι ναι, μπορέσαμε και κάναμε αρκετά πράγματα ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά μεγάλα προβλήματα που είναι σίγουρα αυτά. Αυτά ήθελα να πω".

Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς απάντησε, παρουσιάζοντας μία σειρά από ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ή ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν, όπως η αποψίλωση.

Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε: "Εμείς φέτος, έχουμε βάρδια με τους οδηγούς πυρασφάλειας, πράγμα που δεν γινότανε ποτέ αυτό μέχρι τώρα, όταν λέω γιατί δεν γινόταν πριν, λέω τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, οι οποίοι είναι, η βάρδια είναι από τις 2:00 έως τις 10:00 το βράδυ και από τις 10:00 μέχρι τις 6:00 το πρωί.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πυροσβεστικό, το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου, το οποίο επίσης, είναι σε θέση στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού και κατοπτεύει από Αγίους έως και τη Βάγια στον Τούρλο. Εκεί, έχει παρατηρηθεί λόγω υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, έλλειψη όσον αφορά αυτό το  σημείο, να εποπτεύεται και να επιτηρείται.

Επίσης, αυτές οι βάρδιες, όπως σας είπα, είναι σε καθημερινή βάση 7 ημέρες την εβδομάδα.

Επίσης, έχουμε διασκευάσει το όχημα της ύδρευσης, το ανοιχτό όχημα που πρόσφατα προμηθευτήκαμε, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα άμεσης ανάγκης και άμεσης επέμβασης.

Επίσης, μαζί με τον αντιδήμαρχο και σε συνεργασία και με την αστυνομία και με την πυροσβεστική, είμαστε όλοι σε επιφυλακή και θα σας πω ότι όχι απλά συμμερίζομαι, σας πω ότι καρδιοχτυπώ κάθε μέρα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, έχουμε κάνει τόσο μεγάλες αποστάσεις στο οδικό δίκτυο, τόσο και σε κατοικημένες περιοχές, σε αποψιλωσεις  και επίσης και σε παρόδιες ιδιοκτησίες και στους δρόμους οι οποίοι διέρχονται από τα δάση.

Επίσης να σας πω, ότι από αρχές Ιουλίου έως και σήμερα, καθημερινά, σε καθημερινή βάση γίνεται συγκομιδή, μάλλον συγγνώμη, αποκομιδή πράσινων κομμένων, από κήπους, από οικόπεδα, από ό,τι εγκαταλείπουν, ακόμα και μέσα στα δάση.

Αυτή η προσπάθεια λοιπόν, δεν σταματάει. Οι ενέργειες που κάνουμε σαν δημοτική αρχή είναι αδιάκοπες. Αυτό βέβαια, εάν κάποιος βγαίνει, μη με παρεξηγήσετε, αν κάποιος είναι σε όλο το οδικό δίκτυο και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του νησιού μπορεί να το διαπιστώσει.

Επίσης, επικίνδυνα σημεία, τα οποία ήταν μαζεμένα πάλι κλαδέματα ή εύφλεκτα υλικά ή οτιδήποτε έχουν εναποθέσει κάποιοι, να το πω έτσι, απρόσεκτοι πολίτες και αυτά συλλέγονται. 


Βέβαια, εγώ συμμερίζομαι αυτό που λέτε, ότι ενδεχομένως μπορεί να θέλει συνεχή και πάλι ενίσχυση, όλοι αυτή η επιχείρηση, να θέλει αυτό που λέτε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εκτάκτων αναγκών για την πολιτική προστασία, θέλει δουλειά. 

Και να πω και κάτι άλλο συμπληρωματικά, ότι επίσης έχουμε προμηθευτεί και ασυρμάτους για να είμαστε συντονισμένοι με την με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με έναν σύντομο διάλογο ανάμεσα στον κ. Παναγιώτη Κουκούλη και τον κ. Γιάννη Ζορμπά:


Παναγιώτης Κουκούλης: Δεν αντιλέγω, ότι πράγματι γίνονται προσπάθειες, όπως τις περιγράφετε. Καλό θα είναι να ξέρουν και οι πολίτες.

Γιάννης Ζορμπάς: Άλλο οι προσπάθειες του λέω εγώ και άλλο όταν λέτε υπάρχει ένα έλλειμμα. Εσείς λέτε συνεχώς, ότι υπάρχουν ελλείψεις και εγώ έρχομαι να απαντήσω και να πω, τι προσπάθειες έχουμε κάνει σας Δημοτική Αρχή.

Παναγιώτης Κουκούλης: Δεν τις παραγνωρίζω και δεν τις υποτιμώ. Έχουνε γίνει προσπάθειες και να πω ότι, μία και αναφερθήκατε και στην παλιά δική μου θητεία, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Και τότε μία παρόμοια αντιμετώπιση είχαμε, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι οι απαιτήσεις και οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές, δεν είναι αρκετά αυτά τα πράγματα και όταν πληροφορούμε ότι δεν έχει συνεδριάσει πρόσφατα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου στο Τοπικό Όργανο το συντονιστικό.

Γιάννης Ζορμπας: Για την αντιπυρική περίοδο έχει συνεδριάσει.

Παναγιώτης Κουούλης: .. ένα έλλειμμα, το οποίο σας λέω, ένας σχεδιασμός, πώς θα διαχειριστεί κανείς τον κίνδυνο όταν παρουσιαστεί, με σχέδιο εκκένωσης, με ενημέρωση των πολιτών, με επιστράτευση μέσων.

Αυτή την αναγκαιότητα, την αναγκαιότητα δηλαδή ενός σχεδίου, εύχομαι να την αναγνωρίζετε, έστω και χωρίς να το ομολογείτε και να μην περιοριστείτε σ’ αυτές τις πολύ αξιόλογες προσπάθειες τις οποίες κάνετε, με τις αποψιλώσεις και την επιφυλακή ορισμένων μονάδων.

Είναι πολύ καλές και αξιέπαινες, αλλά επιτρέψτε μου να πω δεν μπορώ, δεν μπορώ, για καλή θεμελίωση μία καλή θεμελίωση, που πρέπει να γίνει. Αν δεν γίνει τότε η Πολιτική Προστασία θα είναι μισή.

Γιάννης Ζορμπάς: Κύριε συνάδελφε δεν έχω κάτι άλλο δεν έχω κάτι να ομολογήσω. Ότι ήτανε σας ενημέρωσα. Επίσης και ιδιώτες με δεξαμενές, είναι κι αυτοί σε ετοιμότητα.

Παναγιώτης Κουκούλης: Kαι οι εθελοντές είναι αξιέπαινη, όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται.

Γιάννης Ζορμπάς: Βεβαίως είναι αξιέπαινη.

Παναγιώτης Κουκούλης: Δεν παραγνωρίζω καμιά προσπάθεια, αλλά χρειάζεται μία καλή θεμελιωση, αυτό λέω.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png