Κατεπείγουσα σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Αίγινας. Συζητήθηκε η εικόνα της πανδημίας, η πρόληψη δασικών πυρκαγιών και μέτρα για τον εορτασμό της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας.

sinedriasi-sintonistikou.jpg
Κατεπείγουσα σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Αίγινας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν η κυρία Βάσω Θεοδωρακόπουλου Μπόγρη, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κασιμάκης, η κ. Σωτηρία Κορκίδου από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Πειραιά και Νήσων, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, εκπρόσωπος του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας, ο εκπρόσωπος των Αδειούχων Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας κύριος Νεκτάριος Λαβούτας, η κυρία Αγγέλα Ταλέβη, προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αίγινας.

To Aegina Portal ζήτησε να καλύψει το σύνολο της συνεδρίασης, αλλά τελικά η κάλυψη περιορίστηκε σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε η επιδημιολογική εικόνα του νησιού, η λήψη ενισχυτικών υγειονομικών μέτρων και θέματα που αφορούν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα, συζητήθηκε το ζήτημα του προσκυνήματος της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, αλλά και η εφαρμογή απαγορευτικών μέτρων που ισχύουν για τις δασικές δασικές περιοχές.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς δήλωσε στο Aegina Portal τα ακόλουθα:

"Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά επιδημιολογικά, πού βρίσκεται το νησί, τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ενισχυτικά για την μείωση ή την εξασφάλιση της μη διασποράς του κορονοϊού στο νησί, πρωτίστως και δευτερευόντως συζητήσαμε για την πρόληψη του κινδύνου των πυρκαγιών.

Σε συνεργασία με τα με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να πούμε ότι και φυσικά και με τη συμμετοχή των εθελοντών, που είναι πολύτιμη η βοήθειά τους και η συμμετοχή τους, σε συνεργασία με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος και την Ένωση Ξενοδόχων του κύριου Σταύρου Καλαμάκη, αποκλείονται δασικοί δρόμοι, χωμάτινοι δρόμοι κυρίως, έτσι ώστε και σύμφωνα και με την εγκύκλιο, που έχει βγει από την εγγραφή από την Πολιτική Προστασία να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα να το πω, την ακέραιη κατάσταση που υπάρχει στο νησί μας δηλαδή στα δάση μας.

Εμείς από πλευράς του Δήμου οπουδήποτε μας ζητηθεί και μάλιστα πρόσφατα είχα και ένα μήνυμα για ένα πεύκο το οποίο έχει κλείσει ένα δασικό δρόμο, έτσι ώστε να μπορεί να είναι προσβάσιμη η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων και των υδροφόρων του δήμου, θα αποκατασταθεί άμεσα. Και οπουδήποτε αλλού μας ζητηθεί, θα είμαστε όλες αυτές τις μέρες, καθημερινά σε επιφυλακή.

Τα οχήματα του δήμου τα πυροσβεστικά σε βάρδιες όπως έχει προβλεφθεί και σε σημεία τα οποία έχουν επιλεγεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να μπορούν να κατοπτεύουν τα δάση, τόσο στην βόρεια πλευρά του νησιού, τόσο καιρό στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Σχετικά με την με τον εορτασμό στη Μονή Χρυσολεόντισσας, να πούμε ότι θα γίνει κανονικά. Θα είμαστε σε επικοινωνία με την Μόνη, να δούμε να εξασφαλίσουμε, με ποιο τρόπο το προσκύνημα των προσκυνητών να γίνει με ασφάλεια, τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τους κανόνες ασφαλείας, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος με ασφάλεια να προσέλθει και να αποχωρήσει από το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ να ευχηθώ σε όλους “τα χρόνια πολλά”, για τις επόμενες μέρες και να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε τη μάσκα μας απολυμαίνουμε τα χέρια μας, συχνές πλύσεις των χεριών και να κρατάμε αποστάσεις, ασφαλείας".

Η κυρία Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη δήλωσε στο Aegina Portal:

"Ανταποκριθήκαμε σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αίγινας, παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος της Αστυνομίας, αλλά και της Λιμενικής Αρχής καταλαβαίνουμε ότι οι ώρες που περνάμε εξαιτίας της κλιματικής κρίσης είναι δύσκολες και θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ να έχουμε πολύ σοβαρή και πολύ υπεύθυνη στάση απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με χαρά ενημερωθήκαμε από τη δημοτική αρχή για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να εξασφαλίσει τα σωστά μέτρα πυροπροστασίας, αλλά και πρόληψης των πυρκαγιών. Θα ήθελα να συγχαρώ την Πυροσβεστική το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, αλλά και τους εθελοντές που φυλάνε τα δάση σε συνεργασία πάντα με τη δημοτική αρχή. Η Αντιπεριφέρεια Νήσων και Περιφέρεια Αττικής είναι δίπλα στον Δήμο σε οποιαδήποτε συνδρομή ζητηθεί από τη μεριά της.

Είναι γεγονός, ότι έχουμε δύο μέτωπα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες, λόγω καύσωνα και αντιμετωπίζουμε και τη μεγάλη δασική έκταση της Αίγινας και έχουμε και το άλλο μέτωπο του κορονοϊού. Είμαστε όμως σίγουροι ότι με υπεύθυνη στάση των πολιτών, αλλά και αρωγή από την πολιτεία νομίζω ότι θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

Η σημερινή σύσκεψη αφορούσε, κυρίως την εφαρμογή της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, όπου μελετήθηκαν τρόποι για τη σωστή εφαρμογή".

Ο διοικητικής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης δήλωσε στο Aegina Portal:

"Λόγω της επικείμενης εορτής της Παναγίας και με την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, αποφασίστηκε σχετικά με το κλείσιμο των δρόμων, τι ακριβώς θα γίνει επειδή η Ιερά Μονή (σ.σ. Παναγίας Χρυσολεόντισσας) βρίσκεται σε χώρο κάποιας επικινδυνότητας. Οπότε αυτό που θέλω να παρακαλέσω, από όλους τους προσκυνητές, που θα μεταβούν στη συγκεκριμένη Ιερά Μονή, θέλω να συμμορφώνονται απαρέγκλιτα με τις οδηγίες των αρχών που θα τους δίνονται.

Είναι πολύ βασικό αυτό το πράγμα. Θέλω να έχουν όλοι το νου τους. Να επιδείξουν ιδιαίτερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να πετάνε, να καπνίζουνε τσιγάρο όπου βρούμε, δεν πρέπει να παρκάρουμε αυτοκίνητα κοντά σε ξερά χόρτα για οι ζεστοί καταλύτες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Κάποια πράγματα και μέσα αυτοπροστασίας πρέπει να τα έχουμε υπόψιν μας, γενικά όπου κι αν κινούμαστε και όχι μόνο στο χώρο της Ιεράς Μονής. Επίσης, αποφασίστηκε ότι επειδή απαγορεύεται και για λόγους υγειονομικής κρίσης η παραμονή στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, καλό θα είναι οι προσκυνητές να συμμορφώνονται με όλα τα μέτρα και να μπορούν να ανάβουν ένα κεράκι και να αποχωρούν για να μπορεί να προσέλθει άλλος και να μην υπάρχει πολύ συνωστισμός κόσμο και αυτό πάνω από όλα για λόγους ασφαλείας".

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png