Σε κατάσταση κινδύνου επιπέδου 4 - πολύ υψηλή - για εκδήλωση πυρκαγιάς η Αίγινα σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου. Απαγορεύεται η μετακίνηση, η διέλευση και η παραμονή σε όλες τις δασικές περιοχές της Αίγινας.

DSC_0040-dasos-apagorefsi.JPG

Λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου, στο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Αίγινα εμφανίζεται με πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, που την εντάσσει σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας επιπέδου 4. Δηλαδή ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι πολύ υψηλός.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Προσοχή! Απαγορεύεται η μετακίνηση, η διέλευση και η παραμονή σε όλες τις δασικές περιοχές της Αίγινας.

Η απαγόρευση ισχύει έως την Παρασκευή 20 Αυγούστου και ώρα 06.00, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ετέθη σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.
Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Κατά την Αντιπυρική Περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Τηλ. Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: 22970 22171 και 22970 29199 (αναγγελία πυρκαγιών).