Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - κατάσταση συναγερμού - στην Αίγινα, την Κυριακή 22 Αυγούστου. Απαγορεύεται η κυκλοφορία στις δασικές περιοχές.

IMG_20210605_131641-dasos.jpg

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Αίγινα βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές,που για αύριο Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5).

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Οι κάτοικοι του νησιού, όπως και οι κάτοικοι όλων των περιοχών που αύριο βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, έλαβαν το μεσημέρι μήνυμα από το112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που έγραφε τα ακόλουθα: "Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, αύριο 22-8-2021 στην Αττική και Εύβοια. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμαι αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 ή 112, αν εντοπίσουμε εστίας πυρκαγιάς και παραμένουμε σε ετοιμότητα".

politiki-prostasia5.jpeg
Απαγορεύεται η μετακίνηση, η διέλευση και η παραμονή σε όλες τις δασικές περιοχές της Αίγινας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, έως την Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00, η από από 5.8.2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών", σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.
Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Κατά την Αντιπυρική Περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Τηλ. Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: 22970 22171 και 22970 29199 (αναγγελία πυρκαγιών).