Τιμητική εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αίγινας, που συνταξιοδοτούνται.

20210830_220447.jpg

Αντάμωσαν με αναμνήσεις και μοιράστηκαν τη συγκίνησή τους με το κοινό, σε μια βραδιά γεμάτη από αυθεντικά, ανθρώπινα συναισθήματα. Ένας γνώριμος γι΄αυτούς χώρος, το προαύλιο ενός σχολείου, ήταν ο τόπος που επέλεξε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αίγινας, για να τιμήσει τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους στη μόρφωση και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών του νησιού.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, τιμήθηκαν για την πολυετή προσφορά τους οι: Κώστας Καράτζαλης, Αντώνης Ντελής, Λόλα Ντίνα, Παύλος Ιωάννου, Σωζία Αποσπόρη, Ειρήνη Μπόγρη, Βασίλης Παπανικολάου, Ιωάννα Νικολαΐδου και Πέτρος Λέκκας. Είναι εκπαιδευτικοί που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, εκτός από την Σωζία Αποσπόρη, που παρά τα 43 χρόνια προσφοράς συνεχίζει! Η ομιλία της, ήταν γεμάτη από το πάθος και την αγάπη της για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης του Δήμου Αίγινας (ΣΕΠΕΔΑ) ξεκίνησε μουσικά, από τον Μουσικό Σύλλογο Αίγινας ΜΟΥΣΑ, που υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αθανασοπούλου, προσέφερε στο κοινό υπέροχες ερμηνείες αγαπημένων έντεχνων συνθέσεων.

Την εκδήλωση προλόγισε η κυρία Φωτεινή Κομηνιάδη μέλος της ΣΕΠΕΔΑ και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας: "Σήμερα τιμούμε τους δασκάλους που πάνω από 30 χρόνια έδιναν την αγάπη τους το παιδί. Στο παιδί που δεν ήταν δικό τους, αλλά είναι έγινε μέσα από την καθημερινή και εκπαιδευτική σχέση. Στο παιδί που τους εμπιστευτήκαμε τη διδαχή και είναι άξονας ζωής. Θεωρώντας ότι αποτελείτε σημαντικά κεφάλαια την πορεία της κοινωνίας της Αίγινας εκφράζουμε τα ",θερμά ευχαριστώ" σε όλους σας για την προσφορά σας τόσα χρόνια και τη συμβολή σας στη διαμόρφωση των χαρακτήρων των παιδιών με αρετή αγάπη και αφοσίωση".

Ακολούθως, την εκδήλωσε χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΣΕΠΕΔΑ κ. Στέλιος Θεριανός, που ανάμεσα σε άλλα είπε: "Σαν ΣΕΠΕΔΑ πήραμε την πρωτοβουλία αυτή και την σημερινή εκδήλωση, για να τιμήσουμε τους εκπαιδευτικούς, στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την προσφορά τους στο εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο. Ήταν οι συνεργάτες μας όχι μόνο όσοι υπήρξαν μέλη της Σχολικής Επιτροπής, αλλά και όσοι με την ιδιότητα του διευθυντή, υποδιευθυντή, είχαμε τακτική επικοινωνία και συνεργασία, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνταν σε κτιριακά, οικονομικά, αλλά κάποιες φορές, όταν μας ζητήθηκε, εκπαιδευτικά θέματα.

Επιπλέον κάποιοι από αυτούς, όπως ο κύριος Παύλος Ιωάννου, ο κύριος Αντώνης Ντελής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική διαχείριση ως ταμείες και κατ’ ουσίαν και ως λογιστές, ελαφρύνοντας οικονομικά, με σημαντικά ποσά τη Σχολική Επιτροπή, που θα σε δω ξοδεύονταν για πρόσληψη λογιστή.

Για το διοικητικό, αλλά και το εκπαιδευτικό τους έργο, για πολλά χρόνια στο νησί μας, για την προσφορά τους στη μόρφωση των παιδιών μας θέλουμε σήμερα να τους τιμήσουμε και να τους ευχηθούμε υγεία, δύναμη και συνέχιση της προσφοράς τους και σε άλλες δραστηριότητες της καινούργιας τους ζωής".
Τέλος ανέφερε τα μέλη της ΣΕΠΕΔΑ και έκανε ξεχωριστή αναφορά στην κ. Φωτεινή Κομηνιάδη για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς: "Είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σε αυτήν την τιμητική εκδήλωση, προς τους εκπαιδευτικούς, που ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν από το εκπαιδευτικό τους λειτούργημα. Να πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” για την διοργάνωση της σημερινής βραδιάς, σε όλους τους συντελεστές.

Οι εκπαιδευτικοί που αποχωρούν νομίζω, ότι με την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς θα είναι πάρα πολύ αισθητή η απουσία τους, όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπηρετήσει και έχουν διδάξει, έχουν προσπαθήσει να διδάξει να διδάξουν όλα αυτά τα χρόνια την αξία της δημοκρατίας, την αξία της ελευθερίας και την αξία της αξιοκρατίας και καλούνται, θα έλεγα εγώ να τους παντρέψω, ότι και ο συνταξιούχοι η χώρα αυτή τη στιγμή τους έχει ιδιαίτερα αρνάκι και το νησί μας έχει ιδιαίτερα ανάγκη, ως ενεργοί και φωτεινοι πολίτες, να πράξουν ακριβώς το ίδιο.

Αφήνουν μία σπουδαία παρακαταθήκη τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα. αλλά κυρίως στη μαθητική κοινότητα και νομίζω ότι με την εμπειρία τους θα ενδυναμώσουν γενικότερα το έμψυχο δυναμικό των σχολείων.

Εγώ από αυτό το βήμα, το ‘χω πει βέβαια και σε έναν προς έναν, αλλά το λέω κι από δω, ότι ο Δήμος τους έχει ιδιαίτερη ανάγκη και να μπορούν να διαθέσουν τον ελεύθερό τους χρόνου στις υπηρεσίες του δήμου και στις Σχολικές Επιτροπές".

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον προϊστάμενο για εκπαιδευτικά θέματα, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Γιάννη Σακκιώτη: "Θα' θελα αρχικά να συγχαρώ στο όνομα του Προέδρου της, τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, για την εξαιρετική πρωτοβουλία να τιμήσει τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που αφυπηρετούν.

Για εμάς τους δασκάλους η αναγνώριση του έργου μας από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα η κοινωνία αποτελεί μέγιστη τιμή. Οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι που αφυπηρετούν, χωρίς καμία υπερβολή ανέβασαν ψηλά τον πήχη στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας. Αντίστοιχα όμως, σημαντική ήταν η προσφορά τους και η εν γένει παρουσία τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τόσο στον πολιτιστικό, όσο και στο ανθρωπιστικό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς το θέατρο, τον πολιτισμό γενικότερα, τη συνδικαλιστική δράση των προς συνταξιοδότηση συναδέλφων,τη  συμμετοχή του στα κοινά. Εάν επιχειρούσαν αναφερθώ στον καθένα και στην καθεμία χωριστά, νομίζω ότι η βραδιά δεν θα μας έφτανε.

Δεν θα το επιχειρήσω λοιπόν γιατί θεωρώ ότι το πρώτο λόγο πρέπει να το δώσω στους αποψινούς πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες. Καλές μου συναδέλφισσες και καλοί μου συνάδελφοι, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή αφυπηρέτηση.

Σας ευχαριστώ για τη μακροχρόνια παρουσία σας στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα με τα οποία τιμήσατε τον κλάδο μας. Εύχομαι η παρουσία σας, με τα νέα δεδομένα για τη ζωή σας, να συνεχίσει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το νησί μας.

Τελειώνοντας να βγω ελάχιστα εκτός θέματος, κύριε Δήμαρχε θα ήθελα να σε ευχαριστήσω με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης, για την άψογη συνεργασία σας με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα θέματα της πρωτοβάθμιας του νησιού μας”.

Στη συνέχεια ο χαιρετισμός του μέλους της ΣΕΠΕΔΑ και διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αντώνη Ντελή: "Είναι μία σημαντική μέρα η σημερινή ή μάλλον η αυριανή η 31η Αυγούστου. Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, κλείνει το ταξίδι προς την Ιθάκη”. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις γεμάτο ζωή. Γιατί μία εκπαιδευτική πορεία 35 έως 39 χρόνων περικλείει μία ολόκληρη ζωή ή μάλλον τα ωραιότερα χρόνια. Τα χρόνια της ωριμότητας, του επαγγελματικού βίου, της δημιουργίας και της χαράς της οικογενειακής ζωής".

Αγαπητοί φίλοι, η εκπαιδευτικοί θητεία που αφήνουμε πίσω μας, μας βρήκε μπορώ να πω σε μία ευτυχή εκπαιδευτική περίοδο και συγκυρία. ¨Ηταν η περίοδος που δειλά - δειλά, άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα, γινόταν πιο φιλελεύθερο, πιο δημοκρατικό.

Αυτή τη μεταβατική περίοδο του 1983 - 1990 προσπαθήσαμε με τα λιγοστά εφόδια των παιδαγωγικών ακαδημιών με τη δική μας αναζήτηση, αλλά και την πρακτική στην τάξη να την μετουσιώσουμε σε δύναμη, δημιουργία, προσφορά στους νέους ανθρώπους, τα θεμέλια της κοινωνίας".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία αφιερωμένη στις προσωπικότητες των τιμώμενων εκπαιδευτικών παραγωγής της ΣΕΠΕΔΑ, που επιμελήθηκε ο κ. Ανέστης Κορνέζος.

Βραβεύσεις έκαναν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος της ΣΕΠΕΔΑ κ. Στέλιος Θεριανός, ο αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης Δημήτρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Φίλιππος Τζίτζης, Μεθενιτης Παντελής, Σαλπέα Καίτη,  Λεούσης Νεκτάριος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος κ. Γρυπαίος Ηλίας και ο κ. Σακκιώτης Γιάννης, προϊστάμενο για εκπαιδευτικά θέματα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά, με τον Ζαχαρία Παλαμίδη και την κιθάρα του.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png