Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ολοκλήρωση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού.


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς έκανε μία σύντομη ενημέρωση για την πορεία του υποθαλάσσιου αγωγού. Ακολούθησε ένα σχετικό σχόλιο του κ. Δημήτρη Μούρτζη και στη συνέχεια ενημέρωση για την πορεία του υποθαλάσσιου αγωγού από τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη, μαζί με αρκετά σχόλια και ερωτήσεις και νέος κύκλος ενημέρωσης από τον κ. Γιάννη Ζορμπά.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Η αρχική ενημέρωση από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά:

Σχετικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό, οι εργασίες για την δεξαμενή αναρρύθμισης είναι στο στάδιο της συγκόλλησης και τοποθέτησης των σωληνώσεων με το δικλιδοστάσιο, όπου εκεί θα γίνει οριστική σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό παροχής νερού. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή των δύο σωλινογραμμών στο κατάντη του αντλιοστασίου, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των τσιμεντοστρωμάτων και πραγματοποιείται η πόντιση του υλικού της σκύρα. Οι πινάκες οι plc είναι έτοιμοι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το λογισμικό και να τοποθετηθεί στη δεξαμενή.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουκούλης είπε:

Έμαθα ότι το παλαιό πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα, που μας είχε δει επανειλημμένως και η κυρία Μπόγρη η Αντιπεριφερειάρχης ήταν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, θα γίνει η δοκιμή των σωληνώσεων και από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί αυτή η δοκιμή θα έχουμε τη δυνατότητα παροχής τροφοδοσίας, δηλαδή της Αίγινας με νερό.

Θα μπορούσε να γίνει η δοκιμή αγωγού, μέσω της δεξαμενής αναρρύθμισης στις 15 Οκτωβρίου.

Τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου. Αυτή ήταν η δέσμευσή της και από εκεί και πέρα θα απέμενε η εργασία της τοποθέτησης των τσιμεντροστρωμάτων, που θα έπαιρνε περίπου ένα εξάμηνο. Αυτό που εγώ γνωρίζω εγώ, με βάση τις συνομιλίες που σας είπα, είναι ότι πράγματι στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή σε 11 μέρες από σήμερα, θα μπορούσε να γίνει η δοκιμή αγωγού, μέσω της δεξαμενής αναρρύθμισης. Θα μπορούσε να γίνει στις 15 του μηνός, δεν θα γίνει όμως και δεν θα γίνει διότι δεν είναι έτοιμη η κεντρική δεξαμενή, η νέα κεντρική δεξαμενή ύδρευσης του δήμου στο Λεόντι. Αυτό το βασικό τμήμα δηλαδή των χερσαίων έργων και δεν είναι έτοιμοι διότι δεν έχει επισκευαστεί από τις ρηγματώσεις και η επισκευή και της ρηγματώσεις, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της διοίκησης του δήμου.

Και αυτή η καθυστέρηση λοιπόν, αυτή η αναβολή που δεν ξέρουμε για πόσο, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αδυναμία του δήμου να επισκευάσει την κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι με τις ρηγματώσεις και τη στεγανοποίηση.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για την επισκευή της κεντρικής δεξαμενής.

Και είναι μία ακατανόητη καθυστέρηση εκ μέρους του δήμου, το γεγονός ότι γνωρίζουμε από τον Μάρτιο, αν θυμάμαι καλά το 2020, δηλαδή εδώ και 1,5 χρόνο, το τι ακριβώς πρέπει να γίνε, δηλαδή υπάρχει η μελέτη και επίσης από εκείνο το μακρινό 2020 το Μάρτιο, υπάρχουν και τα σχετικά κονδύλια από την Περιφέρεια και παρόλα αυτά ο δήμος μας, βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση να πει στην Περιφέρεια και στον ανάδοχο, ότι ξέρεις δεν είμαι έτοιμος ακόμα περίμενε. Πόσο θα περιμένει; Η εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες. Να αδειάσει η δεξαμενή, να στεγνώσει, να γίνουν ρητινενέσεις, να γίνει η επάλειψη με το στεγανοποιητικό και να ξαναχρησιμοποιηθεί η δεξαμενή. Τουλάχιστον, η εκτίμηση είναι δύο μήνες, τουλάχιστον.

Πάμε δηλαδή για Νοέμβριο ή Δεκέμβριο για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγωγό, ο οποίος πράγματι έχει ολοκληρωθεί και περιμένει εκεί που περιμένει.

Και να διευκρινίζω αυτό που είπε ο κύριος Μούρτζης με την περιβόητη, εγώ του λέω, δεξαμενή αναρρύθμισης, στη δεξαμενή αναρρύθμισης η Περιφέρεια προχώρησε ακόμα και στη σύμβαση, χωρίς να έχει ρωτήσει το Δήμο της Αίγινας. Όπως θα όφειλε να το είχε κάνει. Αφού έκανε όλη αυτή τη διαδικασία και είχε και τη σύμβαση μετά εκ των υστέρων, έβαλε αυτό το ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκαν ορισμένες επιφυλάξεις, αλλά η αίτηση του δημοτικού συμβουλίου ήταν θετική, ήταν κατηγορηματική, ναι προχώρησε. Δηλαδή δεν υπήρξε ούτε μισής ώρας καθυστέρηση, από την αντιμετώπιση του θέματος της δεξαμενής αναρρύθμισης εκ μέρους του δήμου.

Αλλά υπάρχει μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση που δεν ξέρουμε, ακατανόητη το ξαναλέω, διότι δεν έχουμε επισκευάσει τη δεξαμενή την κεντρική δεξαμενή και από ότι έμαθα, επίσης, στην επιθεώρηση που έγινε και παρευρίσκετο και ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που επιβλέπει το έργο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση το χρηματοδοτεί, θεωρεί το όλο έργο του υποθαλάσσιου, μαζί με τη δεξαμενή Πέρανι και τη σωλήνωση στη Σαλαμίνα, όπως και την δεξαμενή τη δική μας, σαν ενιαίο ενιαίο έργο, το οποίο δεν μπορεί να δοκιμαστεί παρά μόνο συνολικά.

Περισσότερα από 11.000 ευρώ την ημέρα στοιχίζει στο Δήμο Αίγινας η μεταφορά νερού.

Αν τυχόν ένα από αυτά τα κομμάτια δεν λειτουργεί, δεν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος του και θα το απεντάξει, κατά κάποιο τρόπο. Εύχομαι και πιστεύω, ότι δεν θα έχουμε σε αυτή την απελπιστική θέση. Ξαναλέω λοιπόν θέλω να μάθω τι ακριβώς έχει, γιατί αυτοί η καθυστέρηση. Τέλος πάντων έστω και τώρα, θα μου πείτε “Εντάξει τώρα, ένας μήνας ή δύο μήνες παραπάνω, εδώ περιμένουμε τόσα χρόνια”. Έχω ξαναπεί κάθε μέρα που περνάει, ο δήμος ξοδεύει κατά μέσο όρο, πάνω από 11.000 ευρώ για τη μεταφορά του νερού, κάθε μέρα. Δηλαδή, έστω και μία μέρα νωρίτερα να έρθει το νερό για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ μεγάλο όφελος για το νησί.

Τέλος πάντων, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά καθώς καταλαβαίνετε, γιατί αυτή η καθυστέρηση και έστω και τώρα δεν βλέπω ακόμα την σύμβαση ανάμεσα στον ανάδοχο και σ’ εκείνον που θα κάνει την επισκευή. Έχω δει στο διαδίκτυο την ανάθεση την απευθείας ανάθεση για τις ρηγματώσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμα η σύμβαση, για ποιο λόγο; Μετά, μία σειρά από ερωτήματα.

Υπάρχει κάποια ετοιμότητα εκ μέρους του δήμου, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσει, αυτές τις μέρες που χρειάζεται να μείνει η δεξαμενή, νέα δεξαμενή άδεια, υπάρχει ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουμε το παλιό σύστημα; Το παλιό σύστημα το παλιό αντλιοστάσιο κάτω στο λιμάνι και τις παλιές σωληνώσεις, που οδηγούν στον Ασώματο και στην Κυψέλη.

Πότε δοκιμάστηκε αυτό το σύστημα για τελευταία φορά. Θα θελα να το ξέρω. Άλλη ερώτηση. Έχει εξεταστεί η δυνατότητα εναλλακτικής λύσης;

Που βρίσκεται το πρόβλημα στην κεντρική δεξαμενή του Λεοντίου.

Θα σας κουράσω λίγο με τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά η νέα δεξαμενή έχει δύο θαλάμους. O ένας θάλαμος είναι πάρα πολύ καλός, σε πολύ καλή κατάσταση και ο δεύτερος είναι αυτός με τις ρηγματώσεις. Το δυσάρεστο είναι ότι οι αντλίες αντλούν από τον θάλαμο που έχει τις ρηγματώσεις. Οπότε για να δουλέψουμε σ’ αυτό το χρώμα πρέπει να εκκενώσουμε και τους δύο, αλλά έχει εξετάσει ο δήμος την δυνατότητα εναλλακτικής τροφοδοσίας των αντλιών από τον κάλο θάλαμο.

Έμαθα ότι υπήρξε αυτή η πρόταση, αλλά απορρίφθηκε από την Περιφέρεια για κάποιο λόγο, δεν κατανοώ και επίσης κάτω στο Λεόντι έχει εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης, η εναλλακτική χρήση του νέου αντλιοστασίου αντί για του παλαιού, που είναι ελαττωματικό.

Η νέα εκτίμηση λέει ότι για να τοποθετηθούν τα τσιμεντοστρώματα χρειάζονται άλλο ένα χρόνο

Και συνεχίζω με τις ερωτήσεις, επειδή κάποια στιγμή το νερό θα έρθει και θα το χρησιμοποιήσουμε, θα είναι σε δύο μήνες, σε ενάμιση μήνα σε τρεις αργότερο. έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση με τον ανάδοχο και την ΕΥΔΑΠ, ούτως ώστε να αρχίσει να τροφοδοτείται η Αίγινα από την πρώτη στιγμή που θα τελειώσουν οι δοκιμές και να μην περιμένουμε την ολοκλήρωση του έργου που θεωρητικά θα γίνει με την τοποθέτηση των τσιμεντοστρωμάτων, που η νέα εκτίμηση λέει ότι για να τοποθετηθούν χρειάζονται άλλο ένα χρόνο. Έχει γίνει κάποια συνεννόηση, ούτως ώστε να παίρνουμε νερό;

Τα ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.

Έχει υπάρξει μία προετοιμασία για την ασφάλιση του αγωγού, κατά τη διάρκεια αυτής της λειτουργίας; Έχει γίνει προετοιμασία για τον προσδιορισμό της του νέου τιμολογίου, ενόψει μάλιστα του προϋπολογισμού και πάνω από όλα συνομολογούμε ότι χρειάζεται μία αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ύδρευσης. Έχει γίνει επιτέλους αυτή η συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ ή υπάρχουν και κάποιες άλλες ιδέες;

Αυτά τα ερωτηματικά ήθελα, αφορούν ένα πολύ σπουδαίο έργο και είναι πολύ κρίμα, διότι με αυτές τις διαδοχικές αναβολές, που Δυστυχώς αυτή η τελευταία οφείλεται αποκλειστικά στο Δήμο της Αίγινας και η αξιοπιστία όλων μας πλήττεται και υπάρχει και αυτή η απογοήτευση στους πολίτες.

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμάς απάντησε λέγοντας τα ακόλουθα:

Σχετικά με την επισκευή της δεξαμενής όπως είπε και ο πρώην δήμαρχος, σε ένα ερώτημα του, ότι υπάρχουν παλιές σωληνώσεις και όσο παλιώνει το σύστημα και πότε δοκιμάστηκε. Ακριβώς γι’ αυτό, επειδή το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες πιέσεις και μάλιστα καταπονήσεις, γιατί αυτό μπορεί ενδεχομένως να προξενήσει υδραυλικά πλήγματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει εν καιρώ που είμαστε σε μεγάλη περίοδο και ζήτηση. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, δηλαδή να πω το εξής, ότι και η δεξαμενή να ήταν έτοιμη, οι εργασίες που αφορούν την ολοκλήρωση, δηλαδή της σύνδεσης, μετά pipe jacking που έγινε με τον κεντρικό αγωγό και στην δεξαμενή αναρρύθμισης, έχουν ολοκληρωθεί.

Για την καθυστέρηση δεν έχει υπαιτιότητα ο Δήμος της Αίγινας.

Άρα θέλω να πω δεν είναι μία καθυστέρηση, που έχει υπαιτιότητα ο δήμος και να πω και το άλλο, ότι ο ανάδοχος έχει μετά από αίτημα του και μετά από εξέταση του αιτήματος του και μετά την άρνηση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, απευθυνόμενος προς το Τεχνικό Συμβούλιο, δικαιώθηκε όσον αφορά το αίτημα του δηλαδή να είναι να πάρει παράταση έως 31/12.

Ο Δήμος της Αίγινας είναι έτοιμος να προχωρήσει στην σύμβαση για την επισκευή της κεντρικής δεξαμενής.

Επίσης, όσον αφορά την εκτέλεση των δύο έργων, δηλαδή την εκτέλεση ή μάλλον την επισκευή μέρη με ρητινοενέσεις στην δυτική πλευρά της κεντρικής δεξαμενής και σε συνέχεια την στεγανοποίηση, να πούμε εδώ ότι εμείς έχουμε κάνει μία σειρά αναζητήσεων, τόσον όσον αφορά την μεθοδολογία και σύμφωνα με αυτά που λέει η μελέτη και στο πόσα θα μας εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα και όπως πολύ σωστά είπατε είμαστε έτοιμοι να συμβασιοποίησουμε μετά από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και στη δεύτερη φάση στην στεγανοποίηση, νομίζω θα ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Σχετικά με αυτό που είπατε αν έχουμε δοκιμάσει το παλιό σύστημα, το δοκιμάζουμε κατά καιρούς, αλλά δεν λειτουργεί για πολλές ώρες για ευνόητους λόγους, έτσι όχι όμως ότι δεν λειτουργεί.

Η ανεξάρτητη λειτουργία των δυο θαλάμων της κεντρικής δεξαμενής.

Σχετικά με αυτό που είπατε για το bypass, από ότι κατάλαβα, δηλαδή του ενός θαλάμου ο οποίος συγκοινωνεί ως δοχείο με τον θάλαμο των οποίων τροφοδοτεί το δίκτυο, με την βοήθεια των αντλιών, θα μπορούσε εκεί να γίνει ένα bypass είμαι σωληνώσεις.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να είναι ένα κόστος της τάξης των 60 - 70 χιλιάδων ευρώ. Νομίζω ότι τέθηκε στο τραπέζι από την Περιφέρεια θεωρούσαμε, ότι ίσως δεν είναι της παρούσης και δεν θα βοηθούσε τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το το θέμα με τις δεξαμενές.

Πάντως σαν πρόταση γενικά αυτό πρέπει να υπάρχει, για να μπορούν να λειτουργήσουν και οι δύο θάλαμοι και ταυτόχρονα, αλλά και μεμονωμένα.

Θα μπορούσαμε πάντως να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα και με μία συζήτηση και μία κατάθεση, μία τεκμηρίωση της ανάγκης της δημιουργίας του bypass να γίνει μελέτη και να το χρηματοδοτήσει Περιφέρεια και μάλιστα μπορούσα να χρηματοδοτήσει και με ιδίου πόρους, δεν βλέπω το λόγο να μη γίνει.

Η ΕΥΔΑΠ και η επόμενη μέρα.

Σχετικά με την δυνατότητα, αυτό που είπατε, για συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ, είχαμε κάνει πως σας είχα πει και τις προάλλες μία και με τηλεδιάσκεψη και με τον γενικό διευθυντή. Εμείς απλά απομένει να πούμε κάποια πράγματα τα οποία είναι καθοριστικά και από αυτά αφορούν τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, που πρέπει να ανταλλάξουμε τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Όσον αφορά το αυτό που ρωτήσατε, αν θα μπορούσε η ΕΥΔΑΠ να αναλάβει το δίκτυο, νομίζω ότι αυτό είναι μέσα στη βούληση του δήμου, πάντα όμως με μία αξιολόγηση, όσον αφορά τον πάγιο εξοπλισμό, το δίκτυο και όλα αυτά που διαθέτει η Υπηρεσία Ύδρευσης. Και σίγουρα με μία σωστή αποτίμηση.

Η συζήτηση για τα νέα οικονομικά δεδομένα στην Ποιότητα Ζωής και στην Οικονομική Επιτροπή.

Όσον αφορά για το νέο τιμολόγιο που είπατε, εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Εμείς στην επεξεργασία των ανταποδοτικών τελών της ύδρευσης έχουμε εκτιμήσει τα οικονομικά δεδομένα και θα έρθουμε με πρόταση στις προσοχή συζητήσεις τόσο της Ποιότητας Ζωής, όσο και στην Οικονομική Επιτροπή.

Όταν θα έχουμε τα νέα δεδομένα και μάλλον πλησιάζουμε στο να υδροδοτηθούμεμε από την ΕΥΔΑΠ, τότε θα πρέπει να διαπιστωθούν τόσο τα κόστη και του νερού, αλλά τόσο και τα πάγια που μπορεί να έχει η χρήση της των υποδομών", είπε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Από τους επικεφαλής των παρατάξεων σχόλια και παρατηρήσεις για το έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού έκαναν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png