Τοποθετήθηκε γλυπτό με θέμα την αποβίβαση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, στο λιμάνι των Βροχείων.


Η τελετή για τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού με θέμα την αποβίβαση του Ιωάννη Καποδίστρια (για την οποία δυστυχώς δεν υπήρξε πρόσκληση για την κάλυψή της upd) πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι των Βροχείων . Η είδηση έγινε γνωστή, από ανάρτηση στο Fb στον προσωπικό λογαριασμό του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά.

Από τη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση φαίνεται, ότι στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας, πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης και μέλη του Ναυτικού Ομίλου των Βροχείων.

Στη μαρμάρινη έδρα πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το ανάγλυφο διαβάζουμε:

"Η αποβίβαση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.

Στις 11 Ιανουαρίου 1828 έλαβε χώρα στην περιοχή μας η αποβίβαση του Πρώτου Κυβερνήτη της Νεώτερης Ελλάδας. Η υποδοχή του έγινε την επομένη 12 Ιανουαρίου 1828, στη θέση του παλαιού λιμένος της Αιγίνης.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή των μελών και φίλων του Ν.Ο.Β.Α. Ιανουάριος 2021".

Το Aegina Portal τον Ιανουάριο του 2021 είχε δημοσιεύσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας, το οποίο ενέκρινε την τοποθέτησή του, σε συνεδρίαση που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2020.

Η είδηση τότε εκτός από θετικά σχόλια, είχε προκαλέσει και αντιδράσεις, που αφορούσαν στην επιλογή της τοποθεσίας, αναφορικά με τα ιστορικά δεδομένα που καλύπτουν την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα (δηλαδή ότι δεν αποβιβάστηκε ποτέ εκεί). Υπάρχει σχετική επιστολή της Προνόης Θεολογίδου, μέλους της Επιτροπής Αίγινα 2021. Άλλωστε, τα ιστορικά στοιχεία της άφιξης του πρώτου Κυβερνήτη έχουν καλυφθεί από σχετικές ομιλίες και εισηγήσεις επί σειρά ετών (υπάρχει πλήθος από σχετικά videos στο Aegina Portal).

"Ο δήμος σας ευχαριστεί γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία. Η κοινωνία των πολιτών, πολλές φορές και χωρίς τις αρχές, μπορεί να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, κι όλοι μας ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε εδώ για να τις στηρίζουμε, και όπου μπορούμε, στα μέτρα και στις δυνατότητες του δήμου μας να τις βοηθούμε να γίνονται και να φτάνουν όσο μακριά χρειάζεται να φτάσουν. Και πάλι σας ευχαριστούμε και σας είμαστε ευγνώμονες για την πρωτοβουλία σας", αναφέρει μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στην ανάρτησή του.

Παρά τις ιστορικές διαφορές που έχουν επισημανθεί, είναι το πρώτο γλυπτό (ανάγλυφο) που τοποθετείται σε δημόσιο χώρο (στη συγκεκριμένη περίπτωση χερσαία ζώνη λιμένα) και έχει ως θέμα την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, ενώ είναι μόλις το δεύτερο, που έχει θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια και τοποθετείται στην Αίγινα την τελευταία δεκαετία. Το Φεβρουάριο του 2009 στον εξωνάρθηκα της Μητρόπολης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της λιθανάγλυφης πλάκας με τη μορφή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Το έργο είχε φιλοτεχνήσει  και προσέφερε χωρίς αμοιβή ο κύριος Σπύρος Γαλάρης.

Θα ανέμενε κανείς ότι στην πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, ο δήμος της Αίγινας θα είχε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, κάποια σημαντική πρωτοβουλία για την δημιουργία και τοποθέτηση ενός μνημείου, ανάλογου της σπουδαιότητας της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια σε κεντρικό δημόσιο χώρο της Αίγινας.

[upd 12/10/21]  Με το Aegina Portal επικοινώνησε τόσο ο πρόεδρος του ΝΟΒΑ κ. Θανάσης Θεοχάρης, όσο και ο Γραμματέας κ. Νίκος Λαδάς. Ο κ. Νίκος Λαδάς είπε ότι η πρόσκληση είχε σταλεί στο Aegina Portal μέσω mms την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Αναζητήσαμε το συγκεκριμένο mms και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πράγματι η πρόσκληση είχε σταλεί, οπότε και προβαίνουμε σε αυτή την ενημέρωση.

Ωστόσο, όπως εξηγήσαμε στον Γραμματέα κ. Νίκο Λαδά, οι προσκλήσεις στο Aegina Portal γίνονται με τον τρόπο που περιγράφεται στην ενότητα για την κάλυψη εκδηλώσεων https://www.aeginaportal.gr/epikoinonia.html Δηλαδή, οι ανακοινώσεις που αφορούν εκδηλώσεις πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά με email, τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την ημερομηνία της εκδήλωσης, στο email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εντοπίσαμε καν το mms και συνεπώς την πρόσκληση (mms για λόγους ασφαλείας δεν χρησιμοποιούμε ποτέ στο Aegina Portal).
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png