Ενημέρωση και δωρεάν διανομή σπόρων, από παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες, από τους "Σπορίτες" της Αίγινας. Τι είναι το δίκτυο "ΣΙΤΩ".


Την καθιερωμένη φθινοπωρινή δράση, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι "Σπορίτες Αίγινας", η τοπική ομάδα, που για δεκαεπτά χρόνια ασχολείται συστηματικά με την διαφύλαξη και προώθηση των ντόπιων ποικιλιών. Η εθελοντική δράση αφορά στην δωρεάν διανομή σπόρων, που για να διατεθούν έχουν συγκεντρωθεί και έχουν τοποθετηθεί σε φακελάκια, ώστε να φυτευτούν στους χειμωνιάτικους κήπους των καλλιεργητών της Αίγινας. 


Η εκδήλωση, που έγινε στην αυλή του καταστήματος "Τα βιολογικά της Κάρλας", ξεκίνησε με σύντομη ενημέρωση για την ομάδα και το Δίκτυο "ΣΙΤΩ", μέλος του οποίου είναι και η ομάδα της Αίγινας .Επίσης, περιελάμβανε συμβουλές για την καλλιέργεια των λαχανικών.

Η κ. Βάσω Κανελλοπούλου, μέλος της ομάδας "Σπορίτες" μιλώντας στο Aegina Portal είπε:

Εμείς οι Σπορίτες Αίγινας μοιράζουμε σήμερα στην Αίγινα παραδοσιακούς σπόρους, αυτούς που είναι ελεύθεροι από δικαιώματα και από πατέντες και θέλουμε να μας βοηθήσετε να τους πάρετε, να τους δώσουμε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για την μελλοντική μας επισιτιστική ασφάλεια να έχουμε ελεύθερους χώρους που είναι και πάρα πολύ υγιεινοί.

Είμαστε παλιά ομάδα προερχόμαστε από τις ομάδες του "Πελίτι", που τώρα έχει επικεντρώσει στο κτήμα του στη Δράμα και οι τοπικές ομάδες οι παλιές, από πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο που λέγεται “Σιτώ”. Έχουμε κάνει μία πάρα πολύ ωραία ιστοσελίδα sito.gr και μπορείτε να βρείτε μέσα προσφορές από πολλά μέρη της Ελλάδος και πληροφορίες, πώς θα μπείτε και εσείς σ’ αυτή τη γεωργία η οποία εξασφαλίζει επισιτιστικό μας μέλλον".

Ο κ Άρης Παύλος, μιλώντας στο Aegina Portal, είπε σχετικά με τη δράση και τους "Σπορίτες" της Αίγινας:

Μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε, να διατηρήσουμε τους σπόρους, να το μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα και σε περισσότερο κόσμο. Μας ενδιαφέρει κυρίως κυρίως η Αίγινα.

Οι σπόροι δεν είναι μόνο η καθαροί σπόροι, ή η υγεία μας, το σώμα. Είναι ένα μήνυμα πολύ μεγαλύτερο, είναι ο τρόπος που ζούμε, ο τρόπος που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, ο τρόπος που επιλέγουμε να μαθαίνουμε.

Πριν εδώ έγινε για μία πολύ ωραία κουβέντα, πολλοί άνθρωποι ρωτήσανε πράγματα, τώρα παίρνουν σπόρους, αλλά το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε το πρώτο βήμα, όπως το κάναμε εμείς κάποια χρόνια πριν.

Όλοι χρειάζεται να κάνουμε το πρώτο βήμα και να βάλουμε σπόρους, για να μπορούμε να τρεφόμαστε από μας σε ένα βαθμό. Να έχουμε μία αυτάρκεια μία αυτονομία. Από κει και μετά θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες, θα καταλάβουμε ότι η φύση μας είναι πολύ σοφή, η γη είναι πολύ σοφή και πολύ και πολύ μεγάλος δάσκαλος και μπορεί να πάρουμε από κει πολλές πληροφορίες. Δεν είναι απαραίτητο το ίντερνετ να είναι ο δάσκαλος. Ο δάσκαλος είναι ίδια ζωή και η ίδια η φύση.

Και μετά μπορούμε να μάθουμε και πιο δύσκολες πληροφορίες, να μάθουμε και από τους διπλανούς μας πράγματα. Είναι σημαντικό εδώ στην Αίγινα γιατί μετά χρόνια πολλούς σπόρους μπορούσαμε να κρατήσουμε και από την Αίγινα. Και είναι και λιγάκι, πώς θα ανταποδίδουμε ένα μέρος όταν μας φιλοξενεί και ζούμε. Με το να κρατήσουμε κάποια πράγματα, να τον κρατήσουμε τον πολιτισμό.

Τα κουκιά της Αίγινας που κρατάμε, μας τα έδωσε ένας παππούς στην Περιβόλα πριν περίπου 16 χρόνια. Σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος, αλλά οι σπόροι συνεχίζουν να ζουν και το μήνυμα είναι ότι η συνέχεια αυτή υπάρχει και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να αλλάξουμε τον κόσμο, κάνοντας πρώτα κάτι εμείς εμείς.

Εμείς εδώ στην Αίγινα σας σπορτίες, όσοι δεν έχουν προλάβει να πάρουνε σπόρους, θα υπάρχει κάποιο τηλέφωνο που μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας να του δώσουμε και πληροφορίες, να έρθει σε ένα κτήμα, παίρνοντας ένα τηλέφωνο τον κατευθύνουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε σπόρους, ιδέες και ομορφιές στη ζωή.

Μας ενδιαφέρει το μήνυμα να είναι όχι μόνο βάζουμε, αλλά να μάθουμε και πώς να κρατάμε το σπόρο, να αναλάβουμε την ευθύνη τη δικιά μας στον κόσμο που ζούμε και στο τι θέλουμε να κάνουμε", είπε ο κ. Άρης Παύλος.

Διατέθηκαν οι ακόλουθες είκοσι ποικιλίες: Μαρούλι Αγίου Όρους, Μαρούλι βελανιδόφυλλο, Μαρούλι χαμηλό κατσαρό, Ρόκα, Κολίανδρος Κύπρου, Καρδαμίδα Αίγινας, Σέλινο Τρικάλων, Μαϊντανός Τρικάλων, Άνιθος Τρικάλων, Αντίδι, Μοβ λαχανίδα, Καρότο, Λάπατο Αγίου όρους, Σπανάκι, Παντζάρι ριγέ Γαλλίας, Λούβανο ή Λαθούρι, Αρακάς Μεθάνων, Φάβα Αίγινας, Σέσκουλο, Κουκιά Αίγινας. Από αυτές μπορούσαν να επιλεγούν μέχρι δέκα.

Για πιο ενεργή συμμετοχή στην ομάδα "Σπορίτες" οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png