Η τελετή ένταξης του πλωτού ασθενοφόρου (ΛΣ 1068) στο στόλο του Λιμενικού Σώματος, στην Αίγινα.

 
Το σκάφος ΛΣ 1068, το πλωτό ασθενοφόρο, εντάχθηκε σήμερα στον στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με έδρα το Λιμεναρχείο Αίγινας, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής του Αργοσαρωνικού. 

Το περιπολικό σκάφος, που είναι κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό, για την άμεση και ασφαλή διακομιδή ασθενών, από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, χρηματοδότησε η Περιφέρεια Αττικής με πόρους από το ΕΣΠΑ, ύψους 500.000 ευρώ. Σήμερα το πρωί στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης του σκάφους.


 
Το πλωτό ασθενοφόρο είναι πετρελαιοκίνητο, έχει συνολικό μήκος 11,28 μέτρα και πλάτος 3,4 μέτρα, έχει δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 760 ίππων, που αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων. Επίσης έχει αυτονομία άνω των 300 ναυτικών μιλίων, μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών, στελεχώνεται με πλήρωμα τριών ατόμων και με νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών, με σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση ασθενών και τραυματιών. Αναλυτικά για τις δυνατότητες του σκάφους μίλησαν στο Aegina Portal ο κυβερνήτης του, ρεπορτάζ που θα παρουσιαστεί αργότερα. Το σκάφος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι 8 μποφόρ και να καλύψει την απόσταση μέχρι το λιμάνι του Πειραιά σε 25 λεπτά.

Σημειώνεται ότι το σκάφος παραδόθηκε στο Λιμεναρχείο Αίγινας το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και από τότε έχει ήδη κάνει τέσσερις επιτυχημένες διακομιδές. Σημειώνεται ότι το σκάφος διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για μεταφορά ασθενών Covid-19.

 
Στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, κατά την τελετή ένταξης τελέστηκε αγιασμός, μετά την ολοκλήρωση του οποίου ακολούθησαν ομιλίες από τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, τον Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλη, τον Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη και τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδο. 

Ο Υφυπουργός κ. Κώστας Κατσαφάδος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος σήμερα, τόσο ως Βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, όσο και ως μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί σήμερα εδώ στην Αίγινα κάνουμε πράξη ένα αίτημα πολλών χρόνων που είχαν τα νησιά μας.



Και αποδεικνύουμε παράλληλα ότι η απόφασή μας να θωρακίσουμε σε κάθε επίπεδο τα νησιά μας, είναι δεδομένη και υλοποιήσιμη. Όπως έχω πεί και άλλες φορές το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εκτός από το να φυλάει τα σύνορά μας, έχει και έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο. Κοινωνικό. Ένα ρόλο προσφοράς στους νησιώτες μας. Και σήμερα αυτό το πλωτό σκάφος με σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό είναι εδώ για να προσφέρει στους νησιώτες μας.



Και θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αλλά και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, για τις προδιαγραφές που έβαλαν, για να αποκτήσουμε αυτά τα περιπολικά σκάφη, αλλά και για τα όσα πράττουν από κοινού ώστε να σώζουν ζωές όλα αυτά τα χρόνια με τις διακομιδές ασθενών. Αλλά και για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στα νησιά μας σε ότι αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών. Είναι παρόντες εκεί και δημιουργούν μια πολύτιμη γέφυρα ζωής.



Το Λιμενικό Σώμα, κυρίες και κύριοι την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει περίπου 8.000 διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα, καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Και είμαι ευγνώμων προς όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού που αναλαμβάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη μεγάλη ευθύνη της προσωπικής συμβολής στη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού: της υγείας.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι τα υπερσύγχρονα αυτά σκάφη είναι ελληνικής κατασκευής και αποτελούν μια ελληνική καινοτομία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι.

Με αυτές τις σκέψεις κλείνω, τονίζοντας για άλλη μια φορά, ότι κάναμε και κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε τους νησιώτες μας. Θα είμαστε δίπλα τους, είμαστε δίπλα τους για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματά τους, με πράξεις", είπε ο κ. Κατσαφάδος.


 
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η επίδοση της ελληνικής σημαίας από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη στον κυβερνήτη του σκάφους, ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, η επίδοση μίας εικόνας του Αγίου Νικολάου από τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδο στον κυβερνήτη του σκάφους και η επίδοση μίας εικόνας του Αγίου Νεκταρίου από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Φίλιππο Τζίτζη στον  Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδο. Ακολούθησε κέρασμα από τον Δήμο Αίγινας.

Το σκάφος έχει ναυπηγηθεί στην Ελλάδα με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, έτσι ώστε να καλύπτουν εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και την μεταφορά έκτακτων περιστατικών (διακομιδή) βαρέων πασχόντων ασθενών του Ε.Κ.Α.Β.

Επιπρόσθετα στις υποχρεώσεις του αναδόχου εμπίπτει η παροχή εκπαίδευσης στο πλήρωμα έκαστου σκάφους καθώς και η εγγυημένη λειτουργία αυτού και του εξοπλισμού του για  έξι έτη ή 6.000 ώρες λειτουργίας.

 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύρχο Θεόδωρο Κλιάρης, ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, οι βουλευτές κ. Νικόλαος Μανωλάκος και Νόνη Δούνια, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης υδραυλικών έργων της Περιφέρειας Χ. Γεωργαλής. ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, οι αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Πτερούδης, Αντώνης Μούρτζης και Δημήτρης Καραγιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Φίλιππος Τζίτζης και Σωκράτης Δούκας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτης Κασιμάκης, o σύμβουλος της Κοινότητας Πέρδικας κ. Σάκης Μούρτζης, ο Λιμενάρχης κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο υπολιμενάρχης κ. Κυριάκος Βουνισέας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας κ. Αθανάσιος Καραγιάννης, επίσης στελέχη του Λιμενικού Τμήματος Αίγινας, ο ανθυποπυραγός Αναστάσιος Δαλαγιώργος, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας, ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης του Τούρλου κ. Κυριάκος Κλώνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρος Καλαμάκης, η κ. Φλώρα Αλυφαντή, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png