Ξεκίνησαν οι εργασίες για την επισκευή των ρηγματώσεων στην κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι.


Ενημέρωση προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην επισκευή της κεντρικής δεξαμενή που βρίσκεται στο Λεόντι, έκανε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 29 Οκτωβρίου 2021.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, με αποσπάσματα από την συζήτηση.




Ο κ. Κουκούλης είπε ότι ο ανάδοχος του έργου ξεκίνησε τις εργασίες και ότι σ' αυτή την πρώτη φάση, έγινε το ξεμπάζωμα από το σημείο της ανατολικής πλευρά της δεξαμενής, όπου υπάρχουν οι ρηγματώσεις.

Μετά από αυτή τη διαδικασία αποκαλύφθηκε μία ακόμη τρύπα διαμέτρου δέκα χιλιοστών. Η εκτίμησή του είναι ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ενάμιση μήνας για την ολοκλήρωση της επισκευής και πρότεινε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παρακαμφθεί η τροφοδοσία της κεντρικής δεξαμενής. Σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους, που μπορεί να εκθέσει στον τόπο των εργασιών. Επίσης, πρότεινε την αλλαγή του τρόπου μεταφοράς του από την μεταλλική δεξαμενή στο λιμάνι του Λεοντίου, με βάση το καινούργιο αντλιοστάσιο, επαναλαμβάνοντας ότι η διοίκηση του Δήμου πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είπε τα ακόλουθα: Είχα την ευκαιρία να πάω στο εργοτάξιο και στην επάνω δεξαμενή και εκεί διαπίστωσα ότι οι εργασίες για την επισκευή της δεξαμενής, των ρηγματώσεων και τον τον άλλων διαρροών ξεκίνησαν και προχωράνε.

Αποκαλύφθηκε μία ακόμη τρύπα διαμέτρου 10 χιλιοστών.

Στην πρώτη φάση έγινε αυτό το ξεμπάζωμα από τις πλευρές εκείνες που έχουνε το πρόβλημα, όπως να αναφέρω ότι στο ξεμπάζωμα από ό,τι είδα και το συζήτησα και με τον επιβλέποντα εκεί από την από τον ανάδοχο, βρέθηκε μία, όχι ρωγμή, τρύπα στο κάτω-κάτω σημείο της ανατολικής πλευράς της δεξαμενής, στην άκρη. Μία τρύπα που πιθανόν να προέρχεται από μία από αυτές τις φουρκέτες που βάζουνε συνήθως για να συγκρατούν τα τοιχία. Αλλά μιλάμε για μία τρύπα τουλάχιστον 10 χιλιοστά το οποίο σημαίνει, ότι τρέχει και έτρεχε μάλλον, πάρα πολύ νερό. Ας ελπίσουμε ότι η θέση αυτής της οπής δεν θα δυσκολέψει ιδιαίτερα την επισκευή.

Τουλάχιστον ενάμιση μήνα θα χρειαστεί η επισκευή της δεξαμενής.

Να πω επίσης, η εκτίμηση είναι για αυτή την επισκευή της δεξαμενής, ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον ενάμιση μήνα, που είναι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα η υδροδότηση της Αίγινας και της Κυψέλης και ενδεχομένως και άλλων περιοχών, θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το παλαιό αντλιοστάσιο και τις παλιές γραμμές. Αυτές λοιπόν τόσο οι γραμμές, όσο και το αντλιοστάσιο, στο αντλιοστάσιο μιλάμε για μία και μόνο αντλία  η οποία δεν είναι καλή σε κατάσταση, οπότε το να εξαρτάται η υδροδότηση της Αίγινας από αυτό το πολύ, ετοιμόρροπο, θα το έλεγα σύστημα, είναι ένας ένας κίνδυνος.

Η ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις, που δεν θα βασίζονται στο παλιό - "ετοιμόρροπο" αντλιοστάσιο.

Είχα πει πριν από αρκετές βδομάδες στο δημοτικό συμβούλιο, ότι αναζητήστε και εναλλακτικές μεθόδους τροφοδοσίας και στη μία περίπτωση και στο παλιό σύστημα, αλλά εκεί στο καινούργιο. Δυστυχώς δεν έγινε καμία τέτοια ενέργεια,  παραμένει η κατάσταση ως έχει με το ετοιμόρροπο, το ξαναλέω σύστημα, να τροφοδοτήσει την Αίγινα για τουλάχιστον  ενάμιση μήνα.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι έστω και αργά, μάλλον είναι πολύ σκόπιμο να αναζητήσει κανείς και εναλλακτικές λύσεις. Όσον αφορά για παράδειγμα, “το παλιό” λεγόμενο σύστημα που είναι δύο ετοιμόρροπα συστήματα, και το αντλιοστάσιο, και οι γραμμές, αλλά τις γραμμές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, αλλά το αντλιοστάσιο μπορούμε να το παρακάμψουμε χρησιμοποιώντας το καινούργιο αντλιοστάσιο, με μερικές δεκάδες μέτρα, ούτως ώστε να μην εξαρτόμαστε από αυτή την μία και μοναδική αντλία.

Το άλλο σύστημα, στο καινούργιο, πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα το καινούργιο, χωρίς να χρησιμοποιούμε τις κεντρικές δεξαμενές. Εκεί υπάρχουν τουλάχιστον, κατά την δική μου εκτίμηση, τρεις εναλλακτικές μέθοδοι.

Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς απαντώντας είπε ότι: Μετά την ανασκαφή που έγινε στην ανατολική πλευρά της κεντρικής δεξαμενής του Λεοντίου και μάλιστα σε βάθος που είναι το πέδιλο (πρέπει να είναι το ύψος του ραντιέ) βρέθηκε όντως εκεί μία φουρκέτα η οποία δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς επίσης εμφανίστηκαν και οι ρηγματώσεις.

Μαζί με την αποκατάσταση της βλάβης θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες.

Αυτή η βλάβη σίγουρα θα αποκατασταθεί και θα πάρει και τη σειρά της, μαζί όλες τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουνε για την αποκατάσταση του προβλήματος με τις ρηγματώσεις.

 Σχετικά με αυτό που είπατε με το παλαιό δίκτυο, όσον αφορά το παλαιό δίκτυο δεν μπορεί να κάνει να γίνει κάτι στο παλαιό δίκτυο, αυτό που όμως σωστά λέτε, ότι θα μπορούσε η αντλία που υπάρχει εκεί στην στο κοντέινερ, που είναι εκεί, να μην πάει μέσω της αντλίας να γίνεται η υδροδότηση, αλλά να γίνεται με τις καινούργιες του αντλιοστασίου, απλά ίσως είναι και καλύτερα αυτό, αν μπορεί να γίνει, γιατί έχουνε την τεχνολογία inverter, οπότε θα μπορούσε να ελεγχθεί, να ελεγχθούν με ποια ροή και πίεση θα διοχετεύεται το νερό, μιλάω πάντα για το παλιό σύστημα.

Η επισκευή μπορεί να χρειαστεί λιγότερο από ενάμιση μήνα. Καλή η συγκυρία και για την ολοκλήρωση στο δικλειδοστάσιο του Λεοντίου.

Σχετικά με αυτό που είπατε, ότι αν θέλει ενάμιση μήνας για την αποκατάσταση, αυτό μπορεί να είναι και λιγότερο, αλλά νομίζω ότι σαν συγκυρία είναι πάρα πολύ καλή γιατί θα μπορούν να ολοκληρωθούν και οι εργασίες στο δικλειδοστάσιο κάτω στο Λεόντι, αλλά και συγχρόνως θα ολοκληρωθεί η κατασκευή (σ.σ. δεξαμενή)  αναρίθμησης, οπότε νομίζω ότι όλα αυτά χρονικά, θα πρέπει να διενεργηθούν και να διενεργηθούν και να γίνουν στο συγκεκριμένο χρόνο.

Τρεις τρόποι εναλλακτικής σύνδεσης.

Στην συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης πήρε τον λόγο αναφέροντας ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για την εναλλακτική σύνδεση στην νέα δεξαμενή, μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος της επισκευής. Ο κ. Ζορμπάς ρώτησε αν εννοεί το baypass. Ο κ. Κουκούλης απάντησε καταφατικά και προσέθεσε ότι υπάρχουν και δύο ακόμη, που ενδεχομένως να είναι απλούστεροι, προσθέτοντας ότι αν ενδιαφέρεται κάποιος από τον δήμο, μπορεί να τους εκθέσει επί τόπου. 

Τέλος, σχολίασε ότι εδώ και έναν μήνα είχε πει να να αναζητήσει ο δήμος εναλλακτικούς τρόπους και κάτω στο λιμάνι και πάνω στη νέα κεντρική δεξαμενή: “Ξεκινάει η επισκευή και δεν έχετε καμία απολύτως τίποτα. Ας βασιστούμε λοιπόν στην καλή μας τύχη και τη δική σας, αλλά κυρίως και των πολιτών, ότι δεν θα σταματήσει η τροφοδοσία με το νερό, με το παλαιό σύστημα, πολύ πιθανόν έτσι να γίνει. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι έτσι θα γίνει, αλλά επαναλαμβάνω υπάρχουν, εκτός από την παρέμβαση κάτω, στην κάτω δεξαμενή και εναλλακτικοί τρόποι δεξαμενής παράκαμψης στην επάνω.

Χωρίς τον εκπρόσωπο του Δήμου στην Επιτροπή Παρακολούθησης, η επιθεώρηση του Περιφερειάρχη στο έργο το υποθαλάσσιου.

Θέλω να υπενθυμίσω, διότι το έχουμε ξεχάσει όλοι, ότι καλώς ή κακώς είμαι εκπρόσωπος του δήμου στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Αυτή την ιδιότητά μου την έχει ξεχάσει και η Περιφέρεια, αλλά δυστυχώς και η διοίκηση του Δήμου, εσείς δηλαδή. Για παράδειγμα όταν έκανε την επίσκεψη και την επιθεώρηση, ο κύριος ο Περιφερειάρχης με την Αντιπεριφερειάρχη και με τη συμμετοχή σας, κανένας δεν σκέφτηκε ότι ξέρεις υπάρχει και ένα πρόσωπο που είναι θεσμοθετημένο από το Δημοτικό Συμβούλιο να παρακολουθεί αυτό το έργο, κανείς δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο και ήταν αναμενόμενο βέβαια, από τη μέχρι τώρα πορεία και αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Απλώς για να διορθώνουμε τα πράγματα, δεν πήγα εκεί απλώς ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά και με αυτή μου την ιδιότητα την οποία και εσείς και η Περιφέρεια έχετε ξεχάσει, είπε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png