Ερώτηση του Φίλιππου Τζίτζη σχετικά με τις ενέργειες των Επιτροπών Υγείας και Παιδείας, που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.


Ερώτηση προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας κ. Γιάννη Ζορμπά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας κ. Γιώργο Σκαλτσιώτη, υπέβαλε ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έγινε στις 29 Οκτωβρίου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, με αποσπάσματα από την συνεδρίαση.




Η ερώτηση του κ. Φίλιππου Τζίτζη ήταν η ακόλουθη: Θα ήθελα να ρωτήσω κύριε πρόεδρε, σαν πρόεδρος επιτροπής Παιδείας, αλλά και τον κύριο Σκαλτσιώτη σαν πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας αν έχετε κάνει κάποιες κινήσεις, εκτός από τις συστάσεις για την μάσκα, το πλύσιμο των χεριών και τον εμβολιασμό, που όλοι πρέπει να το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα, αν τα άτομα αυτά έχουν μπει σε καραντίνα. Αν σαν Επιτροπή Παιδείας και σαν Επιτροπής Υγείας, έχουμε προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία σταθερότητα και όχι μία αύξηση των κρουσμάτων, παρά το ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Ο κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης είπε: Παρακολουθείται η κατάσταση με την πανδημία, με τις ενημερώσεις που λαμβάνουμε εβδομαδιαία και με τις ενημερώσεις που έχουμε σε τοπικό επίπεδο.

Στο σημείο που εμείς χρειάζεται να παρέμβουμε, είτε με απολυμάνσεις, εννοείται με την προμήθεια αντισηπτικών, με κάθε τρόπο πρόσφορο, είμαστε κοντά.

Όσον αφορά την έξαρση της πανδημίας, είναι ένα πανελλαδικό φαινόμενο, το έχετε διαπιστώσει. Υπήρχε χαλάρωση του καλοκαιριού, τα αποτελέσματα τώρα σιγά-σιγά, το περιμένανε και επιδημιολόγοι, είναι ότι αυξάνονται τα κρούσματα.

Οι συστάσεις είναι συγκεκριμένες. Το Υπουργείο Παιδείας έχει συγκεκριμένα πρωτόκολλα στα οποία δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, λέει ακριβώς τι συμβαίνει μέσα σε ένα τμήμα να βρεθεί κρούσμα θετικό, πώς διαχειρίζεται, με σαφείς οδηγίες στους δασκάλους και στους καθηγητές και σαφώς οι οικογένειες τίθενται σε καραντίνα, όπως προβλέπεται από την Πολιτική Προστασία. Ό,τι  προβλέπουν τα πρωτόκολλα, τα ισχύοντα σήμερα που μιλάμε.

Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς συμπλήρωσε ότι: Να συμπληρώσω κι εγώ το εξής, ότι εδώ στο δήμο δεν λαμβάνουμε καμία υπηρεσία ή κανένας εδώ στο Δήμο δεν λαμβάνει ενημέρωση, όσον αφορά με την ονομαστική κατάσταση των κρουσμάτων ή των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Δεν έχουμε μία τέτοια ενημέρωση και ποτέ δεν είχαμε.

Οπότε δεν είναι και στην αρμοδιότητα μας να ελέγχουμε εάν κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί με τον ιό ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Όσον αφορά για τις ημέρες που τίθεται σε καραντίνα, δεν έχουμε ούτε να έχουμε σε αυτό αλλά δεν έχουμε και ενημέρωση.

Από κει και πέρα εάν κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες γνωρίζει, ότι κάποιος, ενώ έχει προσληφθεί δεν ακολουθεί τους όρους που το έχουν τεθεί  να είναι σε καραντίνα,, αυτό θα πρέπει να το καταγγείλει στα αρμόδια όργανα κι αυτό  είναι το Α.Τ. από ότι ξέρω και λαμβάνει από τη λίστα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, ότι είπε ο κ. Σκαλτσιώτης, σχετικά έτσι είναι και όπου κληθούμε πάμε και επιλαμβανόμαστε κάποια θέματα με απολυμάνσεις και με ότι χρειαστεί.

Στη συνέχεια ο κ. Τζίτζης συμπλήρωσε ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως πρέπει να γίνονται, με βάση τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ και με βάση τους κανόνες υγείας και ζήτησε, αυτό να το προσέξουν όλοι. Ακολούθως ο κ. Γιάννης Ζορμπάς τον ρώτησε τι είναι αυτό που δεν γίνεται και ο κ. Φίλιππος Τζίτζης απάντησε ‘όχι εδώ”, προφανώς εννοώντας ότι δεν ήθελε να πει κάτι περισσότερο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης παρατήρησε ότι: "Δυστυχώς, οι τοπικές, οι μικρές κοινωνίες, θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό και πολύ πιο σωστό αν υπήρχε μία καθετοποίηση της ενημέρωσης και μία μετακίνηση ευθυνών, αλλά και δράσεων και τοπικό επίπεδο. Δυστυχώς όπως και σε άλλα πράγματα έχουμε δει ότι ακόμα η τοπική αυτοδιοίκηση υπολείπεται κι απλώς ακολουθεί το κεντρικό κράτος και ότι αυτό αποφασίζει".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png