Λανθασμένη η ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας για τη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων. Ανενεργή παραμένει η πλατφόρμα μέχρι σήμερα.

 
Ο Δήμος της Αίγινας ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου 2021, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών https://tetragonika.govapp.gr του Υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι ενεργή από τις 1 Οκτωβρίου 2021. Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύθηκε τόσο στο Aegina Portal, όσο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας και αλλού, ενώ στάλθηκε και με ειδοποίηση στους λογαριασμούς ύδρευσης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Ωστόσο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς μπαίνοντας στην πλατφόρμα (σήμερα 4 Νοεμβρίου 2021) λαμβάνει το μήνυμα ότι "Δεν υπάρχουν ενεργοί Δήμοι αυτή την περίοδο που να δέχονται νέες δηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον οικείο Δήμο σας". Συνεπώς η ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας για την ημερομηνία έναρξης δήλωσης τετραγωνικών είναι λανθασμένη.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε στις 27 Οκτωβρίου 2021 εγκύκλιο στην οποία ζητά επίταση της προσπάθειας για έγκαιρη εκκαθάριση δηλώσεων τετραγωνικών μέτρων. Ο Δήμος της Αίγινας είναι ένας από τους 151 Δήμους της χώρας που είναι αποδέκτης αυτής της εγκυκλίους. Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο εδώ.
 
Η σύσταση για επίταση της διαδικασίας, οφείλεται σύμφωνα με την εγκύκλιο, στην ανάγκη να λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην πρόσφατα θεσμοθετημένη ευκαιρία.
 
Σχετικά με την δεύτερη αυτή φάση υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αίγινας στις 11 Οκτωβρίου 2021 εξέδωσε ανακοίνωση για την δεύτερη ευκαιρία προς τους κατοίκους του νησιού που θέλουν να δηλώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Η ανακοίνωση ήταν η ακόλουθη:
 
"Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 είναι ενεργή για δεύτερη φορά η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών https://tetragonika.govapp.gr του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Παρακαλούμε όλους όσοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στις απαραίτητες διορθώσεις τετραγωνικών μέτρων ακινήτων – οικοπέδων να το πράξουν προς αποφυγή επιβολής προστίμων στην περίπτωση μεταβίβασης των ακινήτων ιδιοκτησίας τους".

Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σκαλτσιώτη, που είπε ότι η λίστα από τον Δήμο Αίγινας έχει σταλεί και ότι προφανώς υπάρχει αναμονή για τους άλλους δήμους.

"Επιστρέφοντας στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: Αναφορικά με την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του
υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και τη διάρκεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη λήξει, την 30η-6-2021.
Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της πρόσφατης θεσμοθέτησης νέας ευκαιρίας για δήλωση των ορθών τετραγωνικών (σχετ. 2) και της ανάγκης να λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για να
διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, απαιτείται να επισπεύσετε την προσπάθεια επεξεργασίας-εκκαθάρισης των παλαιότερων δηλώσεων.
 
Συγκεκριμένα, παρακαλούμε να αναλάβετε, κάνοντας χρήση των δικών σας ψηφιακών εφαρμογών, όλες τις δηλώσεις της φάσης Α’, δηλαδή τις υποβληθείσες δηλώσεις που δεν έχουν ακόμα αναληφθεί/τεθεί σε φάση επεξεργασίας, εντός προθεσμίας μιας εβδομάδας και πάντως όχι αργότερα από τις 5 Νοεμβρίου.
 
Εφιστούμε την προσοχή σας στο έργο αυτό που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας, την αποκάλυψη προς τις υπηρεσίες σας πρόσθετων τετραγωνικών και συνεπώς, την
αύξηση των εσόδων σας", αναφέρει η εγκύκλιος.
 
Άρα, θα πρέπει να αναμένεται νέα ανακοίνωση, είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε σε τοπικό επίπεδο από τον Δήμο Αίγινας (κάποια διορθωτική ανακοίνωση) με την νέα ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα υποβολής δήλωσης, των ορθών τετραγωνικών μέτρων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png