Τα τελευταία νέα για τον υποθαλάσσιο αγωγό. Τι περιλαμβάνουν οι δοκιμές που ξεκίνησαν την Δευτέρα και πως θα συνεχιστούν.

 
Μία σειρά από δοκιμές για την λειτουργιά του υποθαλάσσιου αγωγού, ξεκίνησαν χθες από την πλευρά του έργου που βρίσκεται στην Σαλαμίνα. Στο Aegina Portal μίλησε το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο οποίος είπε, ότι καταρχάς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την υγρομόνωση των ρηγματώσεων στην κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




"Χθες έγινε η υδροστατική δοκιμή από την πλευρά του αγωγού που βρίσκεται στη Σαλαμίνα, δηλαδή δοκίμασαν ότι ο αγωγός αντέχει στην απαιτούμενη πίεση των 9 bar", είπε ο κ. Κουκούλης και συμπλήρωσε: "Είχαν θετικά αποτελέσματα και επρόκειτο να κάνουν το ίδιο και από την μεριά της Αίγινας, ώστε να δοκιμαστεί όλος ο αγωγός". Αυτή η δεύτερη δοκιμή ενδέχεται να είχε προγραμματιστεί για σήμερα ή αύριο.
 
"Η επόμενη φάση είναι να δοκιμάσουν ότι η ποιότητα του νερού δεν αλλοιώνεται, από την αρχή μέχρι το τέλος του αγωγού", και συμπλήρωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα παρθεί δείγμα του νερού από την πλευρά της Σαλαμίνας και δείγμα από την πλευρά της Αίγινας, στο σημείο που τελειώνει ο αγωγός στην δεξαμενή. Στη συνέχεια θα στείλουν αυτά τα δείγματα σε εργαστήρια που κάνουν αυτές τις αναλύσεις, για να δουν ότι τα χαρακτηριστικά του νερού δεν αλλοιώθηκαν". Είναι μία τυπική δοκιμή, κατά την άποψή μου", είπε ο κ. Κουκούλης που συμπλήρωσε ωστόσο, ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μία βεβαίωση ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος γενικώς. Τα δείγματα θα δοθούν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον επιβλέποντα μηχανικό, τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα είναι έτοιμα μετά από δέκα ημέρες.
 
Στην συνέχεια θα γίνει η μεγάλη δοκιμή της παροχετευτικότητας. Αναλύοντας την διαδικασία είπε ότι: "Καταρχάς προβλεπόταν στη σύμβαση, ότι για διάστημα δεκαπέντε ημερών θα πρέπει να υπάρχει μία διαρκής ροή και να πιστοποιείται ότι η παροχετευτικότητα είναι 21.500 κυβικά την ημέρα". Ο κ. Κουκούλης επισήμανε ότι η περιγραφή αυτή δεν ήταν πολύ σαφής. "Έγραφε ότι θα γίνει σε διάστημα δεκαπέντε ημερών. Θα είναι συνεχής;" Οι ποσότητες του νερού που θα απαιτούνταν για μία τέτοια δοκιμή θα ήταν υπερβολικά μεγάλες και μάλιστα σε μία περίοδο που η κατανάλωση στο νησί είναι μικρή. Σημειώνεται ότι αυτό το νερό θα συγκεντρώνεται στην κεντρική δεξαμενή.
 
Η λύση που έχει προκριθεί γι' αυτή τη δοκιμή είναι να υπάρχει ένα οχτάωρο συνεχούς ροής, που θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο ημέρες. "Θα γίνουν δηλαδή πέντε οχτάωρα με αυτόν τον τρόπο, ούτως ώστε να μην αναγκαστούν να πετάξουν πολύ νερό".
 
Σε ερώτηση για τον έλεγχο της λειτουργίας της κεντρικής δεξαμενής στη μέγιστη πληρότητά της, ο κ. Κουκούλης είπε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να ελεγχθεί.
 
Η εκτίμηση για το πρώτο οχτάωρο συνεχούς παροχής στην δεξαμενή του Λεοντίου από τον υποθαλάσσιο αγωγό, εκτιμάται ότι θα είναι στις 5 Ιανουαρίου 2022, την παραμονή δηλαδή των Θεοφανίων. Σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα και η Περιφέρεια Αττικής.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png