Από αύριο στις 6:00 το πρωί η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Για super markets και ΜΜΜ διπλή μάσκα ή μάσκα Ν-95.


Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από αύριο 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί. Τα νέα μέτρα έγιναν γνωστά κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί τμήμα του κειμένου αυτής της ενημέρωσης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ακολουθεί το κείμενο των μέτρων που θα ισχύουν από αύριο:

"Εχθές συνήλθε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μας εισηγηθεί μέτρα τα οποία αφορούν δύο στάδια. Το ένα στάδιο είναι από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου και το επόμενο στάδιο αφορά από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, καθώς θα παρακολουθούμε καθημερινά τα κρούσματα για να μπορούμε να εκτιμούμε την εξάπλωση που μπορεί να έχει η «Όμικρον». Επομένως στις 27/12 θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και εάν και εφόσον χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Από αύριο, 6:00 η ώρα το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις εορτές και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους, δικαιολογείται απολύτως η υποχρεωτική χρήση της. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.
  • Πάντοτε, βέβαια, στο βαθμό που δεν είναι απαραίτητη η απουσία της μάσκας, όπως συμβαίνει στην εστίαση. Ακόμα, όμως, και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου και γενικότερα στο βαθμό που δεν πιέζεσαι, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα.
  • Άρα υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους Δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.
  • Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουν για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μέρες θα βγούμε. Τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, πράγμα που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με την διασκέδαση.

Άρα, θα πρέπει να γίνεται τεστ ως σύσταση, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση. Και αυτό που θέλουμε να πούμε στα νεότερα παιδιά τα οποία θα βγουν, να βγουν να διασκεδάσουν, τηρώντας τα μέτρα, αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς τους ή παππούδες τους.

Εάν τα παιδιά μου ήταν σε ηλικία να βγουν τώρα, θα ήθελα να βγουν να διασκεδάσουν, την επόμενη, όμως, μέρα θα ήθελα να κάνουν τεστ και να μην έρθουμε σε μια τέτοια επαφή.

Άρα, παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να προστατευθούμε.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν από αύριο 6:00 η ώρα το πρωί έως τις το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα και θα υπάρξουν μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε, σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικώς με το ωράριο. Θα αφορούν τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν, θα αφορούν το σκέλος της τηλεργασίας καθώς επίσης και θα αφορούν γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, ήθελα όμως να δώσουμε τις κατηγορίες, οι οποίες θα υπάρξουν.

Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή και για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος στη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα, αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί", αναφέρει το κείμενο της ενημέρωσης.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png