Παρακολουθώντας μία επιτυχημένη δοκιμή παροχετευτικότητας του υποθαλάσσιου αγωγού. Τι απάντησε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς για τις δοκιμές, την κεντρική δεξαμενή και άλλα θέματα.


Σήμερα το πρωί η κάμερα του Aegina Portal επισκέφθηκε την καινούργια δεξαμενή, το βανοστάσιο, στο Λεόντι. Εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη μία ακόμη δοκιμή παροχετευτικότητας νερού η οποία έφτασε τα 826 κυβικά την ώρα!



Τι περιελάμβανε η σημερινή δοκιμή.

Γ.Ζ.: Τη στιγμή που επισκεφτήκαμε την δεξαμενή στο Λεόντι στο βανοστάσιο, είχε τεθεί σε λειτουργία ο αυτοματισμός όπου διατηρούσε τη στάθμη, τόσο της κεντρικής δεξαμενής, όσο και της στάθμης στην δεξαμενή αναρρύθμισης σταθερή και διαπιστώσαμε τη διαφορά στην στην παροχή του κεντρικού αγωγού του υποθαλάσσιου αγωγού, έτσι όπως απεικονιζόταν στην οθόνη και παρατηρήσαμε ότι έφτασε σε μία στιγμή στα 826 κυβικά η ένδειξη ήταν 826 κυβικά ανά ώρα.

Το σύστημα scada.

A.P.: Αυτό το σύστημα που είδαμε ήταν το λεγόμενο σύστημα scada; Είναι αυτό που είχατε πει παλιότερα, στο νομίζω στην Οικονομική Επιτροπή, ότι έχει εγκατασταθεί αντίστοιχη οθόνη και στο γραφείο σας στο δημαρχείο;

Γ.Ζ.: Αυτό, έχει εγκατασταθεί μία οθόνη στο δημαρχείο, όμως μία φορά είναι ένα scada το οποίο παρακολουθεί και τις στάθμες και στις υπόλοιπες περιφερειακές δεξαμενές. Αυτό που είδαμε κάτω τώρα σήμερα είναι με το scada από τον ανάδοχο τον κύριο Κωνσταντινίδη, ο οποίος θα έχει και τη λειτουργία για τρία χρόνια.

18 ώρες 52 λεπτά κράτησε η δοκιμή της 5ης Ιανουαρίου 2022.

A.P.: Με βάση τις δηλώσεις που κάνατε πρόσφατα στην Επιτροπή Διαβούλευσης στις 5 Ιανουαρίου, ο αγωγός εκείνη την ημέρα μετέφερε 200 κυβικά νερού για 17 ώρες.

Γ.Ζ.:Για την ακρίβεια ήταν για 18 ώρες και 52 λεπτά, όπου τόσο διήρκεσε και η δοκιμή με αυτό το ειδικό ξέστρο, που καθ όλη τη διαδρομή του αγωγού, με εκκίνηση από το Πέρανι της Σαλαμίνας και τερματισμό εδώ στη λήψη στο Λεόντι, όπου με ένα νέας γενιάς, τεχνολογίας σύστημα υπερήχων, καταγράφει δεδομένα τα οποία αυτά θα πάνε για ανάλυση πάλι στην εταιρεία που είναι συμβεβλημένη  η εταιρεία του κυρίου Κωνσταντινίδη, για ανάλυση των στοιχείων και τυχόν ευρήματα ή οτιδήποτε άλλο προκύψει.

A.P.:Άρα εκείνη την ημέρα μετέφερε περίπου γύρω στα 3.600 κυβικά ήταν μία από τις μεγάλες δοκιμές που έχουν γίνει.

Γ.Ζ.:Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ακριβώς, κατά προσέγγιση, γιατί μπορεί το 200 να μην ήταν καθ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, μπορεί να ήταν κάποιες στιγμές και 180, οπότε σίγουρα ήταν γύρω στα 3.000 κυβικά.

A.P.:Επειδή προσπαθούμε να συμπληρώσουμε το παζλ που αφορά στην περίοδο των δοκίμων,  και είναι μία περίοδος με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, στα τεύχη δημοπράτησης αναφέρει ότι οι δοκιμές ολοκλήρωσης, είναι το τεύχος 3, “θεωρείται ότι ολοκληρώθηκαν ικανοποιητικά εάν έχουν επιλεχθεί τα ακόλουθα, σας διαβάζω ένα από αυτά που αφορά στην παροχετευτικότητα. “Εξασφαλίζεται κατά τη διάρκεια των 15 ημερών των σχετικών δοκίμων η ζητούμενη παροχέτευση κι ικανότητα του υδραγωγείου για τουλάχιστον 8 ώρες συνεχούς λειτουργίας αυτού”.  Άρα, εγώ υποθέτω όπως το διαβάζω αυτό και γνωρίζοντας τη χωρητικότητα των δύο θαλάμvn των δεξαμενών, ότι η μεγάλη δοκιμή, για να θεωρηθεί επιτυχής  αυτή η περίοδος δοκίμων θα είναι αγωγός να φτάσει είναι την προστατευτικότητα 895 κυβικά επί 8 ώρες. Κάπως έτσι είναι;

Γ.Ζ.:Κάπως έτσι είναι, γι’ αυτό λέμε και ότι αυτή είναι η μεγάλη δοκιμή, κάτι παραπάνω από 7.000 κυβικά.

A.P.:Η χωρητικότητα της δεξαμενής είναι περίπου τόση, αν δεν κάνω λάθος.

Γ.Ζ.:Αυτό όμως δεν μας περιορίζει, γιατί εμείς ταυτόχρονα μπορούμε να τροφοδοτούμε περιφερειακές δεξαμενές στις δημοτικές κοινότητες και έτσι να μπορούμε να τη λειτουργήσουμε κατά αυτή την απαίτηση την απαίτηση, δεν μας ανησυχεί αυτή η απαιτούμενη ποσότητα.

Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης επισήμανε ότι "με πάση βεβαιότητα, η δεξαμενή από τα δύο μέτρα και πάνω θα τρέχει".

A.P.:Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι η επόμενή μου απορία και προέρχεται από μία πρόσφατη δήλωση που έκανε ο κύριος Παναγιώτης Κουκούλης είναι και μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού, ότι οι επισκευές στην κεντρική δεξαμενή, το είπε στη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου που έγινε στις 4 Ιανουαρίου, μία μέρα νωρίτερα από τη δήλωση που κάνατε εσείς, ότι οι επισκευές στις τρεις πλευρές περιορίζεται μέχρι το ύψος των δύο μέτρων. Συμπλήρωσε λέγοντας, μεταφέρω ακριβώς όπως το είπε: “από τα δύο μέτρα και πάνω κατά πάσα βεβαιότητα η δεξαμενή θα τρέχει, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς την πλήρη χωρητικότητα της”. Σας απασχολεί αυτή η δήλωση; την συμμερίζεστε;

Κάποια σημεία στα πλευρικά τοιχώματα θα πρέπει να επισκευαστούν.

Γ.Ζ.:Το πρόβλημα που είχαμε εμείς, που είχαμε διαπιστώσει και εκεί έγινε η επέμβαση και αποκατάσταση του θαλάμου, ήταν στην πλευρά την βόρεια πλευρά να το πούμε καλύτερα δεν είχαμε παρατηρήσει κάποιες άλλες έτσι ελλείψεις στις υπόλοιπες πλευρές.

A.P.:Η Τεχνική Υπηρεσία τι λέει γι’ αυτό;

Γ.Ζ.:Βέβαια όμως όταν εκκενώσαμε τη δεξαμενή παρατήρησαν και οι Τεχνικοί της Περιφέρειας κάποια σημεία στα πλευρικά τοιχώματα που μελλοντικά θα πρέπει να επισκευαστούν.
Όπως ας πούμε ένα άλλο σημείο που μας ανησυχεί είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ενός από τους δύο θαλάμους μεμονωμένα, δηλαδή έχει κατασκευαστεί το έργο εξαρχής έτσι ώστε να δουλεύουνε συνδυαστικά, άρα λοιπόν, το πρώτο ζητούμενο είναι αυτό ότι θα πρέπει στο μέλλον σύντομα να δούμε αυτή τη δυνατότητα έτσι ώστε να μπορεί να απομονωθεί ο ένας θάλαμος, για πολλούς λόγους, όπως καθαρισμού, τυχόν επισκευής.

Το δεύτερο πράγμα που επίσης έχει σημειωθεί είναι ότι θα πρέπει και ο άλλος θάλαμος να επιθεωρηθεί, να δούμε καλύτερα και τη συμπεριφορά του και ενδεχομένως, μπορεί να χρειαστεί και τις ίδιες ή παρεμφερείς εργασίες με τον άλλο θάλαμο .

Είναι έτοιμοι οι δύο θάλαμοι της δεξαμενής να δεχθούν το μέγιστο φορτίο;

A.P.:Άρα από αυτό να καταλάβουμε, ότι δύο θάλαμοι της δεξαμενής δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δεχτούν το μέγιστο φορτίο που μπορούν;

Γ.Ζ.:Το μέγιστο της χωρητικότητας; Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση φαίνεται, ότι δεν υπάρχει αυτή η, πώς να το πω, η ανάγκη. Βέβαια σίγουρα θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη χωρητικότητα στο μέλλον και ειδικότερα τους θερινούς μήνες, αλλά έτσι όπως πάνε οι δοκιμές δεν παρουσιάζεται αυτή η ανάγκη.

A.P.:Πώς θα επιτευχθεί όμως ο στόχος των 7.160;

Γ.Ζ.:Σας είπα, σας είπα.

A.P.:Απλά, θα διοχετεύεται εκείνη την ώρα το νερό σε άλλες δεξαμενές.

Γ.Ζ.:Σε άλλες δεξαμενές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δεν χρειάζεται όλος ο χώρος, ωφέλιμος χώρος της δεξαμενής. Ας πούμε να σου δώσω να καταλάβετε και τα αυτό που είχαμε δει και στις ρηγματώσεις ξεκίναγαν από τα τρία τα προβλήματα.

A.P.:Πάντως, αν ισχύει αυτό που είπε ο κύριος Κουκούλης για τα δύο μέτρα…

Γ.Ζ.:Σε συνεργασία με τη λειτουργία της δεξαμενής, τη δεξαμενή την δουλεύουμε πάνω από τα δύο μέτρα κάποιες φορές, χωρίς προβλήματα. Έχουμε φτάσει στα 2.40 μ στο 2.80 μ και όλα αυτά είναι πάλι να το δούμε και κατά τη λειτουργία της και πώς συμπεριφέρεται.

Θέλω να πω λοιπόν ότι στα υπόλοιπα τοιχώματα δεν είχαμε τα ίδια ευρήματα. Δεν σας κρύβω όμως ότι και εκεί υπάρχει μία ανησυχία και θα το δούμε στην πράξη το πώς συμπεριφέρεται.

Πληρότητα στα 2.300 κυβικά αντί στα 7.160 κυβικά;

A.P.:Απλά το σκεπτικό είναι και επειδή όλοι έχουμε βιώσει τις καλοκαιρινές ανάγκες, που μερικές φορές είναι πάρα πολύ έντονες, βέβαια τώρα θα υπάρχει η δυνατότητα που θα δίνει ο αγωγός να μεταφέρει πάρα πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα αντίθετα με τα πλοία, αν ισχύει αυτό που λέει ο κύριος Κουκούλης, ότι μετά τα δύο μέτρα θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι δεξαμενές, τότε αυτό με ένα πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε, χωρίς να είμαστε ειδικοί, η πληρότητα, η δυνατότητα των δεξαμενών φτάνει γύρω στα 2.300 κυβικά ή κάνω λάθος; Είναι υπόθεση αυτό βέβαια.

Η συζήτηση με την ΕΥΔΑΠ για τις περιόδους αιχμής.

Γ.Ζ.:Κοιτάξτε να δείτε τα δύο μέτρα δεν ισχύει, όπως σας είπα ήδη την λειτουργούμε στα 2.80 μ. και μένει να δούμε και πώς συμπεριφέρεται στις υπόλοιπες στάθμες. Στη συζήτηση που είχαμε κάνει με την ΕΥΔΑΠ και εκεί έγινε μία ευρεία συζήτηση και παρουσία των τεχνικών της Περιφέρειας Νήσων, αλλά και της αναδόχου εταιρείας και των τεχνικών της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκαν οι εκτιμώμενες ποσότητες νερού, ιδιαίτερα για τις μέρες εκείνες του καλοκαιριού που παρατηρείται μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης, είναι η περίοδος αιχμής, όπου εκεί μας διαβεβαίωσαν, ότι εφόσον υπάρχει μία συνεννόηση και ένας προγραμματισμός τροφοδοσίας δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Κι αυτό σας το λέω γιατί είπα θα υπάρχει δυνατότητα, όπως αντιλαμβάνεστε, να υπάρχει παροχέτευση, τροφοδοσία δηλαδή νερού από τη Σαλαμίνα καθ όλο το εικοσιτετράωρο και βέβαια οι ιδανικές ώρες είναι τη νύχτα.

Οπότε εκεί θα μπορούμε να τροφοδοτούμε και τις περιφερειακές μας δεξαμενές και να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες.

Ποια είναι η παρουσία του Τεχνικού Συμβούλου στις δοκιμές του αγωγού;

A.P.:Και μία τελευταία ερώτηση οποία αφορά τη συμβολή του υποέργου του υποθαλάσσιου αγωγού, είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος. Υπάρχει παρουσία του Τεχνικού Συμβούλου στην περίοδο αυτών των δοκιμών;

Γ.Ζ.:Ρώτησα τον εργοταξιάρχη και μου είπε το εξής, ότι όταν στην Πέρανι έγιναν δοκιμές ήταν. Τώρα προφανώς όταν θα γίνουνε και εδώ αυτή η μεγάλη δοκιμή της παροχετευτικότητας σίγουρα θα είναι παρών. Νομίζω ότι θέτει ερωτήματα, πληροφορείται και από τα αποτελέσματα των δοκίμων και από τις αναλυτικές εξετάσεις και σχετικά με την ποιότητα του νερού, τόσο χημικά όσο και μικροβιολογικά και νομίζω ότι εποπτεύει το έργο στο ρόλο που του έχει ανατεθεί.

Πότε ολοκληρώνεται η περίοδος των δοκιμών.

A.P.:Άρα ουσιαστικά το πρόγραμμα των δοκιμών της περιόδου αυτής πηγαίνει, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, από τις 5 και ολοκληρώνεται κάπου στις 19 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει, αν όλα πάνε καλά, και η διοικητική παράδοση.

Γ.Ζ.:Αυτό σας το λέω κατά προσέγγιση, μπορεί να είναι η διαφορά πολύ λίγες μέρες. Κατά προσέγγιση πάντως, είναι αυτό που λέτε γύρω στις 19 Ιανουαρίου.

A.P.:Οπότε αυτό σημαίνει, για ενημερώσουμε και τον κόσμο, ότι από εκείνη την ημέρα και μετά, αποκλειστικά η υδροδότηση της Αίγινας θα γίνει πλέον μέσω του νέου συστήματος, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού.

Ποιες είναι οι περιοχές της Αίγινας που δεν θα συνδεθούν με τον αγωγό.

Γ.Ζ.:Ήδη αυτή τη στιγμή το νερό που παραλαμβάνουμε μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού πάει σε όλους τους καταναλωτές, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπου μικρές περιπτώσεις όπου δεν έχει συνδεθεί το δίκτυο και μας είναι ο επόμενος στόχος, έτσι ώστε να συνδέσουμε αυτές τις περιοχές όπως είναι το ένα μέρος του οικισμού της Αγίας Μαρίνας.

A.P.:Επειδή μας ρωτάνε, αν θέλετε, καλά κάνετε και το λέτε, ποιες περιοχές είναι αυτές που δεν θα συνδεθούν άμεσα;

Γ.Ζ.:Είναι η περιοχή των Αλωνών και της Αγίας Μαρίνας, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν, λόγω γιατί δεν υπάρχει σύνδεση με την κεντρική δεξαμενή της Αφαίας, στην περιοχή εκεί.

Η διοικητική παραλαβή προς χρήση του έργου.

Γ.Ζ.:Εφόσον ολοκληρωθούν οι δοκιμές, εξαφανιστούν οι τεχνικές απαιτήσεις όπως αναφέρονται στην μελέτη και συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου και εφόσον όλα αυτά ταυτοποιηθούν - διαπιστωθούν, τότε πάμε σ’ αυτό τον όρο που λέγεται “Διοικητική παραλαβή προς χρήση”, που σημαίνει ότι μπορούμε εμείς να λειτουργούμε τμήμα του έργου διοικητικά και να παραλαμβάνουμε το νερό από την δεξαμενή που υπάρχει στην Πέρανη και είναι αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες υδροδότησης της Αίγινας.

Πότε σταματούν οι υδροφόρες;

A.P.:Είναι ημερομηνία από την οποία και μετά θα σταματήσει η μεταφορά με υδροφόρα πλοία του νερού ή θα γίνει νωρίτερα αυτό;

Γ.Ζ.:Είμαστε σε μία συνεχή επικοινωνία και με το μεταφορέα, τον έχουμε ενημερώσει για το πρόγραμμα. Έχουμε παρουσιάσει και εναλλακτικές λύσεις. Έχουμε ζητήσει να μας παρουσιαστεί ένα πίνακας με τα κόστη σε δύο κατηγορίες χιλίων και τριών χιλιάδων κυβικών χωρητικότητας αντίστοιχα.

A.P.:Μιλάτε για την ύπαρξη ενός εφεδρικού πλοίου, όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Μούρτζης στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Γ.Ζ.:Επεξεργαζόμαστε και αυτή τη δυνατότητα, έτσι ώστε αν τυχόν υπάρχει κάποιο κάποιο έκτακτο περιστατικό που δεν θα μπορεί να υδροδοτηθεί η Αίγινα θαλάσσιο αγωγό, να υπάρχει εναλλακτικά αυτή η λύση.

A.P.:Κύριε Δήμαρχε δεν ξέρω αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο, εγώ νομίζω ότι έχω καλυφθεί όσον αφορά τα τρέχοντα. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή η σημερινή, είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το σημερινό ρεπορτάζ, γιατί δεν σας κρύβω, ότι μόνο ο ήχος όλων των συστημάτων

Γ.Ζ.:Ναι είναι συγκλονιστικός.

A.P.:Δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο ξεκίνημα και όλοι εύχονται να πάνε καλά και να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε ενδεχομένως δυσκολίες προκύψουν.

Έχουμε την δυνατότητα να έχουμε πάρα πολύ νερό, σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο.

Γ.Ζ.:Θέλω να συμπληρώσω ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο με πάρα πολλές δυσκολίες που είχε στην εξέλιξη του. Τα πρώτα δείγματα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικά. Έχουμε την δυνατότητα να έχουμε νερό πάρα πολύ, σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο και όπως σας είπα και στην αρχή με έναν σωστό προγραμματισμό, τόσο υπηρεσία η δική μας, όσο και η υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ, που βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και φυσικά και με την υποχρέωση και την λειτουργία που έχει ο ανάδοχος, είμαστε όλοι και αυτές οι τρεις ομάδες να το πω έτσι, σε επικοινωνία και μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι πάνε πάρα πολύ καλά.

Πάρα πολύ καλά τα εργαστηριακά δείγματα.

Επίσης, πάρα πολύ καλά είναι και τα τα δείγματα, τα αναλυτικά δείγματα, τα αποτελέσματα δηλαδή, όσον αφορά τις εργαστηριακές αναλύσεις. Αυτό που θέλω να πω πραγματικά και το λέω και κάθε φορά ότι ένα όνειρο για τον κάθε καταναλωτή, τον κάθε πολίτη της Αίγινας και φυσικά όλων εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά, βλέπουμε ότι γίνεται πραγματικότητα και σ’ αυτό το επαναλαμβάνω έχουν συντελέσει όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, διότι και έχουν υποστεί πάρα πολλά, όταν είχαμε φαινόμενα, δηλαδή έντονης προσέλευσης κόσμου προς το νησί με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι ποσότητες κι αυτό δεν σας κρύβω είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την κάθε δημοτική αρχή και φαίνεται ότι πλέον Κινούμαστε σε άλλα πλαίσια για το Δήμο Αίγινας, πλαίσια που θα προσδώσουν αυτοτέλεια και αυτονομία.

A.P.:Μία συμπληρωματική ερώτηση για τα τσιμεντοστρώματα υπάρχει κάποια ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Γ.Ζ.:Θα συνεχίζονται εφόσον είναι καιρού επιτρέποντος. Όλος ο εξοπλισμός τον έχει η εταιρεία η εταιρεία του Δημήτρη Κωνσταντινίδη και θα είναι κατ’ εξέλιξη, σε όλη αυτή τη διάρκεια που θα είναι λειτουργία και υποχρέωση της λειτουργίας από αυτή την εταιρεία.

A.P.:Γνωρίζετε σε τι ποσοστό έχουν τοποθετηθεί;

Γ.Ζ.:Δεν ξέρω σε τι ποσοστό. Νομίζω έχουμε φύγει λίγο από την Σαλαμίνα, ερχόμαστε προς Αίγινα δεν μπορώ να σας το πω τώρα είσαι ακριβώς αυτό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png