Επιτυχημένη η μεγάλη δοκιμή παροχετευτικότητας του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας. Το πρωί της Τετάρτης η παραλαβή προς χρήση.

 
Το πρωί της Τρίτης έγινε η τελευταία ημέρα του προγράμματος δοκιμών παροχευτευτικότητας, που ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την δοκιμή ολόκληρου του υδραγωγείου, καθώς παροχετεύτηκε νερό από την δεξαμενή που βρίσκεται στο Πέρανι στην Σαλαμίνα, μέχρι την κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού.
 
Το πρόγραμμα περιελάμβανε μέγιστη παροχετευτικότητα επί οχτώ ώρες με χρήση νερού 8.000 κυβικών μέτρων. Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς αργά σήμερα το βράδυ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Aegina Portal όλα πήγαν καλά και αύριο θα δημοσιοποιηθούν και τα τεχνικά στοιχεία της δοκιμής.

 
Τη δοκιμή σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις του υδραγωγείου στο Λεόντι παρακολούθησαν εκ μέρους του Δήμου Αίγινας ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχο κ. Αντώνης Μούρτζης και ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης. Από την Περιφέρεια Αττικής, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων κ. Χρήστος Γεωργαλής, από την Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης, εταιρία που κατασκευάζει το έργο, ο εργοταξιάρχης  κύριος Αλέξανδρος Πετρόπουλος, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στα λιμενικά έργα, επίσης ειδικευμένα στελέχη της εταιρίας και εκπρόσωποι του Τεχνικού Συμβούλου. 
 
Αύριο 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διοικητική παραλαβή του έργου. Το πρωί ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπουλου Μπόγρη, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, και κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Πειραιώς και Νήσων και της κατασκευάστριας εταιρείας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης, θα επισκεφτούν την κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί η διοικητική παραλαβή στο Παλαιό Δημαρχείο Αίγινας.


Οι δηλώσεις με την ευκαιρία της σημερινής, μεγάλης δοκιμής.
 
Γιάννης Ζορμπάς: "Ιστορική μέρα για το νησί".
"Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία δοκιμή λειτουργίας του προγράμματος, όπως έχει τεθεί από τον ανάδοχο σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία των νήσων και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όπου είναι η δοκιμή της παροχετευτικότητας. Τα τεχνικά στοιχεία θα σας τα πει σε λίγο ο κύριος Πετρόπουλος, εγώ απλά να αναφερθώ ότι σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για το νησί.
 
Με την ολοκλήρωση αυτής της δοκιμής, καθώς επίσης και αύριο που θα υπογραφεί το πρωτόκολλο για την διοικητική παραλαβή προς χρήση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι το νησί πλέον θα έχει την αυτοτέλεια και την επάρκεια, όσον αφορά θα το νερό που τις αναγκαίες ποσότητες νερού, τόσο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό ήταν ένα θέμα ένα μεγάλο πρόβλημα για το Δήμο, ιδιαίτερα τους μήνες είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα στο νησί όπου όπως όλοι γνωρίζετε, υπήρχαν στιγμές που το νερό δεν επαρκούσε. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, με όλα αυτά τα έργα που είναι σε εξέλιξη, αυτό το πρόβλημα το χρόνιο πρόβλημα θα λυθεί και ένα όνειρο των Αιγινητών, αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και δημάρχων, φαίνεται ότι υλοποιείται και τελειώνει.
 
Βέβαια, απομένουν η προστασία του υποθαλάσσιου αγωγού, που και αυτό είναι σε εξέλιξη και απαιτεί καλούς καιρούς, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες".



Παναγιώτης Κουκούλης: "Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά".
"Σήμερα έγινε μία ακόμα δοκιμή της παροχετευτικότητας του υποθαλάσσιου αγωγού από την δεξαμενή της Πέρανης, μέχρι τη δική μας δεξαμενή εδώ στην Κυψέλη, μία κεντρική δεξαμενή. Είναι στο πλαίσιο των εκτεταμένων δοκιμών που έχουν αρχίσει από τις 20 Δεκεμβρίου τελειώνουν σήμερα. Δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλες τις δοκιμές, πιστεύω ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, δείχνει ότι το υδραγωγείο από την Πέρανη μέχρι εδώ έχει τη δυνατότητα να παροχετεύει πάνω από τα 900 κυβικά μέτρα την ώρα, που είναι η απαίτηση των προδιαγραφών του έργου και ως εκ τούτου θα είναι έτοιμη να προχωρήσει η διαδικασία, για την διοικητική παραλαβή του του έργου για χρήση. Δηλαδή, επίσημα, από αύριο θα μπορεί να τροφοδοτείται συνεχώς η Αίγινα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού.
 
Υπάρχουν αρκετές παρατηρήσεις που επιφυλάσσομαι να τις αναφέρω και στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η ουσία είναι ότι ένα έργο που κυοφορείται εδώ και πολλές δεκαετίες, φτάνει σε μία σε μία κατάσταση αποτελεσματική και θα δίνει νερό στην Αίγινα.

 
Μένουν να γίνουν και άλλα πράγματα, κυρίως η προστασία του αγωγού με τα τσιμεντοστρώματα, που από ότι φαίνεται θα πάρει, ίσως και ολόκληρο το '22, οπότε και θα γίνει η οριστική παράδοση του έργου.
 
Η δήλωση του κ. Χρήστου Γεωργαλή: Με τις προσπάθειες της Αντιπεριφερειάρχου κυρίας Μπόγρη που έδωσε όλο τον εαυτό τους για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και του κυρίου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε η υδροδότηση της νήσου Αίγινας και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Δήμαρχο Αίγινας, τον κύριο Ζορμπά, για την αμέριστη συμπαράσταση και τον κύριο Κωνσταντινίδη και τον κύριο Πετρόπουλο υλοποίησαν το έργο με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας".
 
Αλέξανδρος Πετρόπουλος: "Καταφέραμε να φέρουμε όλοι μαζί αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα".
"Είναι πράγματι μία σημαντικότατη μέρα για την εκτέλεση αυτής της εργολαβίας. Η εταιρεία μας η Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης, ανέλαβε το Δεκέμβριο του '17 αυτό το έργο ως μελέτη-κατασκευή. Σήμερα είναι η δικαίωση των κόπων της πολυπληθούς μελετητικής ομάδας που οργανώσαμε προκειμένου να ανταποκριθούμε σ' αυτό το τόσο δύσκολο τεχνικά έργο, αλλά και πολύ περισσότερο της ομάδας κατασκευής, όπου σήμερα, έμπρακτα, βλέπει ότι δίνει σε χρήση ένα σημαντικό έργο υποδομής.
 
Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μας το ότι ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις δοκιμές του έργου και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που που ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες της Περιφέρειας και του Δήμου Αίγινας και πάνω από όλα των πολιτών της Αίγινας.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Δήμο, την Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα το Λιμενικό Σώμα για την υποστήριξη που δώσανε στην εταιρεία μας κατά τη διάρκεια της κατασκευής αυτού του έργου και καταφέραμε να φέρουμε όλοι μαζί αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png