Για 17η συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από την ομάδα ''Σπορίτες Αίγινας", δράση για τους παραδοσιακούς σπόρους.


Για 18η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από την ομάδα ''Σπορίτες Αίγινας", που είναι μέλος του δικτύου "ΣΙΤΩ", δράση για τους παραδοσιακούς σπόρους και το καλοκαιρινό λαχανόκηπο.


Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του καταστήματος ”Τα βιολογικά της Κάρλας”, απέναντι από το 1ο Δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για μία εθελοντική πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο την διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών. Μία πρωτοβουλία που εξελίσσεται με συνέπεια και συνέχεια επί σειρά ετών, διαμορφώνοντας άποψη και ενημερώνοντας τους κατοίκους του νησιού για την αξία και την σπουδαιότητα των παραδοσιακών σπόρων και τον ρόλο τους στην καθημερινή διατροφή, αλλά και στην τοπική καλλιέργεια.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, εκτός από τους σπόρους παρέχονται καλλιεργητικές πληροφορίες και συμβουλές, ενώ όποιος το επιθυμεί μπορεί να γίνει μέρος της ομάδας, συμπράττοντας πιο ενεργά. 

Στο Aegina Portal μίλησε εκ μέρους της ομάδας ο κ. Άρης Παύλος: "Για 17η χρόνια κάνουμε δράση, μοιράζουμε με σπόρους για το καλοκαιρινό κήπο. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαστε με τη διάσωση των παραδοσιακών σπόρων που οι άνθρωποι έχουν ευαισθητοποιηθεί έχουν έρθει κοντά μας μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να κρατάμε τους παλιούς σπόρους, είναι η κληρονομιά από τους προγόνους μας, είναι όχι μόνο ένα σύμβολο για την αυτάρκεια και την υγιεινή μας και την υγεία μας, αλλά είναι και ένα μήνυμα ελευθερίας ένας τρόπος αλλιώς να ζούμε. Μέσα από το μήνυμα του σπόρου μπορούμε να καταλάβουμε αρκετά πράγματα.

Σήμερα μοιράζουμε σπόρους παλιούς για τον καλοκαιρινό κήπο. Να πούμε δυο λόγια για την ιστορία της ομάδας, ξεκινήσαμε πριν πολλά χρόνια, ενισχύαμε τη δράση του "Πελίτι" αρκετό καιρό. Εδώ και δύο χρόνια πια είμαστε ανεξάρτητη ομάδα θέλουμε μόνοι μας να λειτουργούμε με τις αξίες μας και με αυτά πιστεύουμε. Είμαστε στο δίκτυο "ΣΙΤΩ", που θα ξεκινήσει το άλλο Σάββατο για πρώτη φορά να παρουσιαστεί επίσημα. Είμαστε μία ομάδα που έχει συμμετέχει στην οργάνωση του δικτύου. Πιστεύουμε ότι ο σπόρος πρέπει να είναι ελεύθερος,πρέπει να διακινείται ελεύθερος, πρέπει να μην έχει σχέση με υβρίδια, με μεταλλαγμένα, και να λειτουργεί στον κόσμο σαν ένα σύμβολο και σαν ένα μήνυμα.

Όσοι δεν προλάβουν να πάρουν σπόρους σήμερα, έχουμε αφήσει ένα τηλέφωνο σε μία ανακοίνωση στο facebook, στην ομάδα αυτή που έχουμε εκεί πέρα και μπορούν να επικοινωνήσουν να πάρουν. 

Επίσης μία ανακοίνωση θέλω να κάνουμε ότι σαν "Σπορίτες" μαζί με το σχολείο του Μεσαγρού (σ.σ. Γυμνάσιο Μεσαγρού) θα συνεργαστούμε, γιατί συνήθως μοιράζαμε φυτά πριν το Πάσχα, τώρα όμως λόγω του Covid θα είμαστε πιο προσεκτικοί, δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο μεγάλες δράσεις και μαζί με σχολείο του Μεσαγρού θα κάνουμε σπορεία και θα μοιράσουμε φυτά στην κοινότητα του Μεσαγρού".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png