Στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης οφείλεται η παρουσία εξοπλισμού στο λιμάνι του Φάρου. Η επιστολή του Δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά για την πρόταση παράλληλης διασύνδεσης της Αίγινας.


Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του νησιού που περνούν από το λιμάνι του Φάρου, βλέπουν ότι στην εξωτερική πλευρά της προβλήτας δίπλα στη θάλασσα, έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός όπως πλωτήρες και άλλα υλικά. Το Aegina Portal επικοινώνησε τόσο με τον Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη, όσο και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Από την ενημέρωση αυτή προκύπτει, ότι πρόκειται για εξοπλισμό που θα μεταφερθεί από εκείνο το σημείο, προς το πλοίο που εκτελεί τις εργασίες, ανοιχτά της Αίγινας, για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το Γραφείο Δημάρχου έχει αποσταλεί επιστολή, που αφορά στη πρόταση παράλληλης διασύνδεσης, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγινα.

Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Αίγινας και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε σήμερα. Ο κ. Ζορμπάς σημείωσε ότι η επιστολή γράφτηκε μετά από παραίνεση του πολίτη κ. Ηρακλή Καλογεράκη και την βοήθεια του πρώην προϊσταμένου της ΔΕΗ κ. Γ. Ζουρνά και του κ. Γιώργου Σκαλτσιώτη.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Προς:
Αξιότιμον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Κύριον Κώστα Σκρέκα
Αξιοτιμον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Κύριον Γεώργιο Αμυρά
ΑΔΜΗΕ
Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς,
Αξιότιμον Διευθυντή κύριον Τσιρέκη Κωνσταντίνο


Υπόψη:
1) Αξιότιμο Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο
Κύριον Μανούσο Μανουσάκη
2)Αξιότιμη Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος
Κυρία Chen Dong
Κοινοποίηση: Αξιότιμον Αντιπρόεδρο & Αξιότιμα Μέλη ΔΣ
Αξιότιμη Κυρία και Κύριοι,

Εν όψει της έναρξης εκτέλεσης των εργασιών για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής- Κρήτης και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με την πόντιση καλωδίων Υ.Τ οπτικών ινών, καθώς και την δημιουργία εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροδίων στη νησίδα Σταχτορρόη, λαμβάνουμε την τιμή να σας καταθέσουμε την πρόταση εξέτασης παράλληλης διασύνδεσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υ.Τ στο νησί της Αίγινας.

Να τονίσουμε ότι η Αίγινα αντιμετωπίζει συχνά και κατά διαστήματα διακοπές ηλεκτροδότησης και αυξομειώσεις Τάσης σε όλο το νησί με έξαρση του φαινομένου κατά τις περιόδους αιχμής που παρατηρείται 5απλασια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών και τουριστών. Ο αποκλειστικός λόγος του προβλήματος οφείλεται σε βλάβες του ηλεκτρικού δικτύου των Μεθάνων όπου ηλεκτροδοτείται η Αίγινα με υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Μ.Τ. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2010 είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση κατά τα 2/3 του νησιού για χρονικό διάστημα 20 ημερών περίπου και είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή παραγωγικών τάξεων του τουρισμού, δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Αίγινας, οικονομική ζημιά των ακτοπλοϊκών εταιριών, προβλήματα στην υδροδότηση, καταβολή αποζημιώσεων από την ΔΕΗ και πολλά άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση της ηλεκτροδότησης Αίγινας είχε σχεδιαστεί με πρόβλεψη υποθαλάσσιας διασύνδεσης με τον ΥΣ Μεγάρων με υποβρύχιο καλώδιο Υ.Τ και την κατασκευή κλειστού υποσταθμού Υ.Τ στο νησί στη θέση του παλαιού σταθμού παραγωγής επένδυση προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρω περίπου, όπως είχε συμπεριληφθεί στην Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ). Η ΔΕΗ στις 12 Αυγούστου 2010 με δελτίο τύπου έχει δεσμευτεί για την εγκατάσταση καλωδίου Υ.Τ με διασύνδεση του Υ.Σ Μεγάρων Αίγινας εκφράζοντας χαρακτηριστικά την βαθειά λύπη για την ταλαιπωρία, που υπέστησαν οι καταναλωτές και την οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγικές τάξεις του νησιού.

Γνωρίζοντας την βούληση και τον στόχο σας για αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα νησιά της Επικράτειας, την εξοικονόμηση πόρων, την προνοητικότητα προς αποφυγή μελλοντικών τυχόν αξιώσεων λόγω διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας, την συμβολή επίτευξης εθνικών κλιματικών στόχων με περιορισμό εκπομπών CO2, παρακαλούμε όπως εξετάσετε την επίλυση των προβλημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και την εναλλακτική διασύνδεση της Αίγινας με την Ηπειρωτική Ελλάδα με καλώδιο Μ.Τ στη θέση Εννιάστηλο Σαρπά, έτσι ώστε να συμβάλλετε στην εξασφάλιση των αυξανόμενων αναγκών του νησιού, την επίτευξη αυτοτέλειας σε ηλεκτρική ενέργεια της Αίγινας, την θωράκιση του ηλεκτρικού δικτύου, την βελτίωση λειτουργίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών του αναπτυσσόμενου νησιού μας.

Με εκτίμηση και σεβασμό στους στρατηγικούς σας στόχους,
Ο Δήμαρχος
Ιωάννης Ζορμπάς


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png