Η νησιωτικότητα δεν αντιμετωπίζεται ως διαφορετικότητα στην διαχείριση των απορριμάτων. 224.628 ευρώ θα πληρώσει ο Δήμος Αίγινας για την μεταφορά τους.

 
Στις 4 Φεβρουαρίου 2022 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας ανέδειξε τον ανάδοχο του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσίας, που αφορά στην μεταφορά απορριμματοφόρων με οχηματαγωγά πλοία για τα έτη 2022-2023, συνολικής δαπάνης 224.628 ευρώ.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, που επαναλαμβάνεται όταν ολοκληρωθεί η παροχή της υπηρεσίας της προηγούμενης περιόδου. Ωστόσο, κάθε φορά υπενθυμίζει μία πραγματικότητα την οποία το Aegina Portal αναλύει επί σειρά ετών: παρά το γεγονός ότι ο Δήμος της Αίγινας συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στον οικείο περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές του υποχρεώσεις, εντούτοις οι δυνατότητές του στον τομέα της μεταφοράς των αποβλήτων, υπολείπονται των μελών που βρίσκονται στο ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας.
 
Ο Δήμος της Αίγινας, πρέπει ως νησιωτικός Δήμος, να πληρώνει ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο για την μεταφορά των απορριμάτων στο ΣΜΑ Σχιστού ή στη Φυλή. Πρέπει να πληρώνει το κόστος των οχηματαγωγών πλοίων, έξοδα κίνησης και συντήρησης οχημάτων, εργατοώρες των οδηγών και να προγραμματίζει την αγορά ενός πολύ ακριβού κοντέινερ.
  
Η νησιωτικότητα όμως (και ότι αυτό συνεπάγεται) δεν αντιμετωπίζεται ως διαφορετικότητα στην διαχείριση των απορριμάτων. Το υφιστάμενο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ Αττικής) , δεν αντιμετωπίζει την νησιωτικότητα ως μία διαφορετική πραγματικότητα, με ιδιαίτερες ανάγκες στην διαχείριση και στην μεταφορά των απορριμάτων. Κάτι που είναι απλό για έναν ηπειρωτικό δήμο της Περιφέρειας, είναι αρκετά σύνθετο, ακριβό και απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό για έναν νησιωτικό. Ο Δήμος της Αίγινας, αν και θα έπρεπε, δεν λαμβάνει κάποια επιχορήγηση γι' αυτό το κόστος.
 
Η λύση, θα έλεγε κανείς, ότι είναι τελικά η μείωση του όγκου αυτών των απορριμάτων μέσω των σύγχρονων μεθόδων ανακύκλωσης. Αυτή η προοπτική, αντί για έξοδα θα έφερνε κέρδη στο ταμείο και παράλληλα προστασία του περιβάλλοντος. Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι. Όμως πόσο εφικτή είναι μία τέτοια πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον; Η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι, δυστυχώς, δεν είναι.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png