Ξεκίνησε η δράση συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας του Δήμου Αίγινας προς την Ουκρανία. Πως περιέγραψε Ουκρανή μητέρα την κόλαση του πολέμου.


Ξεκίνησε σήμερα η τριήμερη δράση συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας του Δήμου Αίγινας προς την Ουκρανία, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ο Δήμος της Αίγινας καλεί όλους τους πολίτες, τους συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς και τους φίλους του νησιού να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η δράση γίνεται στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που βρίσκεται στην οδό Ιωάννη Γκίκα στην παραλία της Αίγινας και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 09:30 το πρωί έως τις 14:30 το μεσημέρι. Θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022.
 
Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες παντός τύπου, γάλα εβαπορέ, γάλα σε σκόνη για παιδιά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, παξιμάδια, μπισκότα, αλεύρι. Επίσης, ιατροφαρμακευτικό υλικό όπως αντιπυρετικά,
παυσίπονα, φυσιολογικοί οροί, κολλύρια, αλοιφές για εγκαύματα, σύριγγες όλων των μεγεθών, αιμοστατικά, ιατρικές μάσκες, απολυμαντικά χεριών, απολυμαντικά επιφανειών.
 
Η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη ανάμεσα σε άλλα είπε ότι: "Όπως γνωρίζετε η Ουκρανιά αυτή τη στιγμή εδώ και δύο εβδομάδες, βρίσκεται σε δεινή θέση. Όλη η Ελλάδα προσπαθεί και κάνει ανάλογες δράσεις ώστε να ανακουφίσει όσο το δυνατόν τον πόνο και την ταλαιπωρία των προσφύγων. Εμείς ως Αίγινας έχουμε άλλο ένα κίνητρο, καθώς το 2012 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδελφοποίησης του δήμου της Αίγινας με την πόλη Σταρομπέσεβο της Ουκρανίας και από τότε έχουμε αναπτύξει πολύ ισχυρούς δεσμούς, που βέβαια μέχρι τώρα ήταν σε πολιτιστικό ή επιμορφωτικό επίπεδο".
 
Παρούσες στην σημερινή δράση για να βοηθήσουν, ήταν οι κυρίες Λούντα και Αξάνα, οι οποίες είναι Ουκρανές. Η κ. Λούντα μένει στην Αίγινα και μιλάει ελληνικά. Ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες, καθώς όπως είπε, νιώθει την συμπόνια και την συμπαράστασή τους. "Παίρνουν πολλά τηλέφωνα και ρωτάνε πώς μπορούν να βοηθήσουν. Είναι δύσκολη κατάσταση και ψυχολογική, γενικά η κατάσταση στην Ουκρανία. Ευχαριστώ όμως, όταν νιώθω ότι οι άνθρωποι νιώθουν μαζί μας αυτόν τον πόνο".
 
Η αδελφή της η κ. Αξάνα ήρθε μόλις προχθές μαζί με τον γιό της από την Ουκρανία. Η κ. Αξάνα, η οποία δεν μιλά ελληνικά, με την βοήθεια της αδελφής της, προσπάθησε να μεταφέρει όσα συμβαίνουν στην χώρα της: "Ο φόβος μας ξεκίνησε 24 Φεβρουαρίου, όταν στις 5:00 το πρωί ξυπνήσαμε από τον βομβαρδισμό. Βομβάρδιζαν παντού σε όλη την Ουκρανία. Στην Οδησσό βομβάρδιζαν στρατόπεδα, εργοστάσια, αεροδρόμια, καταστρέφανε αποθήκες. Βομβάρδισαν μία αποθήκη στο κέντρο της Οδησσού", είπε αναφέροντας και άλλες καταστροφές με τους ανθρώπους να τρέχουν φοβισμένοι από τα σπίτια τους.
 
Η κατάσταση είναι τραγική υπογραμμίζει και γι' αυτό πήρε την απόφαση να φύγουν από την Οδησσό. Ο σύζυγός της έμεινε πίσω, ώστε να βοηθήσει όσο μπορεί. Η μητέρα τους λόγω ηλικίας δεν μπορεί να φύγει από την Οδησσό.
 
"Ο Ουκρανικός λαός αντιστέκεται όσο μπορεί, όλοι ενώθηκαν. Δεν υπάρχουν ναζί όπως λένε κάποιοι. Ο πρόεδρός μας είναι γενναίος, πολεμάει, δεν θα παραδοθεί και με την βοήθεια των κρατών που τους υποστηρίζουν, πιστεύουν ότι θα νικήσουν. Σύντομα θέλουν να τελειώσει όλη αυτή η καταστροφή και να ξυπνήσουν με την ειρήνη την επόμενη ημέρα", λέει κ. Αξάνα.
 
Ταξίδεψε μέσω Μολδαβίας για φτάσει την Ελλάδα. Το ταξίδι τους διήρκεσε 45 ώρες. Στα σύνορα με την Ελλάδα συνάντησαν μεγάλη καθυστέρηση, γιατί υπήρχε πολύς κόσμος και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα και τους έφτιαχναν εκεί, επί τόπου, διαβατήρια, βίζες κτλ. Το ταξίδι αυτό δεν είναι εύκολο για ηλικιωμένους ανθρώπους και για τις μητέρες με τα παιδάκια.
 
Οι Έλληνες τους βοηθούσαν στο τελωνείο, ήταν ευγενικοί, είχαν υπομονή και ο άνθρωποι όλοι ήταν φιλικοί. "Όταν έφτασαν στην Αίγινα, τότε ένιωσαν ότι είναι ασφαλείς, αλλά όταν περνάει κάποιος με μηχανάκι με θόρυβο ή περνάει αεροπλάνο ταράζονται γιατί νομίζουν ότι μπορεί τώρα να βομβαρδίσουν", είπε η κ. Αξάνα που ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες που βοηθούν, από φάρμα και σύριγγες που έχουν ανάγκη, μέχρι μία "σοκολατίστα", μπορεί να είναι χρήσιμη και για τους στρατιώτες μας και για τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Τέλος η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη ευχαρίστησε τις κυρίες Αναστασία και Αθανασία από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου Αίγινας αντίστοιχα και ζήτησε από τους κατοίκους του νησιού, παρά τον κακό καιρό που επικρατεί, να προσέλθουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και να φέρουν ότι μπορούν. "Να προσευχόμαστε για όλους τους αμάχους και ο Θεός να φυλάει να μην βρίσκονται οι άνθρωποι σε ανάλογες θέσεις" τόνισε.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png