Ημερίδα για τους αγρότες από το Aegina Fistiki Fest.

Δελτίο Τύπου
Ιδιαίτερα ικανοποιητικό  κρίνεται το αποτέλεσμα της πρώτης ημερίδας – συζήτησης με τους αγρότες  που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια  της διοργάνωσης του Aegina Fistiki Fest 2010.

Η Οργανωτική Επιτροπή της 2ης Γιορτής Φιστικιού, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με πολλούς τρόπους την συμμετοχή των αγροτών «στο δικό τους» Φεστιβάλ και συγκεκριμένα: α) θα υπάρξει μείωση της τιμής της ενοικίασης των περιπτέρων στα 250€, ενώ η τιμή για τα υπόλοιπα περίπτερα θα ανέβει, β) τα ειδικά περίπτερα των αγροτών θα τα διανέμουν οι ίδιοι οι αγροτικοί φορείς (Σύλλογος & Συνεταιρισμός), ώστε να πιστοποιούν και την αγροτική ιδιότητα, γ) θα υπάρξουν καλλιτέχνες οι οποίοι θα δώσουν συμβουλές στους αγρότες για την αισθητική και τον στολισμό των περιπτέρων τους, δ) ο Συνεταιρισμός θα βοηθήσει με διάφορους τρόπους τη συμμετοχή των αγροτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αίγινας  κ. Παναγιώτη Κουκούλη, ο οποίος επεσήμανε για άλλη μια φορά την μεγάλη επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ και μίλησε για τις δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το 2ο Φεστιβάλ: η οικονομική κρίση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη συγκέντρωση χρημάτων και δεύτερον, το γεγονός ότι η πρώτη διοργάνωση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και σίγουρα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Ο κ. Κουκούλης πάντως δήλωσε αισιόδοξος και ότι θα «ξεπεραστούν τελικά οι προκλήσεις».

Ομιλίες πραγματοποίησαν  ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής  Επιτροπής κ. Στράτος Πανταβός, ο Γραμματέας της Οργανωτικής κ. Κώστας Ντρης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Νίκος Αλυφαντής.

Ο κ. Πανταβός έκανε  μια εκτενή αναφορά στην περσινή  γιορτή, παρουσιάζοντας τις θεματικές  ενότητες, τα σημαντικότερα γεγονότα και τα ωφελήματα για την τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα με την  ομιλία παρουσιάστηκε μια μεγάλη φωτογραφική συλλογή.

Ο κ. Ντρης στην παρουσίασή του τόνισε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί ο αγροτικός κόσμος το Φεστιβάλ. Να εκσυγχρονιστεί η παραγωγή, να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το προϊόν και η παρουσίασή του, να υπάρξει συντονισμένο μάρκετιγκ, να προχωρήσει ο Συνεταιρισμός στη δημιουργία ενός premium προϊόντος, κάτι που θα δώσει σοβαρά οικονομικά κίνητρα στους αγρότες να ασχοληθούν περισσότερο με την παραγωγή του φιστικιού.

Ο κ. Αλυφαντής στην ομιλία του στάθηκε κυρίως στα ζητήματα εκπαίδευσης των καλλιεργητών και υποσχέθηκε ότι το Φεστιβάλ θα είναι αρωγός στην διοργάνωση σεμιναρίων σε τακτική βάση και όχι μόνο στα πλαίσια του 4ημέρου του Φεστιβάλ. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου τόνισε ότι μέσα από το Aegina Fistiki Fest η Αίγινα ξαναθυμήθηκε ότι έχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή φιστικιού στην Ελλάδα και στην αναγνώριση από όλους τους άλλους ότι το Φιστίκι Αιγίνης ξεχωρίζει.

Η περιβαλλοντική ομάδα  του 1ου Γυμνασίου

Συγκινητική ήταν η  παρουσία της περιβαλλοντικής ομάδας των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Αίγινας που παρακολούθησαν όλη τη συζήτηση ενώ είχαν και την ευκαιρία να ενημερώσουν για την εργασία που ετοιμάζουν για το Φιστίκι Αιγίνης. Η καθηγήτριά τους κα Παπαευσταθίου εξήγησε ότι εδώ και 15 χρόνια που διδάσκει στο Γυμνάσιο Αίγινας δεν έχει καταφέρει να πείσει τα παιδιά να κάνουν εργασία για το Φιστίκι «Είναι η πρώτη φορά φέτος, αμέσως μετά το Φεστιβάλ, που υπήρχε διάθεση από τα παιδιά να ασχοληθούν σοβαρά με την ιστορία, την καλλιέργεια και τα προϊόντα του Φιστικιού». Η κα Παπαευσταθίου ενημέρωσε επίσης ότι η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου θα επισκεφθεί στα τέλη Απριλίου το Μπρόντε της Σικελίας στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιεί.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν  η κα Κυπραίου, η κα Χιτζανίδου, ο  κ. Ν. Αλυφαντής (μέλος του Δ.Σ. της  ΚΕΔΑ) και ο κ. Μ. Μουτσάτσος (γεωπόνος).


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png