Τιμήθηκε η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού "Ύδρα" και της θυσίας του ηρωικού του πληρώματος στη Λαούσα.



Για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για το θρυλικό αντιτορπιλικό "ΥΔΡΑ", το οποίο στις 22 Απριλίου 1941 βυθίστηκε μαζί με το ηρωικό πλήρωμά του, ύστερα από σφοδρή αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από γερμανικά στούκας. 


Σήμερα, πρωί της Μεγάλης Παρασκευής το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμεναρχείου Αίγινας με τον Λιμενάρχη κ. Αργύρη Φραγκούλη και το πλήρωμά του, μετέφεραν στην περιοχή της τελετής, νότια των νησιίδων Λαούσες, τον βουλευτή της Α' Πειραιά και Νήσων κ. Χριστόφορο Μπουτσικάκη και τον δημοσιογράφο κ. Μανώλη Κοττάκη. Αντίστοιχα, το πλοίο " Απόλλων Ελλάς " μετέφερε τον βουλευτή Νικόλαο Μανωλάκο στη περιοχή της τελετής.



Στις 22 Απριλίου του 1941, γράφτηκε το δραματικό χρονικό μιας ηρωικής ιστορίας, όταν ένας μεγάλος αριθμός γερμανικών μαχητικών, επιχείρησαν κατά του "Ύδρα" και του πληρώματός του, που έδινε την τελευταία ηρωική του μάχη. Είναι μια ιστορία που ακόμη και σήμερα, κάτοικοι της Αίγινας που την έζησαν τότε, μπορούν σήμερα να τη διηγηθούν. Κάποιοι από αυτούς με κίνδυνο της ζωής τους, προσέγγισαν τις Λαούσες με τα πλεούμενα που διέθεταν, ελπίζοντας να περισυλλέξουν τα μέλη του πληρώματος.


Σημείο αναφοράς του τόπου, όπου ο κυβερνήτης και το ηρωικό πλήρωμα του Α/Τ "ΥΔΡΑ" έδωσαν την ζωή τους για τη πατρίδα, είναι μία τεράστια γαλανόλευκη σημεία που έχει ζωγραφιστεί στα βράχια που βρίσκονται στο νότιο σημείο της Λαούσας. Εκεί ο βουλευτής κ. Νικόλαος Μανωλάκος από το "Απόλλων Ελλάς" και ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης έριξαν στεφάνια στη μνήμη του ηρωικού πληρώματος του Α/Τ "ΥΔΡΑ". Αρκετοί από τους επιβάτες του πλοίου, έριξαν λουλούδια στην θάλασσα, θέλοντας να τιμήσουν τους ήρωες του "Ύδρα", φωνάζοντας "Αθάνατοι!"



Το οχηματαγωγό πλοίο "Απόλλων Ελλάς" με τον κυβερνήτη του κ. Παναγιώτη Μακαρατζή, το οχηματαγωγό πλοίο "Αντιγόνη", το αλιευτικό σκάφος "Μαρία" με τον καπετάνιο του κ. Νικόλαο Μπήτρο, απέδωσαν τιμές με μακρόσυρτα σφυρίγματα. Στην τελετή συμμετείχαν και άλλα σκάφη, όπως του Ναυτικού Ομίλου Αίγινας και αλιείς του νησιού. Τρισάγιο έψαλε στην εκκλησία του Αγίου Κρίσπου ο πατέρας Φανούριος Μακαρατζής.

Η σημερινή τελετή διοργανώθηκε και επιμελήθηκε από εθελοντές.





Ο βουλευτής κ. Νικόλαος Μανωλάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση στο Aegina Portal:


"Σήμερα ήρθαμε στη νησίδα Λαγούσα, για να τιμήσουμε τους 42 Έλληνες αξιωματικούς και ναύτες του Αντιτορπιλικού Ύδρα, που πριν από 81 χρόνια βυθίστηκε εδώ, μετά από μία σφοδρή επίθεση 70 αεροσκαφών της γερμανικής αεροπορίας, το βύθισαν και οι ήρωες αυτοί, 42 Έλληνες αξιωματικοί και ναύτες, πέρασαν στην χωρία των αναρίθμητων ηρώων που έχουν θυσιαστεί για τη πατρίδα μας. Έκαναν το καθήκον τους, όπως μέχρι τώρα οι προγονοί μας, δηλαδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότι και σήμερα και στο μέλλον εάν απαιτηθεί θα το ξανακάνουμε, γιατί είμαστε Έλληνες.

Να το γνωρίζουν όλοι αυτό, ιδιαίτερα οι εξ Ανατολών γείτονές μας, οι οποίοι διεκδικούν την κυριαρχία μας και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά να το γνωρίζει αυτό και ο διεθνής παράγων. Την ελευθερία μας την κατακτήσαμε με πολύ αίμα, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας την ακρωτηριάσει. Αιώνια η μνήμη των αθάνατων νεκρών μας.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα".



Ο βουλευτής κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης δήλωσε στο Aegina Portal:

"Σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε την μνήμη των ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μετά από την εισβολή των Γερμανών, πάρα πολύ επίκαιρο και με τις σημερινές συνθήκες και με τα δεδομένα, και πως οι Αιγινήτες εδώ έδωσαν την μάχη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να σωθούν και να δώσουν κι αυτοί ένα λιθαράκι στον πόλεμο των οποίων είχαμε με τους Γερμανούς.

Με την ευκαιρία που βρισκόμαστε εδώ, να ευχαριστήσουμε το Λιμενικό και τον Λιμενάρχη της Αίγινας οι οποίο δίνουν καθημερινά την μάχη για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας, την διακομιδή τους στον Πειραιά ή σε οποιοδήποτε άλλος μέρος χρειάζεται για να βοηθήσουν στη διάσωσή τους".




Ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κοττάκης δήλωσε:

"Εάν δεν είχα θυσιαστεί εκείνοι εδώ, ούτε κι εμείς σήμερα θα ήμασταν εδώ. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η παρουσία μας την σημερινή μέρα, που είναι η επέτειος της βύθισης του "Ύδρα", συμβολίζει ότι πρέπει να θυμόμαστε από που ερχόμαστε, από ποιους έχουμε παραλάβει την σκυτάλη και που πάμε. Δεν θα ήμασταν εδώ λοιπόν, αν και εκείνοι δεν είχαν θυσιαστεί εδώ. Και γι' αυτό η πρωτοβουλία που αρχίσαμε πέρυσι, με πρωτοβουλία της Επιτροπής 2021, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, καθώς η βούλησή μας θα είναι πάντοτε να θυμόμαστε τη συνέχεια του Έθνους".

Στην εκδήλωση δεν υπήρξε εκπροσώπηση του Δήμου Αίγινας. Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά ο οποίος δήλωσε ότι είχε προσκληθεί και ότι θα ήθελε να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και κυρίως λόγω των εργασιών στην αποκομιδή των απορριμάτων, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψημότητας. Τέλος, έκανε γνωστό ότι τιμητική εκδήλωση έχει προγραμματίσει το Πολεμικό Ναυτικό στον ίδιο χώρο τον Μάιο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png