"Tο κάψιμο του Ιούδα". H αναβίωση του εθίμου, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην Πέρδικα.


Επιμέλεια Σταύρος Ρωπαΐτης.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα η Τοπική Πολιτιστική Ομάδα Γυναικών της Πέρδικας, θα αναβιώσει ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χωριού, το κάψιμο του Ιούδα.


Με αφορμή αυτή την εκδήλωση η κ. Σωζία Αποσπόρη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου της Πέρδικας μίλησε στο Aegina Portal και στον Σταύρο Ρωπαΐτη, για τα λαογραφικά χαρακτηριστικά της αναβίωσης αυτού του εθίμου και κάλεσε τους κατοίκους του νησιού και τους εκδρομείς του Πάσχα να το παρακολουθήσουν.

Η κ. Σωζία Αποσπόρη αφού ευχαρίστησε όσους πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια και συμβάλουν με την εθελοντική τους προσφορά στην αναβίωση του εθίμου, περιέγραψε με ιδιαίτερη συγκίνηση, κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην προέλευση του εθίμου.

Ένα από τα ενδιαφέρονται στοιχεία, που προέρχεται από παλιές μαρτυρίες, είναι ότι όταν οι Γερμανοί έφευγαν μετά τον πόλεμο, πετούσαν τις κάσες με τη πυρίτιδα στην θάλασσα, σχεδόν 100 μέτρα μακριά από τον κάβο της Μονής. Οι τράτες έσερναν τις κάσες, ενώ οι ψαράδες του χωριού της Πέρδικας μάζευαν την πυρίτιδα. Άνοιγαν τα βλήματα από τα οχυρά για να τα χρησιμοποιήσουν για το κάψιμο του Ιούδα.

Η πομπή θα ξεκινήσει στις 18:30 από το Δημοτικό Σχολείο, θα κατευθυνθεί προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Σώζοντος, ενώ στην συνέχεια θα περάσει από την παραλία της Πέρδικας και θα καταλήξει στην εξέδρα η οποία βρίσκεται προς την πλευρά των Οχυρών.  Το κάψιμο του Ιούδα θα πραγματοποιηθεί στις 19.00. Θα ακολουθήσει ένα μικρό κέρασμα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png