Η τοποθέτηση των τσιμεντοστρωμάτων στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας. Μία διαδικασία που απαιτεί χειρουργική ακρίβεια.


Χρησιμοποιώντας μηχανήματα τα οποία είναι μοναδικά στον ελληνικό χώρο, η εταιρία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης Α.Ε. συνεχίζεται στην τελική φάση της κατασκευής του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού, το οποίο αφορά την προστασία του.


Αυτή εξασφαλίζεται με τα τεράστια τσιμεντοστρώματα, βάρους δεκαεπτά τόνων το καθένα, τα οποία ποντίζονται με ειδικό ρομποτικό υποβρύχιο μηχάνημα και σκεπάζουν κατά μήκος τον αγωγό. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 600 τέτοια τσιμεντοστρώματα, απομένουν ακόμη περίπου 2.000, ενώ ο μέγιστος αριθμός των τσιμεντοστρωμάτων που μπορούν να τοποθετηθούν σε μία μέρα είναι περίπου 33. Υπενθυμίζεται ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός είναι σε πλήρη λειτουργία εδώ και μερικούς μήνες, τροφοδοτώντας αποκλειστικά με νερό την Αίγινα.



Το ρεπορτάζ του Aegina Portal κατέγραψε την σημερινή επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Βάσως Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, η οποία εκτός από το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού επιθεώρησε τις εργασίες τα λιμάνια της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας, στον Δημοτικό Σταθμό της Χλόης και συνομίλησε με εκπροσώπους φορέων της Αίγινας.



Το ρεπορτάζ ξεκινά από το λιμάνι του Λεοντίου το οποίο λειτουργεί ως εργοτάξιο για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού. Κάθε μέρα ο μεγάλος πλωτός γερανός φορτώνει τα τσιμεντοστρώματα που θα τοποθετηθούν στην συνέχεια πάνω από το ελεύθερο τμήμα του αγωγού, που βρίσκεται στον πυθμένα.



Η διαδικασία είναι αργή, καθώς απαιτεί "χειρουργικές" κινήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα ήταν μία καλή μέρα, με τις καιρικές συνθήκες ανοιχτά από το λιμάνι του Λεοντίου να ευνοούν την τοποθέτησή τους.



Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη δήλωσε σχετικά με τη διαδικασία αυτής της φάσης του έργου, ότι πρόκειται για εργασίες που απαιτούν  χειρουργική ακρίβεια, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 600 τσιμεντοστρώματα, ενώ απομένουν περίπου 2.000.

Τέλος, αναφέρθηκε στην λειτουργία του αγωγού και στην τροφοδοσία της Αίγινας με νερό: “Να θυμίσουμε ότι από τον Γενάρη του 22 έχει ξεκινήσει η υδροδότηση της Αίγινας με νερό ΕΥΔΑΠ μέσω της Σαλαμίνας. Επομένως παραμένουν οι γενικές εργασίες τσιμεντόστρωσης, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν την παροχή νερού στην Αίγινα”.


Δήλωση σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, έκανε στο Aegina Portal ο εργοταξιάρχης κ. Αλέξανδρος Πετρόπουλος:

"Είμαστε πάνω στον πλωτό γερανό “Αναστασία” όπου παρακολουθούμε τις εργασίες πόντισης των τσιμεστρωμάτων, ενώ ο αγωγός νερού είναι σε πλήρη λειτουργία και χρήση από το Δήμο της Αίγινας.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες της Αίγινας απολαμβάνουν, ήδη από το τέλος Ιανουαρίου το νερό της ΕΥΔΑΠ και παράλληλα εμείς ολοκληρώνουμε τις εργασίες προστασίας του αγωγού.

Αυτή η εργασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική, είναι χρονοβόρα, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και η εταιρεία μας έχει η κινητοποιήσει μοναδικό εξοπλισμό στον ελλαδικό χώρο έτσι ώστε η εργασία αυτή να γίνει με αρτιότητα.

Αυτή τη στιγμή που είμαστε στο τέλος της πόντισης των τσιμεντοστρωμάτων αυτού του φορτίου και σύντομα ο πλωτός γερανός θα σηκώσει άγκυρες και θα επιστρέψει στο λιμάνι του Λεοντίου για να πάρει το επόμενο φορτίο.

Είναι μία απαιτητική, καθημερινή εργασία, η οποία αποτελείται από πλήθος βημάτων. Συμμετέχουν, περίπου, 20 άτομα προσωπικό σε ξηρά και θάλασσα και αυτή τη στιγμή θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαι περήφανος σαν εργοταξιάρχης για το προσωπικό μου, για το προσωπικό της εταιρείας, που εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια στο έργο, γιατί έχουν φέρει εις πέρας ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές εργασίες, όπως η πόντιση του αγωγού και τώρα η πόντιση των τσιμεντοστρωμάτων".

Η ενημέρωση της είδησης είναι σε εξέλιξη
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png