Στην περιοχή του Ναού της Αφαίας, πραγματοποιήθηκε άσκηση δασικής πυρκαγιάς μικρής έκτασης, με την κωδική ονομασία "Αφαία 2022".


Μεγάλη κινητικότητα σήμερα το πρωί στο λόφο του Ναού της Αφαίας, καθώς στο σημείο θα εξελισσόταν μία άσκηση δασικής πυρκαγιάς μικρής έκτασης, με την κωδική ονομασία "Αφαία 2022".


Η περιοχή της άσκησης ήταν ο λόφος που βρίσκεται ο αρχαιολογικός Ναός της Αφαίας στην Αίγινα. Στην δυτική πλευρά βρίσκεται ο Μεσαγρός, στην νότια πλευρά η Αγία Μαρίνα και στην βόρεια πλευρά η Βαγία. Η περιοχή παρουσιάζει λόγω της τοποθεσίας και της σημαντικότητας του αρχαιολογικού χώρου, σε συνάρτηση με την πευκόφυτη έκταση που την περιβάλλει, μεγάλη επικινδυνότητα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς το πλήθος των επισκεπτών - τουριστών του αρχαιολογικού χώρου θα πρέπει να απομακρυνθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ασφαλή σημεία από τις αρμόδιες Αρχές και παράλληλα να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.


 
Οι στόχοι της άσκησης ήταν:
 
H ανάπτυξη της συνεργασίας και της επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων
H δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού.
Η δοκιμασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.
Ο έλεγχος του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης.
Η δοκιμασία και ο έλεγχος της υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν για την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αφαίας.
Η ένταξη και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην δασοπυρόσβεση.

 
Το σενάριο της άσκησης:
 
Σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο το οποίο ακολούθησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, το συμβάν είναι δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, με υψηλό ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4, σε περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, αρχικά σε περιοχή με χαμηλή (θαμνώδη και χορτολιβαδική) και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε πυκνό πευκοδάσος.
 
Σύμφωνα με το σενάριο η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση από Α-ΒΑ σε Δ-ΝΔ για χρόνο μισής ώρας περίπου από την αρχική εκδήλωση, μέχρι τον τελικό έλεγχο και καταλαμβάνει τελική έκταση περίπου 400 στρεμμάτων.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με το σενάριο η φωτιά εκδηλώνεται ημέρα Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 στις 11:30 το πρωί (η ημερομηνία και η ώρα είναι εικονικές). 
 
Οι καπνοί της πυρκαγιάς γίνονται αντιληπτοί από επισκέπτες που διαβιβάζουν την πληροφορία στο ΠΕ.ΚΕ. Αττικής και από το όχημα "Αίγινα 31". Στη συνέχεια το ΠΕ.ΚΕ. Αττικής κινητοποιεί τρία πυροσβεστικά ακόμη οχήματα
 
Στην άσκηση συμμετείχαν ιδιώτες κάτοικοι της Αίγινας, παριστάνοντας τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν προληπτικά από τις αρμόδιες αρχές και τον υπεύθυνο του χώρου, με αποτέλεσμα κατά την απομάκρυνση οι δύο εξ' αυτών να τραυματιστούν, ο ένας ελαφριά και ο δεύτερος θα μεταφερθεί με φορείο στο ασθενοφόρο.



O Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Νιάφας δήλωσε στο Aegina Portal:

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα μία άσκηση σε συνεργασία με τον αρχαιολογικό χώρο του δήμου Αίγινας, κατάσβεση πυρκαγιάς και απομάκρυνση του χώρου των επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο.

H άσκηση έγινε με μεγάλη επιτυχία έλαβαν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο αεροσκάφη, δυνάμεις από την ΕΚΑΒ, συνδρομή από το δήμο Αίγινας, καθώς και από εθελοντικές ομάδες και τον Ερυθρό Σταυρό".


 
Την άσκηση συντόνισε ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Νιάφας, Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής. Στην άσκηση παρόντες ήταν ο Δήμος Αίγινας, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, επίσης πρόεδρος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας και ο διοικητής του κ. Γεώργιος Σουλιώτης, το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας και η υποδιοικητής κ. Μαρία Φράγκου, Ομάδα Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ και ο ιατρός κ. Σωκράτης Δούκας, δημοτικός σύμβουλος και εκλεγμένο μέλος του Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, το Δασαρχείο της Αίγινας και η προϊσταμένη κ. Κατερίνα Παπαμιχαήλ,  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και η κ. Σοφία Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρος Καλαμάκης, η Ομάδα Αδειούχων Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας και ο κ. Παναγιώτης Κλήμης, καθώς και στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές.
 
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png