Η Μαριλένα Γιαννούλη παρουσιάζει το αφιέρωμα στη γαλλική κοινότητα της Αίγινας και τη συναυλία με την Ευρυδίκη, στο Αυγουστιάτικο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού


Για το μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα στη γαλλική κοινότητα της Αίγινας, τα εγκαίνια θα γίνουν στον Πύργο του Μαρκέλλου το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 21:00 και τη νοσταλγική συναυλία "La bohème" της Ευριδίκης, στον ίδιο χώρο στις 22:00 της ίδιας μέρας, που αποτελούν μέρος του Αυγουστιάτικου προγράμματος του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας, μίλησε σήμερα στο Aegina Portal, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μαριλένα Γιαννούλη.


Στη έκθεση "Η Αίγινα των Γάλλων", εννέα Γάλλοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, σκιτσογράφοι, φωτογράφοι, γλύπτες, θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή της Αίγινας, του νησιού στο οποίο επέλεξαν να ζουν ή να επιστρέφουν. Συμμετέχουν οι: Pascaline Bossu, Michel Constant, Henri-Paul Coulon, Laurent Fabre, Jean-Noël Fouassier, Cyrille Jacquin, Benoît Paré, Catherine Suen, Jean Jacques Tesson.

Στο ίδιο εικαστικό αφιέρωμα συμπεριλαμβάνεται μία ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, με τίτλο: "Η Ηχώ του Μύθου", που συνδιοργανώνεται με την Βιβλιοθήκη - Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη- Tériade, σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου. Για πρώτη φορά εκτίθενται έξω από την έδρα του Μουσείου, στη Μυτιλήνη, οι θησαυροί χαρακτικής που στολίζουν τα "Μεγάλα Βιβλία" που δημιούργησε ο Τεριάντ, για τον εκδοτικό του οίκο στο Παρίσι, προσκαλώντας όλα τα ιερά τέρατα του 20ου αιώνα να εικονογραφήσουν συγκεκριμένα κείμενα. Χαρακτικά των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέτι κ.α. θα εκτεθούν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης της Αίγινας.

Η Μαριλένα Γιαννούλη παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις του αφιερώματος είπε: "Μετά την όμορφη συναυλία με τη Δανάη Παπαδοπούλου στη Πέρδικα, ερχόμαστε να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Ξεκινάμε σήμερα, Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 9:00,  που πάμε στην πλατεία της Κυψέλης, μία και θα μας ακολουθήσετε σ’ όλες τις περιφέρειες του νησιού φέτος.

Στην Κυψέλη λοιπόν έχουμε μία συναυλία με τον εύγλωττο τίτλο “Ταξιδεύοντας”. Είναι μία μουσική διαδρομή με επικεφαλής τον καταπληκτικό Κώστα Μπούγιοτι και ένα πιάνο, που θα μας συντροφεύσουν σε μία ατμοσφαιρική βραδιά και θα μας οδηγήσουν σε τρυφερές μουσικές μελωδίες από όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο (δύο μέρες ρεπό!) και το Σάββατο 13 Αυγούστου ξεκινάμε το δεκαπενθήμερο αφιέρωμα στη γαλλική παροικία του νησιού μας. Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, η Αίγινα μία πολυπολιτισμική, πλέον, κοινωνία, έχει μία εξαιρετικά δραστήρια γαλλική κοινότητα και πολυπληθή, αλλά και εικαστικά πολύ σημαντική. Εννέα Γάλλοι καλλιτέχνες, που ζουν στην Αίγινα, εκθέτουν τα έργα τους, τη δικιά του μάτια δηλαδή, στον Πύργο του Μαρκέλλου με τον τίτλο: “H Αίγινα των Γάλλων” L'Égine des Français όπως τα λέγανε και αυτοί.

Αυτό εγκαινιάζεται το Σάββατο στις 9:00, αλλά πριν, στις 8:00, στο Λαογραφικό Μουσείο, έχουμε μία εξαιρετική έκθεση, σε συνεργασία με το μουσείο Tériade της Μυτιλήνης. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χαρακτικά, που έχουν κάνει οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και που έχουνε βάλει στα περίφημα Grand Livre, δηλαδή τα μεγάλα βιβλία, όπως λεγόντουσαν του Τεριάντ, του σπουδαίου αυτού Έλληνα της διασποράς στο Παρίσι, ο οποίος είναι ο πρώτος που έβαλε τα κείμενα, λογοτεχνικά κείμενα, να επενδυθούν με εικόνες.

Οπότε όλα τα ιερά τέρατα του 20ου αιώνα θα φιλοξενούνται εκεί και θα μας δώσουν τη δικιά τους μάτια, τη μάτια των κατοίκων του Παρισιού, πάνω στη Μεσόγειο και στην ελληνική ιστορία.

Κι αυτό το αφιέρωμα κλείνει με την Ευρυδίκη, τη γνωστή Ευρυδίκη, η οποία θα μας ξεδιπλώσει ένα καινούργιο δικό της ταλέντο, που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό θα μας τραγουδήσει σε μία μοναδική συναυλία Λα Μποέμ γνωστές μελωδίες, που και εμείς ήδη έχουμε τραγουδήσει από το Σαρλ Αζναβούρ από τον Ζακ Μπρελ και πάρα πολλούς άλλους παλιούς και σύγχρονους τραγουδοποιούς.

Σας περιμένουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα το χαρείτε, όσο το χαιρόμαστε και εμείς και το ετοιμάζουμε!".

Πληροφορίες Γαλλικού Αφιερώματος
Η Αίγινα των Γάλλων / έκθεση
Πύργος Μαρκέλλου, Θωμαΐδου 9
Διάρκεια έκθεσης: 13 – 28 Αυγούστου
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 21:00

Ευρυδίκη «La bohème» / συναυλία
Αύλειος χώρος Πύργου Μαρκέλλου
Ώρα: 22:00

Η Ηχώ του Μύθου / έκθεση
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας, Σπ. Ρόδη 16
Διάρκεια έκθεσης: 13 – 28 Αυγούστου
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 20:00


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png