Ο προϊστάμενος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας κ. Νίκος Κουνάδης, παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής.

nikos-kounadis-aegina-00.jpg

Ο προϊστάμενος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας κ. Νίκος Κουνάδης, μιλώντας σήμερα στο Aegina Portal παρουσίασε τα χαρακτηριστικά, της φετινής παραγωγής του φιστικιού στο νησί:


“Φέτος η παραγωγή στο νησί μας αναμένεται να πλησιάσει τους 700 με 800 τόνους φιστίκι. Είναι μία ικανοποιητική παραγωγή για τον τόπο μας και είναι ένα αποτέλεσμα που έχει προκύψει βάσει των ενεργειών των παραγωγών, διότι παρά την οικονομική κρίση και τον πόλεμο που είχαμε στην Ουκρανία - είχε το αποτέλεσμα ότι αυξηθήκαν οι τιμές των λιπασμάτων - παρόλα αυτά από την πλευρά των παραγωγών γίνανε όλες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, έπεσαν και λιπάσματα στα δέντρα και γίνανε και απαραίτητοι ψεκασμοί κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νησί μας να κάνει μία ικανοποιητική παραγωγή φιστικιού.

nikos-kounadis-aegina-02.jpg

Δύο προβλήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, το ένα ήταν ότι τον μήνα Ιούλιο είχαμε δύο ανεμοθύελλες με αποτέλεσμα να πέσουν αρκετά φιστίκια στο έδαφος, αλλά η ποσότητα ήταν τέτοια, δηλαδή δεν ξεπερνούσε το 50% ώστε να έρθει το ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Το άλλο δυσάρεστο γεγονός ήταν ότι στις 22 Αυγούστου και ενώ οι παραγωγοί είχαν ξεκινήσει, ήταν οι πρώτες μέρες των παραγόντων που είχαν ξεκινήσει να ρίχνουν φιστίκια, είχαμε μία ισχυρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κάποια προβλήματα σε όσους είχαν τα τα φιστίκια τους στην ταράτσα, διότι όπως γνωρίζετε το φιστίκι στην Αίγινα, στο περισσότερο ποσοστό, στεγνώνει - λιάζεται στην ταράτσα με φυσικό τρόπο. Εκεί δημιουργήθηκε ένα προβληματάκι, ενώ αυτή η βροχή που έπεσε στις 22/8 και η επομένη στις 5/9 δημιούργησε ένα κάποιας κακής ποιότητας καρπούς οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπιστούν από την πλευρά μας και είναι ένα γεγονός το οποίο θα ξεπεραστεί.

nikos-kounadis-aegina-03.jpg

Το άλλο γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στην συγκομιδή του φιστικιού στο νησί μας, ήταν η μη ύπαρξη εργατικών χεριών και η μεγάλη αύξηση του κόστους συγκέντρωσης του φιστικιού από την πλευρά των παραγωγών. Είμαστε λήπτες σαν Συνεταιρισμός πολλών παραπόνων, ότι υπήρχαν φαινόμενα στα οποία οι εργάτες παρατάγανε τους παραγωγούς μέσα στα χωράφια και δεν γινόταν σωστή συγκέντρωση του φιστικιού. Αυτό οφείλεται στο ότι ο νέος κόσμος της Αίγινας ασχολείται περισσότερο με τον τουρισμό και δεν μπορεί μόνο για 10 μέρες να χαλάσει όλη του τη σεζόν. Όταν δουλεύει σε μία εποχιακή δουλειά το καλοκαίρι, δεν μπορεί να φύγει για 10 μέρες, για 15 μέρες, να ασχοληθεί με το φιστίκι. Εκεί είχαμε ένα πρόβλημα. Πιστεύω με σύνεση και με αλληλοκατανόηση το φιστίκι στο νησί μας έχει συγκομιστεί, έχει πέσει δηλαδή και τώρα είμαστε στη διαδικασία σαν Συνεταιρισμός να παραλάβουμε αυτό το φιστίκι από τους παραγωγούς.

Από την πλευρά μας θα κάνουμε όλους τους ποιοτικούς ελέγχους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Θα γίνουν όλοι οι ποιοτικοί έλεγχοι και οι αναλύσεις και από την πλευρά του Συνεταιρισμού η τιμή που θα δοθεί στους παραγωγούς που είναι μέλη στον συνεταιρισμό μας είναι 8 ευρώ το ανοιχτό φιστίκι και 4 ευρώ το κιλό για το κλειστό φιστίκι.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png