Εγκρίθηκε η θέσπιση πάγιου τέλους ύδρευσης. Το πάγιο τέλος διμήνου καθορίστηκε στα 4,10 ευρώ.

aithousa-dimotikou-simbouliou-apofasi.jpg
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες 1 Νοεμβρίου 2022, συζητήθηκε το θέμα της τροποποίησης της απόφασης, σχετικά με τον επανακαθορισμό των τελών, κατά το μέρος που αφορούσε στην ελάχιστη κατανάλωση (κυβικά μέτρα ανά δίμηνο) 8 m3, τον καθορισμό της οποίας ακύρωσε με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.   

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Αντί αυτού το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη θέσπιση παγίου τέλους ύδρευσης. Επίσης, καθορίστηκε το τέλος διμήνου το οποίο θα είναι 3,31ευρώ (4,10 ευρώ η τιμή με ΦΠΑ), το οποίο, σύμφωνα με την εισήγηση, αντιστοιχεί στην κάλυψη των δαπανών για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Δήμου.

Σχετικά, η εισήγηση αναφέρει τα ακόλουθα:

"Συνεπώς ορίζεται πάγιο τέλος ύδρευσης ανά λογαριασμό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% το ποσό των 4,10€ (3,31€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που θα επιβάλλεται σε κάθε λογαριασμό. Επίσης προτείνεται η χρέωση από το 1κ.μ κατανάλωσης με κόστος 0,89 € / κ.μ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Ως εκ τούτου οι κλίμακες χρέωσης διαμορφώνονται ως εξής:

screenshot.113.png
Με την ως άνω πρόταση διασφαλίζεται πλήρως το αποτέλεσμα της αρχικής οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία εγκρίθηκε εν μέρει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καθώς η τροποποίηση θα επιφέρει μόνο μια μικρή αύξηση στις αναμενόμενες εισπράξεις".

Η διαδρομή της απόφασης:

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση με αριθμό 58/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ψηφιστεί στη συνεδρίαση του Σώματος στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, στο θέμα "Περί επανακαθορισμού των τελών ύδρευσης έτους 2022, μετά τη σύνδεση του Δήμου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. (Σχετ. η υπ’ αριθμ. 160/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής - ΑΔΑΨ4ΓΒΩ68-ΗΩΠ)".

Ωστόσο 25 ημέρες αργότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε μερικώς την απόφαση η 58/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον επανακαθορισμό τελών ύδρευσης του έτους 2022, ως  προς τον καθορισμό ελάχιστης κατανάλωσης (κυβικά μέτρα ανά δίμηνο) 8 m3.

Στις 26 Οκτωβρίου 2022 η Οικονομική Επιτροπή συζήτησε το θέμα για την τροποποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Xθες 1 Νοεμβρίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα: "Λήψη απόφασης για την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 58/2022 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ:921ΧΩ68-8ΝΣ) κατά το μέρος που αφορά τον καθορισμό της ελάχιστης κατανάλωσης των 8 κυβικών νερού (Σχετ. η από 30-09-2022 απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ΑΔΑ: ΨΕΜΨΟΡ1Κ-ΙΛΛ και η υπ’ αριθμ. 216/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ΑΔΑ: Ρ7ΥΛΩ68-ΒΦ3)".

Η εισήγηση αναλυτικά και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: 

"Ύστερα από την (ΑΔΑ : ΨΕΜΨΟΡ1Κ– ΙΛ) απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία ακυρώνει μερικώς την υπ’ αριθμόν 58/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αίγινας και ειδικότερα ως προς το σκέλος του καθορισμού ελάχιστου κόστους κατανάλωσης υπολογιζόμενο σε κ.μ. ήτοι 8κ.μ /ανά παροχή, η υπηρεσία προτείνει την κάτωθι τροποποίηση: 

Λαμβάνοντας υπόψη

Το άρθρο 10 παρ.11 του ν.4071/2012 σύμφωνα με το οποίο «Για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης μπορεί να χρεώνεται από τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους δήμους που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, μηνιαίο πάγιο τέλος, μετά απόαπόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.» επίσης σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, με την ανωτέρω ρύθμιση οι ΔΕΥΑ ή οι δήμοι που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν να ορίσουν σε νέα βάση τα πάγια τέλη τους και ειδικότερα να καθορίσουν μηνιαίο πάγιο τέλος το οποίο να βασίζεται στην κάλυψη των δαπανών για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Το πάγιο τέλος αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο, στις περιπτώσεις των ΔΕΥΑ. Σκοπός της παρούσας διάταξης είναι η διασφάλιση όρων βιωσιμότητας στις ΔΕΥΑ και στις Υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης των δήμων αλλά και ορθολογικής διαχείρισης των εσόδων τους προκειμένου να ενισχύσουν το επενδυτικό έργο τους στις κρίσιμες αυτές υποδομές για την ποιότητα ζωής.

Το αναμενόμενο μέσο όρο των παροχών ανά δίμηνο (βάσει της αύξησης του αριθμού των παροχών μέσα στο έτος): 14.670

Το ελάχιστο κόστος πάγιων δαπανών: 291.317,75 € (στο παρόν δεν συνυπολογίζεται το κόστος που σχετίζεται με τις γεωτρήσεις).

Την εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη σχετικά με την υπ’ αριθμόν 58/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας.

Και λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής στοιχεία ως προς τις καταναλώσεις του προηγούμενου έτους (2021):

  • Το 27,31% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση 0 κ.μ.
  • Το 5,35% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 1 κ.μ.
  • Το 3,95% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 2 κ.μ.
  • Το 3,25% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 3 κ.μ.
  • Το 3,08% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 4 κ.μ.
  • Το 2,71% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 5 κ.μ.
  • Το 2,54% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 6 κ.μ.
  • Το 2,65% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 7 κ.μ.
  • Το 2,70% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 8 κ.μ.

  • Συνολικά το 53,54% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση έως 8 κ.μ. η οποία αντιστοιχεί στο 7,38% της συνολικής κατανάλωσης του έτους.
  • Συνολικά το 37,29% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση από 9 τ.μ. έως 35 κ.μ. η οποία αντιστοιχεί στο 50,34% της συνολικής κατανάλωσης του έτους.
  • Συνολικά το 7,62% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση από 36 τ.μ. έως 80 κ.μ. η οποία αντιστοιχεί στο 26,71% της συνολικής κατανάλωσης του έτους.
  • Συνολικά το 1,56% των μετρήσεων είχαν κατανάλωση άνω των 80 κ.μ. η οποία αντιστοιχεί στο 15,56% της συνολικής κατανάλωσης του έτους.
Υπολογίζουμε το πάγιο τέλος ως εξής:


screenshot.112.png

Συνεπώς ορίζεται πάγιο τέλος ύδρευσης ανά λογαριασμό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% το ποσό των 4,10€ (3,31€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που θα επιβάλλεται σε κάθε λογαριασμό. Επίσης προτείνεται η χρέωση από το 1κ.μ κατανάλωσης με κόστος 0,89 € / κ.μ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Ως εκ τούτου οι κλίμακες χρέωσης διαμορφώνονται ως εξής:

screenshot.113.png
Με την ως άνω πρόταση διασφαλίζεται πλήρως το αποτέλεσμα της αρχικής οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία εγκρίθηκε εν μέρει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καθώς η τροποποίηση θα επιφέρει μόνο μια μικρή αύξηση στις αναμενόμενες εισπράξεις".

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με 11 θετικές ψήφους επί 15 ψηφισάντων μελών:

Ι. Εγκρίνει τη θέσπιση πάγιου τέλους χρέωσης στα τέλη ύδρευσης, όπως διαμορφώθηκαν βάσει της υπ’ αριθμ. 58/2022 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 921ΧΩ68-8ΝΣ), σε συνάρτηση με την από 30-09-2022 Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ: ΨΕΜΨΟΡ1Κ-ΙΛΛ).

ΙΙ. Προσδιορίζει το πάγιο τέλος στην τιμή των 19,86 € ανά παροχή ύδρευσης ετησίως ή άλλως στην τιμή των 3,31€ ανά δίμηνο πλέον του ΦΠΑ 24%, το οποίο αντιστοιχεί στην κάλυψη των δαπανών για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Δήμου.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν και ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθμ. 58/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 921ΧΩ68-8ΝΣ). 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρμαρινός Σταμάτης και Λογοθέτης Εμμανουήλ ψήφισαν αρνητικά στην πρόταση έγκρισης του θέματος. Οι Δημοτικός Σύμβουλοι Λεούσης Νεκτάριος και Ηλίας Παναγιώτης ψήφισαν «παρών». Η απόφαση αυτή πήρε αύξ. αριθ. 81/2022.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png