Εντάχθηκε το έργο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και του φωτισμού ανάδειξης του ναού της Αφαίας στην Αίγινα. Τι περιλαμβάνει.

afaias-entaksi.jpg

Με προτεινόμενο προϋπολογισμό  1.515.000 ευρώ και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU, εντάχθηκε το έργο με τίτλο: "Sub.1.2.8 Αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης ναού Αφαίας στην Αίγινα", στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο αφορά στην στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και του φωτισμού ανάδειξης του ναού της Αφαίας στην Αίγινα και στην βελτίωση των υποδομών επισκεψιμότητας του μνημείου, με σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβαση και από άτομα με δυσκολία στην μετακίνηση. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Τα στοιχεία του έργου:

Πυλώνας Ανάκαμψης (Pillar) 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.
Άξονας (Component) 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας.
Τίτλος Δράσης (Measure) 16735 - Αξιοποίηση της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας για την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και ενεργοποίηση της «Ασημένιας Οικονομίας».
Υπουργείο Ευθύνης 1012700 - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Φορέας Υλοποίησης 1010802 – Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ΥΠΠΟΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου:

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στη ΣΑΤΑ 014, ανέρχεται σε ποσό ύψους 1.515.000 ευρώ, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε 505.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Την απόφαση υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Φυσικό αντικείμενο του έργου.

Συνοπτική περιγραφή, με αναφορά στα βασικά τεχνικά, λειτουργικά και λοιπά χαρακτηριστικά του:

Το έργο της αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου και του φωτισμού ανάδειξης του ναού της Αφαίας στην Αίγινα αφορά στην βελτίωση της επισκεψιμότητας του μνημείου, της δυνατότητας πρόσβασης του από εμποδιζόμενα άτομα και παράλληλα στην ανάδειξή του. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του υποέργου 1 "Αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης του ναού Αφαίας στην Αίγινα" θα γίνουν οι ακόλουθες επεμβάσεις:

- Αναδιαμόρφωση της εισόδου – κατασκευή νέου φυλακίου.

Η είσοδος θα διαπλατυνθεί και θα αποκτήσει χώρο αναμονής επισκεπτών και προβλέπεται και ράμπα πρόσβασης για ΑμεΑ. Το νέο φυλάκιο θα κατασκευαστεί περίπου στην ίδια θέση με το σημερινό και θα λειτουργεί όχι μόνο σαν εκδοτήριο εισιτηρίων, αλλά και σαν πωλητήριο. Θα έχει επιφάνεια 21,60 τ.μ. και θα διαθέτει ημιυπαίθριο χώρο - πρόστεγο επιφάνειας 16,45 τ.μ. Απέναντι από το φυλάκιο προβλέπεται χώρος καθιστικού και πέργκολα. Η πέργκολα θα αποτελείται από κολώνες από λιθοδομή και ξύλινες δοκούς από εμποτισμένη ξυλεία ΙΡΟΚΟ. Οι πάγκοι θα έχουν βάση από αργολιθοδομή και ξύλινες δοκίδες από εμποτισμένη ξυλεία ΙΡΟΚΟ. Στον περιβάλλοντα χώρο του φυλακίου της εισόδου προβλέπεται δάπεδο από ορθογωνικέςσχιστόπλακες.

- Τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων
- Διαμόρφωση διαδρομών περιήγησης

Διαμόρφωση διαδρομών για την περιήγηση των επισκεπτών με κλίσεις μικρότερες του 6%, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας ΑμεΑ. Για την άνοδο των ΑμεΑ στο άνδηρο του ναού υπάρχει μηχανική πρόβλεψη. Τα μονοπάτια θα έχουν λιθοδομή εγκιβωτισμού και τελική επίστρωση από καλά πατημένο χώμα.

- Διαμόρφωση χώρων στάσης και θέασης

Στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά, στο χαμηλό επίπεδο κάτω από το άνδηρο, δημιουργούνται τρεις στάσεις θέασης, που έχουν πρόσβαση από το δευτερεύον μονοπάτι. Πρόκειται για εξέδρες με μεταλλικό σκελετό και ξύλινο δάπεδο, όπου τοποθετούνται ξύλινοι πάγκοι.

- Βελτίωση όψεων Μουσείου

Προβλέπονται: αποξήλωση επιχρισμάτων στις επιφάνειες του φέροντος οργανισμού, έλεγχος και τοπικές αποξηλώσεις των επιχρισμάτων στις επιφάνειες των τοίχων πληρώσεων, επικόλληση πλακών θερμοπρόσοψης, εφαρμογή βασικού επιχρίσματος και πλέγματος ενίσχυσης και εφαρμογή του τελικού επιχρίσματος.

- Τροποποίηση χώρων υγιεινής και προσθήκη W.C. για ΑμεΑ

Οι νέοι εξωτερικοί τοίχοι του WC των ΑμεΑ θα είναι από μπατική οπτοπλινθοδομή επιχρισμένη ενώ οι εσωτερικοί από δρομική οπτοπλινθοδομη επιχρισμένη. Τα δάπεδα θα είναι από κεραμικά πλακάκια αντιολισθηρά και οι εξωτερικές θύρες ξύλινες ραμποτέ, οι εσωτερικές ξύλινες πρεσαριστές και τα παράθυρα ξύλινα ανοιγόμενα. 

- Κατασκευή νέας περίφραξης

Η προς το δρόμο περίφραξη θα αντικατασταθεί από πέτρινη μάνδρα χαμηλού ύψους, κλιμακωτή αναλόγως του εδάφους, με σιδερένιο μασίφ κάγκελο απλής μορφής. Η υπόλοιπη περίφραξη, προς το δάσος, θα γίνει από απλούστερη κατασκευή εξ ολοκλήρου μεταλλική. Θα αποτελείται από σιδερένιες κολώνες και μεταλλικό πλέγμα. 

- Εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης

Θα τοποθετηθούν φωτιστικά σύγχρονης τεχνολογίας LED μεγάλης απόδοσης και διάρκειας ζωής. Για το φωτισμό του ναού και της περιμέτρου θα χρειαστεί ηλεκτρική εγκατάσταση με δικό της υποπίνακα φωτισμού που θα παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για το φωτισμό.

- Εγκατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης χώρων υγιεινής
- Εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων υδάτων
- Εγκατάσταση πυρόσβεσης
- Εγκατάσταση τηλεφώνων, κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και κλιματισμού φυλακίου
- Εγκατάσταση αναβατορίου ΑμεΑ.

Επιπλέον προβλέπεται Υποέργο 2 μετακίνησης επιβλεπόντων. Το υποέργο περιλαμβάνει το κόστος μετακίνησης, διαμονή και αποζημίωση εκτός έδρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, των επιβλεπόντων μηχανικών του έργου.

Κοινωνικές κατηγορίες (social caterogies):

Το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά:

- στην προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής,
- στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων και
- στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και με την ανάθεση υπηρεσιών και προμηθειών σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Διασφάλιση λειτουργίας του έργου μετά την ολοκλήρωσή του:

Τεκμηριώνεται η διασφάλιση της λειτουργίας του έργου μετά την ολοκλήρωσή του. Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αφαίας στην Αίγινα μετά την ολοκλήρωση του έργου θα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αναγκαίων ενεργειών σχετικά με τη συνεχή προστασία των μνημείων, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png