Ενημερωτικό Δελτίο Τύπου της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, σχετικά με τις υποχρεώσεις των πολιτών για την τήρηση της ασφάλειας και τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη, 20/2023.

pyrosbestiki-diataksi-00.jpg

Δελτίο Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών, εν όψη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και της νέας Πυροσβεστικής Διάταξης υπ' αρ. 20/2023, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2549 , τεύχος Β', της 19.4.2023 και επισυνάπτεται, εξέδωσε σήμερα η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Το Δελτίο Τύπου που υπογράφει ο διοικητής της ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά Αναστάσιος Αθ. Βασιλείου Αρχιπύραρχος Γ.Κ. αναφέρει τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς σε ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση τον αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ' αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές,  αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

'Ηδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι - περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.

Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων της ανωτέρω Πυροσβεστικής Διάταξης, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ' αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας», για παραβάσεις της υπ' αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Επιπρόσθετα, γνωστοποιούμε τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ' αρ. 20/2023, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2549 , τεύχος Β', της 19.4.2023, σύμφωνα με την οποία «Καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Επισημαίνεται ότι για την καύση φυτικής ύλης ως προϊόν καθαρισμού, έως και την 30 Απριλίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.

Τονίζουμε ότι η πιστή τήρηση των ανωτέρων είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας.

Ο διοικητής της ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά
Αναστάσιος Αθ. Βασιλείου
Αρχιπύραρχος Γ.Κ.

Κοινοποίηση της υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης

ΣΧΕΤ.: α. Η υπ’ αριθ. 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 Απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Έγκριση της υπ’ αριθ. 20/2023 πυροσβεστικής διάταξης με θέμα: Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» (Β ́ 2549).
β. Η υποπερ. 26 της περ.β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114),όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 266 του ν.5037/2023 (Α ́78). 
γ. Το άρθρο 167 του ν.4662/2020 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις» (Α ́ 27).
δ. Η υπ’ αριθ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών»
(Β ́ 1301).
ε. Η υπ’ αριθ. 31904 Φ. 700.1 ερμηνευτική εγκύκλιος «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή της υπ’ αριθ. 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης με θέμα: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών (Β ́ 1301/18.03.2022)» (ΑΔΑ: 6ΝΗΣ46ΝΠΙΘ-ΡΟΒ).

1. Στο πλαίσιο αναβάθμισης και ενίσχυσης του επιπέδου πυροπροστασίας και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ με αριθμό 2549,
τεύχος Β’, της 19.04.2023, δημοσιεύθηκε η (α) σχετική, η οποία εκδόθηκε δυνάμει των (β) και (γ) εξουσιοδοτικών διατάξεων.
2. Με την έκδοση της Πυροσβεστικής Διάταξης ρυθμίζονται τα κάτωθι:
2.1. Καθορίζεται η υποχρέωση των πολιτών, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό, και να συντηρούν αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής 
περιόδου, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, των 
εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και των εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Από
το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι των ως άνω χώρων.
2.2. Αποσαφηνίζεται η έννοια του «καθαρισμού», ο οποίος περιλαμβάνει:

✓ Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
✓ Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
✓ Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
✓ Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
✓ Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων, καθώς και εύφλεκτων απορριμμάτων εντός των ως άνω χώρων.
✓ Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Αναγράφεται η οφειλή των υπόχρεων να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείριση τους. 
2.3. Καθορίζονται οι υποχρεώσεις των Δήμων σχετικά με την ενημέρωση των υπόχρεων για καθαρισμό, την διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και την
διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον οικείο Δήμο σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους υπόχρεους.
2.4. Προσδιορίζεται η οφειλή των υπόχρεων ιδιωτών καθαρισμού των ιδιοκτησιών να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους,
αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται να ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο. Ενδεικτικό υπόδειγμα της ως άνω δήλωσης αποτυπώνεται στο Παράρτημα Α της παρούσας.
2.5. Καθορίζονται οι κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων ,στους οποίους επιβάλλεται το πρόστιμο της υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.
3463/2006, Α’ 114),όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 266 του ν.5037/2023 (Α ́ 78).
2.6. Σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς με αξιολόγηση των χαρακτηριστικών
παραμέτρων της περιοχής επιρροής του χώρου και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων,
ακολουθείται η διαδικασία αναφορικά με τον αυτεπάγγελτο καθαρισμό εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.
2.7. Κατά παρέκκλιση του προαναφερόμενου, σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος βεβαιώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προς 
τον οικείο Δήμο, επιτρέπεται ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο Δήμο προς το σκοπό άμεσης άρσης του κινδύνου. Η διαπίστωση του κατεπείγοντος προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως:
(α) ο δείκτης επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλός) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) του
Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, (β) η σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή,
(γ) τα Τακτικά και τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού ή τα Έκτακτα Δελτία Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με τα οποία, οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση ή την
εξάπλωση πυρκαγιάς στην περιοχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη, εφόσον κρίνει απαραίτητο τις χαρακτηριστικές παραμέτρους της περιοχής επιρροής του
χώρου.
3. Με σκοπό τη διευκόλυνση των υπόχρεων και την ομαλή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην εν λόγω Πυροσβεστική Διάταξη, προσαρτήθηκαν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής, τα εξής παραρτήματα:
-Παράρτημα Α ́: Υπόδειγμα Δήλωσης υπόχρεων ιδιωτών καθαρισμού των ιδιοκτησιών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
-Παράρτημα Β ́:Υπόδειγμα Φύλλου Ελέγχου (για Δήμους) καθαρισμού των ιδιοκτησιών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
-Παράρτημα Γ ́: Υπόδειγμα φύλλου βεβαίωσης τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους (για την Πυροσβεστική
Υπηρεσία).

-Παράρτημα Δ ́: Υπόδειγμα φύλλου ελέγχου βεβαίωσης τυχόν συνδρομής για επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς (για την Πυροσβεστική Υπηρεσία).
4. Από την δημοσίευση της παρούσας καταργούνται οι ανωτέρω (δ) και (ε) σχετικές.
5. Όλοι οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, παρακαλούνται για την επισταμένη μελέτη και εφαρμογή της (α) σχετικής στις συντρέχουσες περιπτώσεις.
6. H αλληλογραφία ζητημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της (α) σχετικής, να καταχωρίζεται στον υπηρεσιακό φάκελο (Θεματολόγιο) Φ.700.20.
7. Η (α) σχετική, η οποία αποστέλλεται και σε διαμόρφωση όμοια με αυτή του εγχειριδίου, να προσαρτηθεί στο Α ́ Τόμο του εγχειρίδιου πυρασφάλειας.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ΦΕΚ.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png