Η τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της βύθισης του αντιτορπιλικού "Ύδρα" και της θυσίας του ηρωικού του πληρώματος στη Λαούσα.

20230422_1124320-00.jpg

Για τρίτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για το θρυλικό αντιτορπιλικό "ΥΔΡΑ", το οποίο στις 22 Απριλίου 1941 βυθίστηκε μαζί με το ηρωικό πλήρωμά του, ύστερα από σφοδρή αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από γερμανικά στούκας. 

Εκείνη την ημέρα, γράφτηκε το δραματικό χρονικό μιας ηρωικής ιστορίας, όταν ένας μεγάλος αριθμός γερμανικών μαχητικών, επιχείρησαν κατά του "Ύδρα" και του πληρώματός του, που έδινε την τελευταία ηρωική του μάχη. Είναι μια ιστορία που ακόμη και σήμερα, κάτοικοι της Αίγινας που την έζησαν τότε, μπορούν να τη διηγηθούν. Κάποιοι από αυτούς με κίνδυνο της ζωής τους, προσέγγισαν τις Λαούσες με τα πλεούμενα που διέθεταν, ελπίζοντας να περισυλλέξουν τα μέλη του πληρώματος.

20230422_1124320-04.jpg

Σήμερα το πρωί το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμεναρχείου Αίγινας με τον Λιμενάρχη κ. Αργύρη Φραγκούλη και το πλήρωμά του, μετέφεραν στην περιοχή της τελετής, νότια των νησίδων Λαούσες, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκο Πτερούδη, τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη, τον κ. Γιώργο Κραουνάκη, εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος και τον απόστρατο αξιωματικό κ. Ηρακλή Καλογεράκη, ενώ το αλιευτικό "Μαρία" μετέφερε τον βουλευτή κ. Νικόλαο Μανωλάκο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό στη περιοχή της τελετής. 

20230422_1124320-03.jpg

Τα πλεούμενα που συμμετείχαν στην τιμητική εκδήλωση πλησίασαν τον χώρο νότια της νησίδας Λαούσας, όπου βρίσκεται η μεγάλη γαλανόλευκη και πιο ψηλά ο ιστός της σημαίας. Την τελετή τίμησαν τα πλοία "Φοίβος" και "Ποσειδών Ελλάς", σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Αίγινας, Ένωση από Jet Ski και αλιευτικά σκάφη. Ο πατέρας Φανούριος έψαλε την δέηση από το αλιευτικό "Μαρία", και τα σκάφη που συμμετείχαν στην τελετή γέμισαν με μακρόσυρτους συριγμούς τον αέρα, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης, λέγοντας τα ονόματα των ηρώων, ενώ όσοι παρακολουθούσαν έψαλαν τον εθνικό ύμνο. 

20230422_1124320-05.jpg

Σημείο αναφοράς του τόπου, όπου ο κυβερνήτης και το ηρωικό πλήρωμα του Α/Τ "ΥΔΡΑ" έδωσαν την ζωή τους για τη πατρίδα, είναι μία τεράστια γαλανόλευκη σημεία που έχει ζωγραφιστεί στα βράχια που βρίσκονται στο νότιο σημείο της Λαούσας. Η ρίψη των δάφνινων στεφανιών στη θάλασσα, που συμβολίζει την αναγνώριση της ηρωικής τους θυσίας για την πατρίδα μας, έγινε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον βουλευτή κ. Νικόλαο Μανωλάκο,  τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό και τον κ. Γιώργο Κραουνάκη εκ μέρους του Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη.

20230422_1124320-06.jpg

Σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου 2023 κι ώρα 19:00,  θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τίτλο «Το χρονικό της βύθισης του αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ βόρεια της Αίγινας στις 22 Απριλίου 1941», με εισηγητή τον Αντιναύαρχο Π.Ν. (ε.α.) κ. Ηρακλή Καλογεράκη, στην αίθουσά του Πολιτιστικού Σωματείου "Περί Γραμμάτων & Ευ Ζην" (Στρατηγού Πετρίτη 25,  Αίγινας.

Εκδήλωση τιμής από τον δήμο της Αίγινας στις Λαούσες είχε γίνει από τον δήμο της Αίγινας τον Απρίλιο του 2010, που είχε συνοδευθεί από αντίστοιχη εκδήλωση - ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Ξεκίνησε και πάλι το 2021 με την συμμετοχή τότε του Πολεμικού Ναυτικού και της πυραυλακάτου "Μπλέσσας", ως πρωτοβουλία του Δήμου Αίγινας και της Τοπικής Επιτροπή Αίγινα 2021.  Συνεχίστηκε το 2022 με την συμμετοχή βουλευτών και αξιωματούχων. Καθοριστική όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσφορά των εθελοντών. 

Τιμητικές εκδηλώσεις είχε κάνει ο Δήμος Αίγινας, επίσης, το 1987, 1988, 1991 τιμώντας τους ήρωες του πολεμικού Ύδρα.

Ολοκληρώνοντας, η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου της Αίγινας υπενθυμίζει ότι η ιστορία και ο πολιτισμός ενός νησιού γράφεται κυρίως στην στεριά, αλλά γεννιέται στη θάλασσα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png