Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο και την πρόληψη των πυρκαγιών, από τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργο Σουλιώτη.

20230517_124124-giorgos-souliotis.jpg

Για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πυρασφάλεια των κατοίκων και τον παραθεριστών του νησιού, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και συνολικά, για ζητήματα που έχει παρατηρηθεί ότι χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής, μίλησε σήμερα στο Aegina Portal ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης. 

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία απαγορεύονται οι καύσεις σε υπαίθριους χώρους, οι θερμές εργασίες, το άναμμα φωτιάς για ψήσιμο κτλ.

Το Aegina Portal ζήτησε από τον κ. Γιώργο Σουλιώτη να ενημερώσει του κατοίκους και τους παραθεριστές της Αίγινας, για καίρια ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιπυρική περίοδο.

Ο κ. Σουλιώτης είπε: "Θα πούμε κάποια πράγματα για την αντιπυρική περίοδο και κάποια θέματα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος που αφορούν την ασφάλεια, γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως, οπότε όσο περισσότερες φορές τα λέμε αυτά τα πράγματα, τόσο καλύτερα εμπεδώνονται και από τον κόσμο.

Από 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου απαγορεύονται οι καύσεις.

Όπως γνωρίζουμε όλοι εδώ και 17 μέρες έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο, η οποία διαρκεί στη χώρα μας από 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος απαγορεύεται πάσης φύσεως ελεγχόμενη καύση στο ύπαιθρο.

Τι είναι οι ελεγχόμενες καύσεις που επιτρέπονται από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου και πως πρέπει να γίνονται.

Eπίσης για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που επιτρέπονται οι ελεγχόμενες καύσεις, δηλαδή από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου, αν και δεν βρισκόμαστε τώρα μέσα σε αυτή την περίοδο, γιατί έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του κόσμου ως προς το εξής:

Όταν διενεργούμε ελεγχόμενες καύσεις κοιτάμε να έχουμε ένα λάστιχο πάντα με νερό.

Επίσης, κοιτάμε ο χώρος που θα δημιουργήσουμε την ελεγχόμενη καύση είναι πανταχόθεν ελεύθερος από ξένα χόρτα, να μην είναι πλησίον δέντρων θάμνων και οτιδήποτε άλλο στο οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί η πυρκαγιά.

Δεν έρχομαι ποτέ ελεγχόμενες καύσεις τις νυχτερινές ώρες. Πάντα κοιτάνε με το φως της ημέρας να διενεργούμε και με το τελευταίο φως της ημέρας να έχουμε σβήσει οτιδήποτε αποκαΐδι υπάρχει.

Δεν εγκαταλείπουμε για κανένα λόγο από την επιτήρηση μας την οποία ελεγχόμενη καύση ενεργούμε γιατί μπορεί το οτιδήποτε να συμβεί, αν εμείς δεν είμαστε παρόντες μπροστά και θα παρακαλούσα να έχουμε το νου μας σε αυτά τα θέματα γιατί πάντα έχει παρατηρηθεί στατιστικά από τον πρώτο μήνα εκτός αντιπυρικής το Νοέμβριο και τον τελευταίο μήνα τον Απρίλιο, στατιστικά έχει παρατηρηθεί να εκδηλώνονται πολλές πυρκαγιές, διότι είτε δεν έχουν πάρει τα μέτρα ασφαλείας όταν διενεργούμε τις καύσεις, είτε δεν έχουμε την προσοχή μας όπως πρέπει να την έχουμε και είναι βασικό τη χρονική αυτή περίοδο που επιτρέπονται,
να τη διενεργήσουν σε μέρα που να μη φυσούν ισχυροί άνεμοι γιατί έχει παρατηρηθεί και αυτό το φαινόμενο, δηλαδή να διενεργούν ελεγχόμενες καύσεις με 8-9 μποφόρ αέρα.

Αυτό το πράγμα είναι άσχημο και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους, οπότε πρέπει να έχουμε το νου μας για όλα αυτά τα θέματα και τα επαναλαμβάνουμε όπως κάνουμε κάθε χρόνο, ούτως ώστε να είμαστε ασφαλισμένοι τόσο εμείς, όσο και οι υπόλοιποι πλησίον μας.

Ιδιαίτερη προσοχή στις αστικές πυρκαγιές και ειδικά στις ξεχασμένες εστίες που παραμένουν αναμμένες μετά από διακοπή ρεύματος.

Επίσης, το άλλο που θα ήθελα να πω είναι ότι μπορούμε να βρισκόμαστε αντιπυρική περίοδο, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή και στο σπίτι μας, όταν βρισκόμαστε, στο κομμάτι των αστικών πυρκαγιών, επειδή ξέρω ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής είναι πολύ δύσκολοι, υπάρχουν πολλά προβλήματα, πολλές έννοιες έχει ο κόσμος και τα λοιπά, να έχει λίγο το νου του πιο συγκεντρωμένο σε κάποια πράγματα, που μπορούν να κάνουν και να να αποβούν μοιραία είτε για την προσωπική του ασφάλεια, είτε για την ακίνητη περιουσία του. Όπως π.χ. ένα ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα, γιατί στατιστικά οι περισσότερες αστικές πυρκαγιές αφορούν, η έναρξη τους, σε κουζίνες είτε να έχουμε κάποια κεράκια, καντηλάκια, οτιδήποτε πράγματα τα οποία να μην να ξεχαστούν, να πέσει κάτι κάτω και να εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά. Προσοχή λοιπόν και σε αυτά τα θέματα.

Καλό είναι να υπάρχει ένας πυροσβεστήρας και μέσα στο αυτοκίνητό μας και στο σπίτι που μένουμε να έχουμε ένα πυροσβεστήρα.

Αυτό λοιπόν που θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή, είναι και στις και στα σπίτια μας να έχουμε το νου μας, επειδή έχει παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλές φορές να γίνονται διακοπές ρεύματος εδώ στην Αίγινα και να τύχει να μαγειρέψουμε κάτι και να το ξεχάσουμε γιατί θα έχει διακοπεί το ρεύμα, να φύγουμε από το σπίτι αν είναι και πολύωρη διακοπή και να έχουμε ξεχάσει μία κατσαρόλα με λάδι, πάνω σε μία εστία φωτιάς. Φροντίζουμε πάντα πάνω ειδικά σε εστίες πυρακτωμένες να μην υπάρχει τίποτα απολύτως.

Ακόμα και ένα πλαστικό ακόμα και όταν καθαρίζουμε μας έχουν τύχει τέτοια συμβάντα να αφήνουν πανιά που καθαρίζουν, να αφήνουμε πλαστικά είδη τα οποία πάνε καθαρίζουν, δεν έχει ρεύμα έρχεται μετά το ρεύμα και μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.

Μακριά  σπίρτα και αναπτήρες από παιδιά.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερη προσοχή θέλουνε και τα παιδάκια τα μικρά να υπάρχει επιτήρηση και στα παιδιά, δηλαδή να μην είναι στο οπτικό πεδίο των παιδιών αναπτήρες, σπίρτα ή άλλα πράγματα τα οποία η περιέργεια θα τους κινήσει να πάνε να παίξουν μ’ αυτά και να προκληθεί κάποιο κάποια ζημιά, κάποιο ατύχημα.

Επικοινωνία για πυρκαγιά στο 199 ή το 112 και στο τηλέφωνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αίγινα  2297022171.

Αυτό που θέλω επίσης να πω γιατί έχει παρατηρηθεί και αυτό, είναι ότι το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι το γνωστό 199 ή το 112 και το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εδώ στην Αίγινα είναι το 2297022171.

Αυτό το αναφέρω γιατί πολλές φορές μας έχουν αναφερθεί πυρκαγιές γιατί αντί να πάρουν τα τηλέφωνα που σας είπα μας έχουν πάρει το 100, είτε έχουνε πάρει το 166

Οπότε τα τηλέφωνα τα δικά μας είναι αυτά που είπα το 199 και το 112 και της υπηρεσίας στην Αίγινα επαναλαμβάνω είναι 2297022171.

Το Πυροσβεστικό Σώμα όπως ξέρετε επαγρυπνά 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, προκειμένου οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς και πάντα προσπαθούμε να στεκόμαστε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Ειδικά εδώ στην Αίγινα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα ως προς τη στελέχωση μας, γίνονται διάφορες διεργασίες αυτή την εποχή, η ηγεσία κάνει διάφορες διεργασίες, προκειμένου να μας ενισχύσει, για να μπορούμε και εμείς να ανταποκριθούμε και να τον καλύτερο δυνατό τρόπο τώρα στην αντιπυρική περίοδο που διάγουμε, πρέπει να έχουμε λίγο το νου μας, να προσέχουμε όταν περνάμε μέσα από δάση να μην πετάμε τσιγάρα, να μην περπατάμε μέσα στα δάση όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 ή 5 ή και 3 πολλές φορές.

Πολλές φορές έχουμε δείκτη επικινδυνότητας 3 και έχουν εκδηλωθεί πολλές πυρκαγιές με δείκτη επικινδυνότητας 3. Πρέπει να έχουμε το νου μας σε όλα αυτά τα πράγματα.

Καθαρισμοί σε πρανή δρόμων στο οδικό δίκτυο

Επίσης, θα ήθελα να παρακαλέσω και το Δήμο να εντείνει τις προσπάθειές του ως προς το κομμάτι των καθαρισμών σε όλα τα πρανή των οδών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Υπάρχουν και κάποια σημεία που υπάρχουν προβλήματα στους δρόμους από τις ρίζες των δέντρων και τα λοιπά και θεωρώ ότι πριν έρθει ο πολύς ο κόσμος το καλοκαίρι καλό θα ήταν αν μπορούσε να γίνουν κάποια έργα να στρωθούν αυτοί οι δρόμοι ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.

Προσοχή στο παρκάρισμα των αυτοκινήτων. 

Θέλω επίσης να επιστήσω την προσοχή σε όλους όσους θα έρθουν το καλοκαίρι, γιατί η Αίγινα γεμίσει με 100.000 και πλέον κόσμο, στα σημεία που παρκάρουμε να μην εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, να προσέχουν τους καταλύτες των αυτοκινήτων στα σημεία που παρκάρουν.

Αν πάνε σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα που δεν έχουμε καθαρίσει και τα λοιπά, ένα ζεστός καταλύτης μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, αν δεν είναι καθαρισμένο οπότε πρέπει να προσέχουμε και αυτά τα πράγματα ούτως ώστε να είμαστε ασφαλείς και να μπορούμε να χαιρόμαστε το όμορφο νησί μας και γενικά την πατρίδα να περάσουμε ένα καλοκαίρι όσο το δυνατόν με λιγότερες φωτιές μπορούμε.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png