Επιτρέπεται η είσοδος δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στους αρχαιολογικούς χώρους της Κολώνας και της Αφαίας. Τι αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

despozomena-se-arxaiologikous-aegina.jpg

Δημοσιεύθηκε χθες 18 Μαΐου 2023 η απόφαση που περιλαμβάνει τον κατάλογο με αρχαιολογικούς χώρους, στον οποίο καθορίζεται εάν επιτρέπεται ή όχι η είσοδος δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ουσιαστικά, πρόκειται για την έγκριση της τροποποίησης της Υπ. Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥΙΤΟΠΥΝΣ/25/4746 /2004, (άρθρο 1, παρ. 4) ως προς την απαγόρευση εισόδου ζώων συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους - στο τέλος της παραγράφου αναφερόταν ότι: "Δεν επιτρέπεται επίσης η είσοδος ζώων, με την εξαίρεση των σκύλων που οδηγούν Άτομα με Αναπηρία" - προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτά ορίζονται στον ν. " 4830/2021 (ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 185 αρχαιολογικούς χώρους της Χώρας μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αφαίας και της Κολώνας, στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος ζώων συντροφιάς.
 eisodos-arxaiologikoi-xoroi-aegina-00.jpg
Η έγκριση δίνεται με τους εξής όρους:

1. Το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς να συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του με τη χρήση λουριού χειρισμού (όπως ενδεικτικά τύπου σαμαράκι) μήκους μέχρι 1 μ., ή στην αγκαλιά του (σε μάρσιππο).
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς να φέρει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.
3. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς να φέρει μαζί του τα απαραίτητα σύνεργα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.
4. Να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των ζώων συντροφιάς σε κλειστούς χώρους (π.χ. θολωτοί τάφοι, θαλαμοειδείς τάφοι, σπήλαια), στο εσωτερικό μνημείων (π.χ. κοίλα θεάτρων, αρχαίοι ναοί) καθώς και σε χώρους με ψηφιδωτά δάπεδα και μαρμαροθετήματα, τοιχογραφίες, δάπεδα διαστρωμένα με ευπαθή υλικά, 
5. Να τοποθετηθούν εντός των αρχαιολογικών χώρων κάδοι συλλογής περιττωμάτων ζώων.
6. Σε όσους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται, σύμφωνα με τον παραπάνω κατάλογο, η τοποθέτηση κλωβών ή οικίσκων για την προσωρινή παραμονή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, οι εν λόγω υποδομές να υποδειχθούν από τις αρμόδιες Κεντρικές Διευθύνσεις σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία
7. Να επιτρέπεται η είσοδος δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς μεσαίου και μεγάλου μεγέθους στους αρχαιολογικούς χώρους του παραπάνω καταλόγου, μόνον με τη χρήση φιμώτρου.

Την απόφαση υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal. Ο πίνακας έχει επεξεργαστεί από το Aegina Portal.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png