Σε επαναλειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας. Θα γίνουν ανακοινώσεις για την ποιότητα του νερού. Τι δήλωσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς.

IMG_20240324_104659.jpg
Σε επαναλειτουργία βρίσκεται από σήμερα το πρωί 24 Μαρτίου 2024, ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει εξαιτίας βλάβης στις 24 Ιανουαρίου 2024.


Η βλάβη αυτή επιδιορθώθηκε με εργασίες που ξεκίνησαν από την κατασκευαστική εταιρία του αγωγού στις 14 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ, οπότε ξεκίνησαν και οι δοκιμές της λειτουργίας του. 

Σήμερα το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για το πλύσιμο του αγωγού, σύμφωνα με την οποία, νερό από το Πέρανι της Σαλαμίνας, που παροχετεύεται μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού, καθαρίζει το εσωτερικό του και στη συνέχεια γίνεται η απορροή του στη θάλασσα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το νερό του αγωγού θα παροχετευτεί στην κεντρική δεξαμενή του Λεοντίου και στη συνέχεια σε όλες τις δεξαμενές στις δημοτικές κοινότητες και στο δίκτυο.

Ωστόσο, το πότε θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό, θα γίνει γνωστό με ανακοινώσεις, μετά από τις σχετικές αναλύσεις που θα πραγματοποιηθούν. 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση και λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, οι πρώτες αναλύσεις αναμένονται την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Ο δήμαρχος Αίγινας επισκέφθηκε το πρωί τις εγκαταστάσεις του βανοστασίου του αγωγού, που βρίσκεται στο λιμάνι του Λεοντίου, επιβλέποντας τις σχετικές διαδικασίες. 

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δήλωσε στο Aegina Portal:

"Από σήμερα το πρωί έχει ξεκινήσει η επαναλειτουργία του υποθαλάσσιου ο αγωγού. Αυτή τη στιγμή γίνεται η πλύση του αγωγού και σε μερικές ώρες, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα μπορέσουμε το νερό αυτό να το παροχετεύσουμε στην κεντρική δεξαμενή του Λεοντίου και στη συνέχεια σε όλες τις δεξαμενές στις δημοτικές κοινότητες, καθώς επίσης και στο δίκτυο.

Θέλω να εκφράσω μέσα από αυτό εδώ το βήμα, τις ευχαριστίες μου στον κύριο Δημήτρη Κωνσταντινίδη και στο τεχνικό και εργατικό προσωπικό που διαθέτει εταιρεία του, που από την πρώτη στιγμή, που τους δόθηκε η εντολή, αδιάλειπτα ήταν στο χώρο - παρά μόνο εκτός από μία μέρα από λόγω ότι δεν τους το επέτρεψε ο καιρός -  και επίσης θέλω να ευχαριστήσω το Λιμενικό Σώμα που ήταν και εκεί στο σημείο, τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών, τους πολιτικούς μηχανικούς από την "ECOSΜελετητική" και όλους όσοι συνεργάστηκαν για να γίνει γρήγορα και άμεσα αυτή η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού.

Τις επόμενες ημέρες, επειδή καθημερινά, θα ελέγχουμε για την ποιότητα του νερού. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και με δελτία τύπου, αλλά και με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο μπορούμε να τους ενημερώσουμε.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι ως Δημοτική Αρχή και πάντα βέβαια με συνεννόηση και με τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον κύριο Χαρδαλιά, θα πρέπει να δούμε εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης σε περίπτωση που θα προκύψει κάτι άλλο.


Θέλουμε δηλαδή ένα επεξεργαστούμε όλα τα δυνατά σενάρια, όλες τις ενδεδειγμένες λύσεις που μπορεί να προκύψουν. Αυτό θα το κάνουμε τόσο με την Τεχνική Υπηρεσία των Νήσων, τόσο με την Τεχνικό Σύμβουλο, με την Επιτροπή Παρακολούθησης, με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας και να δούμε εναλλακτικά σενάρια".

Χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες για την επισκευή. Καθοριστική η πρωτοβουλία του Δήμου Αίγινας.

Υπενθυμίζεται, ότι καθοριστική γι' αυτή την εξέλιξη και για την εκκίνηση της επισκευής του αγωγού, μετά το τέλμα που είχε περιέλθει - σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζορμπά - ήταν η επίσκεψη που έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στην Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά κ. Μαραγκάκη, στην οποία εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, κατατέθηκε πρόταση με την οποία προτάθηκε πραγματογνώμονας και μάλιστα ένα μελετητικό γραφείο υδραυλικών έργων κατηγορίας Ε΄, την "ECOS Μελετητική", έτσι ώστε ο δήμος Αίγινας να συμβάλλει στην διαδικασία του ορισμού πραγματογνώμονα, και να ανοίξει ο χώρος για την εκτέλεση των εργασιών που αφορούν την αποκατάσταση του αγωγού. 


Την ίδια μέρα η Εισαγγελέας με έγγραφό της, που κοινοποιήθηκε στον πραγματογνώμονα, που είχε ορίσει ο Δήμος Αίγινας, στην Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, καθώς και στον ανάδοχο του έργου κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ώστε να ενεργήσουν και να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και εργασίες για την άρτια αποκατάσταση και επαναλειτουργία του αγωγού.

Από την εταιρία του αναδόχου του έργου κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη ξεκίνησαν διαδικασία της προσομοίωσης για την επισκευή, την Δευτέρα 11 Μαρτίου. 

Δυστυχώς χρειάστηκαν ακριβώς δύο μήνες για την επισκευή του αγωγού, χρόνος που σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, που είχε κάνει ο κ. Ζορμπάς - λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση της βλάβης - θα μπορούσε να είναι ένας μήνας.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png