Αυξάνονται σημαντικά οι τιμές των εισιτηρίων στην Αίγινα, για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αφαίας, με τη νέα τιμολογιακή πολική του Υπουργείου Πολιτισμού.

mouseio-kolonas.jpg
Μετά την πρόταση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, ύστερα ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στις 20 Δεκεμβρίου 2023, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προχωρήσει τότε, σε σχετική ανακοίνωση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία.  

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Σήμερα αναρτήθηκε η σχετική απόφαση (προς Εθνικό Τυπογραφείο) των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού, με την οποία καθορίζεται τιμολογιακή πολιτική για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων που ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, οι τιμές του οποίου θα ισχύσουν από 1 Απριλίου 2025, οι τιμές των εισιτηρίων για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αφαίας είναι:

screenshot.1284-2.pngscreenshot.1283.png


Οι τιμές που ισχύουν σήμερα με βάση το ΦΕΚ 2666/Β για την Αίγινα είναι:

screenshot.1287.pngscreenshot.1286.png

Επίσης, καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο επίσκεψης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο για τα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, σύμφωνα με τον πίνακα του Παραρτήματος της παρούσας, το οποίο δικαιούνται να καταβάλλουν οι κάτωθι:

α. Οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης, κατά το διάστημα από 1ηΟκτωβρίου έως 31η Μαἲου εκάστου έτους.

β. Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α' βάθμιας εκπαίδευσης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαἲκού Οικονομικού Χώρου.

γ. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει όσον αφορά τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α΄ από την 1η Απριλίου 2024, με την εξαίρεση της παραγράφου 3 αυτού, η ισχύς της οποίας αρχίζει από τη δημοσίευση της παρούσας. Η ισχύς των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ αρχίζει από την 1η Απριλίου 2025.

Ελεύθερη είσοδος - Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου:

1. Η είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, στις κάτωθι ημερομηνίες:


  • 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη),
  • 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
  • 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
  • Τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς),
  • 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή) και
  • Πρώτη και τρίτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την απόφαση, καθώς και τις περιπτώσεις του άρθρου 3, που αφορούν στην Ελεύθερη είσοδο - Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου, εδώ.

Σύμφωνα με την από 19 Δεκεμβρίου 2023, ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την νέα τιμολογιακή πολιτική:

  • Καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη την διάρκεια του έτους.
  • Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.
  • Κατάργηση των ενιαίων και των κοινών εισιτηρίων πλην Aρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο Χώρου και Μουσείου.
  • Διατήρηση του μειωμένου εισιτηρίου εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου.
  • Διατήρηση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επέκταση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα.
  • Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας.
  • Έκδοση Κάρτας Πολιτισμού (Culture Gard) για τις κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί και θα εκδίδεται μέσω της εφαρμογής του gov.gr ή των ΚΕΠ για ημεδαπούς φορολογούμενους.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png