Οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας "ζωντανεύουν" με την εφαρμογή "Aigina Geoculture". Μια πολιτιστική παραγωγή του Δήμου Αίγινας.

app-aegina-00.jpg
H εφαρμογή Aigina Geoculture, μια πολιτιστική παραγωγή του Δήμου Αίγινας, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα Aigina Harbour City Project, μέσα από την οποία οι χρήστες κινητών συσκευών μπορούν να γνωρίσουν τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας, είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το ζήτημα της ψηφιακής αποτύπωσης, το οποίο έχει παρουσιαστεί εκτενώς από το Aegina Portal τα προηγούμενα χρόνια, είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης της αξιολογημένης πρότασης του επιχειρησιακού προγράμματος "Αλιείας & Θάλασσας 2014 -2020", ο πίνακας των οποίων ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021, με δικαιούχο το Δήμο Αίγινας και πράξη με τίτλο: "Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων".

Στο κείμενο της παρουσίασης της εφαρμογής ο Δήμος Αίγινας αναφέρει: "H Αίγινα ήταν μία ναυτική υπερδύναμη που κυριάρχησε στις θάλασσες του αρχαίου ελληνικού χώρου, και πέραν αυτού, κατά την αρχαϊκή περίοδο. Διάφορες αρχαίες πηγές δίνουν στοιχεία για την αιγινήτικη θαλασσοκρατία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα μάς προσφέρουν μαρτυρίες μιας ευημερούσας ναυτικής κοινωνίας, και μιας πόλης που η ακμή της συνδέεται διαχρονικά με τα δύο ισχυρά λιμάνια της.

Στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. χτίζεται το τείχος της αρχαίας πόλης, που εμπεριέχει τα δύο λιμάνια, το πολεμικό με τους νεώσοικους για τη στέγαση των πολεμικών πλοίων και το εμπορικό λιμάνι. Την ίδια εποχή στο λόφο της Κολώνας δεσπόζει ο ναός του Απόλλωνα και άλλοι ναοί, χτίζονται το θέατρο και το στάδιο της Αίγινας.

Από την ακμαία θαλασσοκράτειρα αρχαία πόλη σήμερα διατηρείται: ο οχυρωμένος πολεμικός λιμένας με νεώσοικους στην παραλία «Αύρα», κατάλοιπα του αρχαίου εμπορικού λιμανιού στο σημερινό τουριστικό λιμάνι της Αίγινας, ογκώδεις κυματοθραύστες (βόρεια στην παραλία «Κολώνα» και νότια στην περιοχή του σινεμά «Ακρογιάλι») και εντυπωσιακοί ύφαλοι κωνικοί λιθοσωροί που γεφυρώνουν το παραλιακό μέτωπο της Αίγινας.

Η συστηματική έρευνα των λιμενικών εγκαταστάσεων της Αίγινας ξεκίνησε το 2019, με ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille της Γαλλίας και την αιγίδα της έδρας της UNESCO στην ενάλια αρχαιολογία, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υποστηρίζεται από τον Δήμο Αίγινας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δήμου Αίγινας. Ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με την ομάδα του ερευνητικού προγράμματος Aigina Harbour City Project και την χρηματοδότηση του προγράμματος Leader, υλοποίησε το έργο “Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων”, δημιουργώντας μια εφαρμογή που μας ταξιδεύει στον χρόνο".

Κατεβάστε την εφαρμογή Aigina Geoculture 

android.png
apple.png

Σύμφωνα με την περιγραφή της εφαρμογής, η γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν επιτευχθεί μέσω νέων τεχνολογιών και με τη ψηφιακή εφαρμογή για smart devices (σύστημα QRCODE): ο επισκέπτης ενώ στέκεται σε προκαθορισμένες θέσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αίγινας και προσλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό.

Περισσότερες δυνατότητες
• Offline πρόσβαση εφόσον κατεβάσεις το υλικό στο κινητό, δεν χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.
• Μηχανισμός panoramic 360o για σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png