Σε κλίμα συγκίνησης η τιμητική εκδήλωση, για την επέτειο της βύθισης του αντιτορπιλικού "Ύδρα", στη Λαούσα.

20240421_114412.jpg
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για το θρυλικό αντιτορπιλικό "ΥΔΡΑ", το οποίο στις 22 Απριλίου 1941 βυθίστηκε μαζί με το ηρωικό πλήρωμά του, ύστερα από σφοδρή αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από γερμανικά στούκας. 


Σήμερα το πρωί το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμεναρχείου Αίγινας με τον Λιμενάρχη κ. Αργύρη Φραγκούλη και το πλήρωμά του, μετέφεραν στην περιοχή της τελετής, νότια των νησίδων Λαούσες, τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη και τον δημοσιογράφο κ. Μανώλη Κοττάκη.

20240421_120338.jpg 

Εκείνη την ημέρα, γράφτηκε το δραματικό χρονικό μιας ηρωικής ιστορίας, όταν ένας μεγάλος αριθμός γερμανικών μαχητικών, επιχείρησαν κατά του "Ύδρα" και του πληρώματός του, που έδινε την τελευταία ηρωική του μάχη. Είναι μια ιστορία που ακόμη και σήμερα, κάτοικοι της Αίγινας που την έζησαν τότε, μπορούν να τη διηγηθούν. Κάποιοι από αυτούς με κίνδυνο της ζωής τους, προσέγγισαν τις Λαούσες με τα πλεούμενα που διέθεταν, ελπίζοντας να περισυλλέξουν τα μέλη του πληρώματος.

20240421_120401.jpg
Τα σκάφη που συμμετείχαν στην τιμητική εκδήλωση πλησίασαν τον χώρο νότια της νησίδας Λαούσας, όπου βρίσκεται η μεγάλη γαλανόλευκη και πιο ψηλά ο ιστός της σημαίας. Ο πατέρας Φανούριος έψαλε την δέηση πάνω στη νησίδα Λαγούσα, δίπλα στην γαλανόλευκη σημαία που έχουν φιλοτεχνήσει εθελοντές, το αλιευτικό "Μαρία" και τα σκάφη που συμμετείχαν στην τελετή γέμισαν με μακρόσυρτους συριγμούς τον αέρα, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης ακούγοντας τον εθνικό ύμνο από το πλοίο "Ποσειδών Ελλάς" που τίμησε την  τελετή μαζί με  σκάφος του πολεμικού ναυτικού. 

20240421_120121.jpg

 
Σημείο αναφοράς του τόπου, όπου ο κυβερνήτης και το ηρωικό πλήρωμα του Α/Τ "ΥΔΡΑ" έδωσαν την ζωή τους για τη πατρίδα, είναι μία τεράστια γαλανόλευκη σημεία που έχει ζωγραφιστεί στα βράχια που βρίσκονται στο νότιο σημείο της Λαούσας. Ρίψη δάφνινων στεφανιών στη θάλασσα, που συμβολίζει την αναγνώριση της ηρωικής τους θυσίας για την πατρίδα μας, έκαναν ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο λιμενάρχης κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο δημοσιογράφος κ. Μανώλη Κοττάκης, ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου και ο πλοίαρχος "Ποσειδών Ελλάς" κ. Βασίλης Παχωπός.

20240421_120909.jpg

 

Τιμητικές εκδηλώσεις είχε πραγματοποιήσει ο Δήμος Αίγινας, επίσης, το 1987, 1988, 1991 τιμώντας τους ήρωες του πολεμικού Ύδρα.


20240421_115322.jpg 

Η πρωτοβουλία αυτή υπενθυμίζει ότι η ιστορία και ο πολιτισμός ενός νησιού γράφεται κυρίως στην στεριά, αλλά γεννιέται στη θάλασσα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Θεριανός, ο δημοτικός σύμβουλος κ Σωτήρης Μπήτρος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Καβάσιλας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο λιμενάρχης κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κοττάκης, κυβερνήτες σκαφών και η ομάδα των εθελοντών που η πρωτοβουλία τους είναι καθοριστική για την υλοποίηση της εκδήλωσης.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png