Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, υποδέχθηκε τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστα Βατικιώτη. Σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα η συνάντηση στο Δημαρχείο.

20240515_141510.jpg
Μέσα σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Αίγινας, η συνάντηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά  με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs) κ. Κώστα Βατικιώτη.


Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs, της Φλόριντας των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πτερούδης και κ. Σωτήρης Μπήτρος. Τον κ. Κώστα Βατικιώτη συνόδευε η σύζυγός του κ. Darlene Βατικιώτη.

 
Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς καλωσορίζοντας τον κ. Βατικιώτη δήλωσε: "Κύριε Βατικώτη, κυρία Βατικιώτη, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο δημαρχείο, στο Δήμο της Αίγινας. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, είμαστε χαρούμενοι, που έχουν έναν δήμαρχο και μάλιστα έναν δικό μας άνθρωπο, που κατάγεται εδώ από το νησί μας - είναι Κυψελιώτης θα έλεγα αν μου επιτρέπεται -  και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Και μάλιστα θεωρώ, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο εχθές, ότι είναι και ιστορική στιγμή για τον Δήμο της Αίγινας".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστας Βατικιώτης, δήλωσε ότι: "Είναι τιμή μου που είμαι εδώ. Είναι κάτι που περίμενα χρόνια πριν". Μιλώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά, συνέδεσε την εικόνα των χαρακτηριστικών που συνδέουν τους δύο Δήμους, μέσα από τον μόχθο των ανθρώπων στη σπογγαλιεία και τη θάλασσα.

dimos-aeginas-adelfopoiisi.jpg
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024, αποφάσισε θετικά για την λήψη απόφασης περί Αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της Φλόριντας και την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Το ιστορικό, όπως περιλαμβάνεται στη εισήγηση του θέματος:

Η εξέλιξη της ιστορίας των Ελλήνων και ειδικότερα των Αιγινητών στο Tarpon Springs σηματοδοτείται από μια περίοδο που η μετανάστευση προς την Αμερική έκρυβε τις ελπίδες για μια νέα ζωή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μεταναστευτικό ρεύμα, Αιγινητών, οδηγεί στη δημιουργία μιας σπουδαίας σπογγαλιευτικής κοινότητας στο Tarpon Springs, καθιστώντας το ένα από τα επίκεντρα της αιγινήτικης κουλτούρας. Αυτή η μεταναστευτική πορεία σημάδεψε τον νέο τόπο, δημιουργώντας ένα πλούσιο ιστορικό που αντικατοπτρίζει την επιρροή των Αιγινητών.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου το 1908 και η ίδρυση της αδελφότητας των Αιγινητών «Η Αίγινα» το 1909 αποτελούν ουσιαστικά βήματα στην οργανωμένη και πολιτιστική παρουσία του νεοφερμένου πληθυσμού. Αυτά τα ιστορικά χρονικά σημεία διακρίνονται ως στιγμές που σφράγισαν την παρουσία των Αιγινητών, προωθώντας την παράδοσή τους σε έναν ενιαίο φορέα πολιτιστικής και κοινωνικής ανταλλαγής.

Η ανέγερση του νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος" με την ανιδιοτελή στήριξη και την οικονομική συνεισφορά των μεταναστών Αιγινητών, αποτελεί συγκινητικό παράδειγμα των αναλλοίωτων δεσμών τους με την Πατρίδα και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον η κοινότητα σπογγαλιέων που ιδρύθηκε από Αιγινήτες στις αρχές της δεκαετία του 1900, με την καινοτομία της εισαγωγής σκαφάνδρων, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί βιομηχανίας του σφουγγαριού.

Η αδελφοποίηση αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Tarpon Springs κατάγεται από την Αίγινα. Η κοινή αυτή καταγωγή του δημάρχου δημιουργεί έναν ειδικό δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών, πολιτιστικών στοιχείων και εμπειριών.

Η αδελφοποίηση αποτελεί συνήθως μια πολύτιμη πρακτική που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορική και προσωπική σύνδεση με την Αίγινα ενδυναμώνει την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πλούσιο πεδίο συνεργασίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και αμοιβαίας υποστήριξης σε ποικίλους τομείς.

Στόχοι:

  • Ενίσχυση Διμερών Σχέσεων
  • Επενδύσεις και Εμπόριο: Η αδελφοποίηση μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο πόλεων, ενισχύοντας τις οικονομικές μας σχέσεις.
  • Διοργάνωση συναντήσεων για την προώθηση επενδύσεων μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των εμπορικών φορέων από τις δύο περιοχές.

Τουρισμός και Πολιτισμός:

  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών που θα ενισχύσουν την καλλιέργεια των κοινών πολιτιστικών στοιχείων.
  • Προώθηση τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνουν αμφότερες τις περιοχές. 

Επιμορφωτικές Σχέσεις:

  • Ανταλλαγή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Συνεργασία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγή φοιτητών για την προώθηση της μάθησης και της εκπαίδευσης.
  • Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της γνώσης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Κοινωνικές Σχέσεις:

  •  Κοινωνικές Πρωτοβουλίες: Κοινές κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως προγράμματα αλληλοβοήθειας και κοινωνικής πρόνοιας.


Ο Δήμος Αίγινας με την από 24-02-2020 επιστολή του, καθώς και με τις υπ. αριθμ. πρωτ. 14814/15-10-2021 και 6389/20-5-2022 επιστολές του, πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας αδελφοποίησης με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Με την από 11-08-2022 επιστολή του Δημάρχου του Tarpon Springs, κ. Κώστα Βατικιώτη, μας ενημερώνουν για την αποδοχή της διαδικασίας αδελφοποίησης από την Επιτροπή Διεθνών Αδελφοποιήσεων του Tarpon Springs και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 09-08-2022.

Η προστιθέμενη αξία της αδελφοποίησης έγκειται στην αμοιβαία βιώσιμη οικονομική, κοινωνική, επιμορφωτική, τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη των δύο Δήμων στους τομείς αυτούς, καθώς επίσης και στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών ως επιστέγασμα της ανάπτυξης αυτής. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Ι. Εγκρίνει την αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντας των Η.Π.Α.

ΙΙ. Εγκρίνει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης με τα παρακάτω διαλαμβανόμενα:

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αίγινας, Ελλάδα και του Δήμου Tarpon Springs, ΗΠΑ.

Ο Δήμος Αίγινας και ο Δήμος Tarpon Springs κατόπιν αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων και έχοντας αποφασίσει την αδελφοποίηση τους.

Εμπνευσμένοι από το κοινό παρελθόν και τον αξιόλογο κοινό πολιτισμό που ενώνει τους Δήμους των δύο ηπείρων,
• Καθοδηγούμενοι από τους μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας,
• Επιθυμώντας να αναπτύξουν και να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων στον πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό τομέα,
• Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Διπλωματία των Πόλεων, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να επιτευ-
χθούν δίκαιες και μόνιμες λύσεις προς όφελος των πολιτών,
•Προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, συμφωνούν να αναπτύξουν μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης γόνιμες σχέσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με γνώμονα την προαγωγή των αρχών, των αξιών και των στόχων που διέπουν την αδελφοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Δήμοι συμφωνούν τα ακόλουθα:


Άρθρο 1
Οι δύο πόλεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα ενδιαφέρον για τους πολίτες της Αίγινας και του Tarpon Springs, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας της επικοινωνίας και της πληροφορίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Άρθρο 2
Οι δύο πόλεις θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των φορέων των δύο πόλεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πνευματικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης.
Άρθρο 3
Οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε τομείς της διοίκησης πόλεως και δημοτικής διαχείρισης, όπως δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια, διαχείριση ανθρώπινων πόρων, τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 4
Οι δύο πόλεις θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε ευρεία και μόνιμη βάση, με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών, μέσω των επαγγελματικών και άλλων οργανώσεων και φορέων τους.
Άρθρο 5
Οι δύο πόλεις εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλλουν, μέσω της συνεργασίας και των φιλικών δημοτικών σχέσεων στην διατήρηση και την ισχυροποίηση των διαφόρων κοινών πτυχών των δύο δήμων και της ισχυρής ιστορικής σύνδεσής τους.
Άρθρο 6
Οι δύο πόλεις συμφωνούν να υπογράψουν σε δεύτερη φάση Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης στο Tarpon Springs των ΗΠΑ.
Άρθρο 7
Το παρόν Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ σήμερα, την ημέρα της υπογραφής του και είναι δυνατόν να τροποποιηθεί με τη συναίνεση και των δύο μερών.Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png