
Τον κ. Νίκο Αλυφαντή, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης εγγράφου που παρουσιάζει τις προβλέψεις για την παραγωγή, στο διεθνοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον του κελυφωτού φιστικιού.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλ. επικοινωνία με τον κ. Νίκο Αλυφαντή.
Γιώργος Στριγάρης: Νίκο καλημέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκρίθηκες στη πρόσκληση.
Νίκος Αλυφαντής: Καλημέρα, Γιώργο. Εγώ ευχαριστώ που μου δίνεις βήμα να πω τη γνώμη μας εμείς οι αγρότες και τις απόψεις μας για το φιστίκι.
Γιώργος Στριγάρης: Έχετε προχωρήσει, λοιπόν, στη σύνταξη ενός κειμένου. Είναι μία ανακοίνωση, ουσιαστικά προς τα μέλη σας και γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει ο Αγροτικός Σύλλογος, για τη διατήρηση της καλλιέργειας της φιστικιάς στην Αίγινα και τη στήριξη, το βασικότερο, του εισοδήματος των φιστικοπαραγωγών του νησιού. Με αυτό λοιπόν το κείμενο ενημερώνετε τους φιστικοπαραγωγούς για την αναμενόμενη παραγωγή φιστικιού στις σημαντικότερες χώρες παραγωγής. Να πω την αλήθεια, Νίκο, είναι πρώτη φορά που βλέπω μία τέτοια μελέτη ουσιαστικά, μία τέτοια έρευνα αγοράς. Πες μου πώς αποφασίσατε να φτάσετε, να συντάξετε αυτή τη μελέτη;
Νίκος Αλυφαντής: Πλέον έχει διεθνοποιηθεί η αγορά και οι τιμές επηρεάζονται από τις τιμές των άλλων χωρών, έτσι πρέπει ανάλογα να είναι και οι δικές μας τιμές. Η παραγωγή εδώ μεταξύ έχει μεγάλα κόστη από εργατικά και πρέπει η τιμή του φιστικιού να είναι μια δίκαιη τιμή.
Έχουμε πληροφόρηση για τις διεθνείς αγορές και αυτή τη στιγμή εδώ στην Ελλάδα το κελιφωτό έχει 12 με 13 ευρώ. Το φιστίκι Αιγίνης, το ΠΟΠ έχει 14. Αυτές είναι που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φιστικοπαραγωγών πιστεύω και μπορούν να δώσουν μια βιωσιμότητα στην καλλιέργεια.
Εμείς κάνουμε προσπάθειες και οι οποίες βλέπω ότι αποδίδουν. Απόψε έχουμε μια συγκέντρωση η ομάδα παραγωγών οι οποίοι χαράξουν μια στρατηγική σχετικά με τα ραντίσματα και τις προσβολές που έχουν από ασθένειες. Είναι η πρώτη χρονιά που το εφαρμόζουμε και έχει καλά αποτελέσματα και χαράξουν μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης των εχθρών και μια ενημέρωση γενικότερα των μελών, σε τι κατάσταση βρίσκεται η παραγωγή στις διάφορες περιοχές. Θα έχουμε επίσης μια ενημέρωση των παραγωγών για τους ισχυρισμούς υγείας από τις έρευνες που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του φιστικιού στον καταναλωτή.
Αυτό είναι σημαντικό, πιστεύω, να το έχουν σε υπόψη τους οι παραγωγοί διότι το φιστίκι που παράγουμε, όπως αποδεικνύεται και ότι έχει γίνει τρίτη φορά ο πρώτος ξηρός καρπός στον κόσμο, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εγώ θα το θεωρούσα χρυσό. Δεν πρέπει οι παραγωγοί να έχουν εντύπωση γιατί παράγουν ροδέλες για τρυπανόβυρες, γιατί κάτι τέτοιο προσπαθούν να του εμφυτέψουν.
Είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν, ένα πολύ αξιόλογο προϊόν και πρέπει ανάλογα να το υπερασπίζονται και να διεκδικούν τα συμφέροντά τους.
Γιώργος Στριγάρης: Από όσο γνωρίζω, αυτή η εκδήλωση η οποία είχε αναβληθεί στην Αίγινα θα γίνει τώρα διαδικτυακά.
Νίκος Αλυφαντής: Ναι, θα γίνει διαδικτυακά για τους παραγωγούς και θα γίνει και στο φεστιβάλ, θα βγει αυτό στο πρόγραμμα στη Μικρή Προβλήτα, ένα πρόγραμμα live που θα μιλάει για αυτό και για τις ισχυρισμούς υγείας.
Γιώργος Στριγάρης: Έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι θέτετε το προϊόν του φυσικού, στο πλαίσιο συνολικά της αγοράς όλων των άλλων χωρών οι οποίες παράγουν αντίστοιχο προϊόν, βέβαια όχι σε καμιά περίπτωση ίδιο με το φιστίκι Αιγίνης. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την παραγωγή, η εκτίμηση για φέτος, γιατί υπάρχει μια αρθρογραφία το τελευταίο διάστημα, στις τελευταίες μήνες που θέλουν την Αίγινα να μην έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες φιστικιού.
Νίκος Αλυφαντής: Η μείωση της παραγωγής δεν είναι κάτι που συμβαίνει στην Αίγινα αλλά παγκόσμια. Είναι λόγω της κλιματικής κρίσης. Ανάλογα είναι και στην Αίγινα. Τώρα όσο για φέτος, η παραγωγή, η ποιότητα του φιστικιού δείχνει πάρα πολύ καλή. Η παραγωγή δεν είναι υπερβολική αλλά είναι πολύ καλύτερη από την περσινή προβλέπουμε.
Προβλέψεις για την παραγωγή φιστικιού 2025:
Στο πλαισιο των προσπαθειών του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας για την διατήρηση της καλλιέργειας της φιστικιάς στην Αίγινα και την στήριξη του εισοδήματος των φιστικοπαραγωγών ,ενημερώνομε για την αναμενόμενη παραγωγή φιστικιού , στις σημαντικότερες χώρες παραγωγής:
1) Η παραγωγή στην Καλιφόρνια που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο ,προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά , αλλά λόγω της αυξημένης ζήτησης φιστικιού δεν θα καλύψει την παγκόσμια Αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη υπογραφεί Εμπορικές Συμφωνίες και έχει προπωληθεί μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης παραγωγής της Καλιφόρνιας. Οι λιανικές τιμές (Ιούλιος 2025) στην Αμερική για φιστίκι με κέλυφος ανέρχονται περίπου στα 15 ευρώ ,ενώ για την ψίχα στα 22-23 ευρώ. Όμως με αυξημένο κόστος στις εξαγωγές η τιμή για εξαγωγή ,αυξάνεται στα 21,35 ευρώ το κιλό για φιστίκι με κέλυφος, ενώ για τη ψίχα οι τιμές είναι υψηλότερες.
2)Η παραγωγή στο Ιράν για το 2025 προβλέπεται μέτρια λόγω της κλιματικής κρίσης . Οι τιμές που εξάγεται το φιστίκι του Ιράν γύρω είναι στα 12-13 ευρώ και η ψίχα 22 ευρώ αλλά για πράσινη ψίχα μπορεί να φτάσει τα 33-40 ευρώ το κιλό. Όμως το φιστίκι Ιράν και Τουρκίας λόγω των ακατάλληλων συνθηκών συντήρησης παρουσιάζουν πολύ συχνά σε τυχαίους ελέγχους πολύ υψηλά επίπεδα Αφλατοξινών.
3 Η παραγωγή στην Τουρκία είναι σημαντικά μειωμένη για το 2025 ,σε ποσοστό 65% σε σχέση με την περυσινή χρονιά . Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγές .Η τιμή εξαγωγής φιστικιού χοντρική με κέλυφος 11-12 ευρώ για ψίχα 22-23 ευρώ , αλλά η πράσινη ψίχα (Boz fistic) φτάνει τα 42 ευρώ ,άρα και η τιμή χοντρικής είναι ανάλογη. Η τιμή λιανικής στην Τουρκία μπορεί να φτάνει τα 25 δολάρια το κιλό.
4) Στο Bronte στη Σικελία η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 32% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Η λιανική τιμή του φιστικιού χωρίς κέλυφος έχει στη Ιταλία 60 -100 ευρώ.
5) Η Τιμή λιανικής στη Γαλλία είναι 56 ευρώ για φιστίκι με κέλυφος και για ψίχα βιολογική φτάνει τα 150 ευρώ.
6) Η παραγωγή φιστικιού σε περιοχές εκτός Αιγίνης π.χ. Φθιώτιδα και Λαμία προβλέπεται σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και δεν υπάρχουν αποθέματα .Η τιμή παραγωγού για φιστίκι Ελληνικό κελυφωτό είναι 12-13 ευρώ το κιλό , ενώ η χοντρική τιμή για ψίχα είναι 26-27 ευρώ το κιλό.
7) Στην Αίγινα για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις είναι θετικές και είναι γενική η αισιοδοξία για πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με την περυσινή και πολύ καλύτερη ποιότητα καρπού. Η τιμή παραγωγού για τον Ιούλιο 2025 για ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ είναι 14 ευρώ. Ενώ η λιανική τιμή κυμαίνεται από 24 ευρώ έως 32 ευρώ και σε συσκευασίες των 200 γραμ. φτάνει τα 42 ευρώ το κιλό.
Αξίζει να αναφερθεί το υψηλό κόστος παραγωγής του φιστικιού στην Αίγινα που φτάνει τα 8-10 ευρώ το κιλό, οπότε ανάλογα θα πρέπει να διαμορφωθεί και μία δίκαιη τιμή παραγωγού , για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια της φιστικιάς στην Αίγινα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής διαμορφώνεται από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και Συλλογής του φιστικιού στην Αίγινα , την έλλειψη εργατικών χεριών και την μεγάλη αύξηση του εργατικού κόστους , το υψηλό κόστος ενέργειας, πρώτων υλών και νερού. Οι παραγωγοί της Αίγινας έχουν επιπλέον, να αντιμετωπίσουν τη νοθεία με πολύ κατώτερης ποιότητας φιστικιών και την αισχροκέρδεια και αγωνίζονται με μόχθο ενάντια στις αντίξοες συνθήκες, για να παράγουν το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο, όπως αναδείχθηκε και για το 2025 το ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ από το ταξιδιωτικό οδηγό taste Atlas με βαθμολογία 4,7 . Πέρα από την οικονομική διάσταση, αυτή η διάκριση αποτελεί και μια πολιτιστική νίκη. Αναδεικνύει την πλούσια αγροτική παράδοση της Αίγινας και το μεράκι των Αιγινητών παραγωγών που με σκληρή δουλειά και αφοσίωση συνεχίζουν να παράγουν ένα προϊόν διεθνούς εμβέλειας. Το ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ ΠΟΠ δεν είναι απλώς ένας ξηρός καρπός. Είναι ένα σύμβολο της Αίγινας, μια γεύση Ελλάδας που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, και πλέον, επίσημα, ο κορυφαίος ξηρός καρπός του 2025.
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.